Имотният пазар стига дъното

Според брокерите пазарът е достигнал равновесната точка и цените на имотите в бъдеще ще нарастват, макар и бавно

Имотният пазар стига дъното

От "Адрес" отчитат 5.7% спад в цените на жилищата през полугодието, но и нарастваща активност на купувачите

Радостина Маркова
11026 прочитания

Според брокерите пазарът е достигнал равновесната точка и цените на имотите в бъдеще ще нарастват, макар и бавно

© Мария Съботинова


Ако рейтинговите агенции оценяваха българския жилищен пазар, след продължителната тенденция за влошаване, вече май е време за първа положителна перспектива. След трета поредна година на спад цените вече са близо до дъното, а продажбите на най-големия пазар – София, остават на нивата от 2009 г. Въпреки това първият и най-важен фактор за възстановяване на пазара е налице – бавно и плахо, но все пак купувачите се завръщат. Поне такива са данните на брокерите на имоти.

Какво показват цените...

През първата половина на 2011 г. жилищата в София са продължили да поевтиняват, но със забавени темпове. Данните на "Адрес недвижими имоти" отчитат средна цена от 707 евро/кв. м и спад от 5.7% спрямо второто полугодие на 2010 г. Очакванията на агенцията са намалението на цените да се задържи в тези рамки и през оставащите месеци на годината.

Друга агенция - "Бългериан пропертис", излиза с по-оптимистична прогноза, според която спадът в цените на имотите тази година ще остане в рамките на 2%. По нейни данни на софийския жилищен пазар цените тази пролет са намалели с още 5% спрямо миналата, достигайки до средни нива от 850 евро/кв. м. Според "Бългериан пропертис" тези стойности се вписват в рамката, в която се движи пазарът в столицата през последната година – между 830 и 870 евро/кв. м. А това означава, че резките колебания вече са в миналото.

Друг сигнал за наближаването на равновесната точка са намаляващите отстъпки от продавачите. По данни на "Адрес" при близо половината сделки вече или не се постига отстъпка, или тя е в рамките на 2000 евро. От "Бългериан пропъртис" също отбелязват стопяване на разликата между офертните цени и тези, на които се сключват сделките. Това е сигнал за доближаване на офертите до по-реалистични нива.

...и броят на сделките

Броят на сделките е другият ключов показател за състоянието на имотния пазар. Данните на Агенцията по вписванията за първите три месеца на 2011 г. показват задържане около нивата от началото на 2009 г. Поне за софийския пазар, където през зимните месеци (януари-март) са реализирани 3644 продажби. За сравнение – през първото тримесечие на 2010 г. те са били 4002, през 2009 г. - 3618, а през 2008 г. (последната добра за пазара на имоти) – 8035 броя.

От "Адрес" обаче смятат, че ситуацията на жилищния пазар в София към момента е доста по-различна от тази в началото на 2009 г. "Тогава буквално нямаше пазар, през януари и февруари сделките просто спряха", припомня изпълнителният директор на агенцията Георги Павлов. Според него при сравнение между двете години трябва да се отчита и инерционният фактор – през 2009 г. се финализираха и вписваха все още много продажби на зелено, които на практика са договаряни поне година-две назад. Така че голяма част от сделките тогава са били плод именно на инерция от добрите за пазара години. В момента, според "Адрес", активността на купувачите расте и над половината от тези, които оглеждат имоти, вече стигат до сделка.

С какво се купува

Най-общо търсенето на пазара в момента изглежда по следния начин: над 2/3 от купувачите търсят жилище за собствени нужди, но едва 10% планират покупка на по-голям имот от притежавания в момента. Най-продаваният тип апартаменти в София остават двустайните на цена до 50 000 евро. Плащането става предимно със спестени средства и въпреки промоциите на банките, ипотечният пазар засега се възстановява бавно.

Данните на дружеството за кредитни консултации "Кредитцентър" например показват най-висока активност при тегленето на ипотечни заеми сред работещите в сравнително стабилни в кризата сектори на икономиката, като фармацевтичния, компютърните технологии и телекомуникациите, хранително-вкусовата промишленост, енергетиката и горивата. Според компанията много хора, които теглят кредит за покупка в момента, месеци наред са следили цената на купувания от тях имот и избират сегашния момент като подходящ за сделка.

Плюсове и минуси

Благоприятен фактор за стабилизиране на жилищния пазар тази година е най-вече очакваният ръст на икономиката. Дълговата криза в Европа обаче може да забави възстановяването на силно зависими от европейските пазари икономики, като българската.

