Microsoft се отказа от концептуалния си таблет Courier

Компанията никога не е обявявала официално работата си по таблет компютъра

По всичко личи, че изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър е по-притеснен за присъствието на компанията му на пазара на умни телефони, отколкото в новозараждащата се таблет ниша
По всичко личи, че изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър е по-притеснен за присъствието на компанията му на пазара на умни телефони, отколкото в новозараждащата се таблет ниша    ©  Albert Gea
По всичко личи, че изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър е по-притеснен за присъствието на компанията му на пазара на умни телефони, отколкото в новозараждащата се таблет ниша
По всичко личи, че изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър е по-притеснен за присъствието на компанията му на пазара на умни телефони, отколкото в новозараждащата се таблет ниша    ©  Albert Gea

Добре запознати източници на технологичния сайт Gizmodo съобщават, че софтуерната компания Microsoft се отказва от разработването на двуекранния прототип на таблет компютър Courier. Gizmodo пояснява, че в сряда високопоставени служители на компанията са информирали вътрешния екип, който до момента е работил върху прототипа, че проекта се прекратява. Самият Courier никога не е обявяван официално от Microsoft. Въпреки това в последната година в интернет се появиха негови концептуални снимки, филмчета и бяха разпространени параметри.

Microsoft потвърждава, че Courier няма да влезе в етап на производство. "Ние работим върху нови идеи постоянно, изследваме ги, тестваме ги, създаваме ги. Да разработваме нови форми и потребителски интерфейси, които подобряват продуктивността и креативността, е в нашето ДНК. Проектът Courier е само пример за този тип усилия. Той ще бъде оценен и използван в бъдещи наши предложения, но на този етап нямаме планове да конструираме такова устройство", коментира Франк Шоу вицепрезидент в отдел комуникации на Microsoft, пред Gizmodo. 

Спирането на проекта идва в момент, когато Apple не смогва на търсенето на iPad, а други големи технологични компании като Google, Dell и HP съвсем скоро ще се включат в пазара на таблет-компютри.

Концепцията на Microsoft за таблет с два сензорни екрана безспорно е един от най-креативните проекти на компанията през последните години. Сега остава да се надяваме, че част от технологиите, разработени в рамките на проекта Courier, скоро ще намерят пазарна реализация в другите продукти на компанията.

HP забавя темпо в таблет надпреварата

По време на най-голямото събитие в света на потребителската електроника Consumer Electronics Show, проведено през месец януари, HP обещава, че по-късно през годината ще пусне на пазара своя дългоочакван таблет-компютър Slate. Той трябваше да работи с операционната система на Microsoft - Windows 7, която да върви върху хардуер на Intel.

Плановете на HP обаче се променят, съобщават от технологичния блог Techcrunch. Причината, която са изтъкнали от HP, е че новата операционна система на Microsoft не е "приятелски" настроена към таблет-компютрите, а хардуерът на Intel е твърде "гладен за електричество", твърдят източниците на технологичния блог.

Това обаче не означава, че Slate директно отива в историята. Най-вероятно, ако източниците на Techcrunch са прави, HP ще потърси заместител на Windows 7 в лицето на операционната система WebOS, разработвана от новозакупената от нея компания Palm.

През последните месеци Microsoft и HP са спрягани като основни конкуренти на Apple на пазара на таблети. Към тях се прибавят и имената на Dell и Google. Всяко забавяне от страна на въпросните технологични гиганти осигурява сериозен комфорт на компанията на Стив Джобс, чиито таблет iPad и без това се приема от пазара повече от добре.

Все повече като чели се оформя въпросът - ще има ли въобще реална конкуренция при таблетите или ще станем свидетели на филма с умните телефони, където вече повече от 3 години iPhone и Apple еднолично диктуват правилата на играта.