Противоречиви са и сигналите за безработицата. От националната статистика отчетоха ръст на хората без работа през първото тримесечие на 2011 г. и 12% безработица в страната, докато от Агенцията по заетостта посочват нива под 9% към края на май. Ако безработицата расте, тя също ще има задържащ ефект за търсенето на жилищния пазар, доколкото подобна покупка е свързана със сериозни финансови разходи. Все пак агенциите за имоти отчитат положителни сигнали, най-вече покрай видимо нарасналия брой оферти за работа в специализираните сайтове.

Същевременно предлагането на имоти става все по-ограничено, най-вече заради намалялото ново строителство – през 2010 г. в страната са издадени разрешения за строеж на едва 12 832 жилища, около 4 пъти по-малко спрямо 2008 г. Започнало е изграждането на едва 62% от тях.

Според "Бългериан пропъртис" предприемачите все още се страхуват да започват нови проекти и по-скоро в момента изчистват наличността от готови и завършени апартаменти. Очаква се този процес да приключи до края на 2013 г. и едва след това при добра икономическа среда може да се наблюдава ръст в предлагането на ново строителство.

От "Адрес" също смятат, че жилищният пазар все още има резерв от непродадени имоти – такива, чиито цени предстои да бъдат намалени, или ново строителство, което ще излиза за продажба. Според Георги Павлов това предлагане ще балансира търсенето и цените на имотите през следващите 2 години.

Като цяло обаче очакванията на агенциите са още в началото на 2012 г. пазарът на имоти да се върне към растеж на цените, макар и символичен.

Ако рейтинговите агенции оценяваха българския жилищен пазар, след продължителната тенденция за влошаване, вече май е време за първа положителна перспектива. След трета поредна година на спад цените вече са близо до дъното, а продажбите на най-големия пазар – София, остават на нивата от 2009 г. Въпреки това първият и най-важен фактор за възстановяване на пазара е налице – бавно и плахо, но все пак купувачите се завръщат. Поне такива са данните на брокерите на имоти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  s.vlas avatar :-?
  s.vlas

  Дали наистина го стигна?
  http://www.reader.bg/forum/5--/234--.html

 • 2
  johnniewalker avatar :-P
  johnniewalker

  Още утре съм се затичал да изтегля парички от банката и оттам - право в "Адрес" да ми запазят двустаен, че не останаха. Цената не ме интересува стига да ми обещаят, че ще е на комуникативно място като Манастирски Ливади или Бъкстон, където и метро ще има (след 50 години).

 • 3
  johnniewalker avatar :-P
  johnniewalker

  А! Чак сега видях снимката към платената статия - точно в тази кооперация искам апартамент! Да си гледаме всичко със съседите. Все пак друго си е съседките да ти се радват като излезеш гол от банята.

 • 4
  fccf avatar :-P
  fccf

  "статията е част от нископлатеното ... "

 • 5
  tai_lung avatar :-?
  Tai Lung

  Нищо ново под слънцето (че даже и там, където въобще не огрява, напр. първи етаж северно изложение с изглед към трамвайната линия) - според брокерите винаги е добро време за купуване:
  1) когато цените растат, е изгодно да се купува, защото утре ще е по-скъпо;
  2) когато цените падат - пак е изгодно да се купува, защото продавачите са притиснати до стената, а и имаш по-голям избор
  3) когато цените стигат дъното, пак е изгодно да се купува, защото се минава към т.1

 • 6
  btg avatar :-|
  btg

  Хахаха, тая песен не я ли слушаме на всеки три месеца? И досега нито веднъж не се е оказала вярна...

 • 7
  gost22 avatar :-|
  gost22

  Ако това е дъното, да копаят още надолу...
  Едно жилище струва 100-120 наема. Останалото е печалба за някой друг.

 • 8
  ivanix avatar :-|
  ivanix

  Адрес да кажат как стажантите им скалъпват тези данни като си ги изсмукват от пръстите... това е най-смешната фирма в бранша. Мързеливци.

 • 9
  right avatar :-|
  Десен

  €250/м2
  Това е реалната цена и то над себестойност и с прилична печалба.

 • 10
  voxy avatar :-|
  voxy

  хахаха скапаните апартаменти, в гадни кооперации на цени с които си купуваш къща в щатите в среднонаселен град. Докато на продавачите не им се изясни че трябва да смъкнат с още 40% цените минимум, пазар няма да има, жилищата са достатъчно скапани, а за панелките да не говорим, направо се чудя колко тъп и кух трябва да си да купиш толкова гадно жилище на толкова висока цена


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход