Екоминистърът окончателно одобри добива на злато край Крумовград

Решението може да се обжалва

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев
"Уверих се, че сега всички мерки за изключване на всички рискове за хората и околната среда са взети предвид, включително и пречистването на отпадъчните води до качество на питейна вода"

Нона Караджова, министър на околната среда и водите

Добивът на злато край Крумовград най-накрая получи потвърждение от властите, че ще е безопасен за хората и природата.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи пред журналисти, че е одобрила оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на многократно отлагания проект на компанията "Болкан минерал енд майнинг" (БММ) за извличане на ценния метал от местността Ада тепе.

Преди две седмици проектът по т. нар. водна технология беше одобрен за втори път от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС), консултативен орган към екоминистерството. Повторното разглеждане се наложи, след като кметът на Крумовград Себихан Мехмед настоя пред Караджова да върне доклада по ОВОС. Беше поискано ново становище от Басейновата дирекция в Пловдив за влиянието на технологията върху водите в района на находището.

"Уверих се, че сега всички мерки за изключване на всички рискове за хората и околната среда са взети предвид, включително и пречистването на отпадъчните води до качество на питейна вода", каза Караджова и уточни, че се е произнесла не просто като министър, но и като експерт. По думите й решението може да се обжалва по съдебен път, но по настояване на икономическото министерство в договора с БММ е включена клауза за предварително изпълнение на проекта.

БММ, дъщерно дружество на канадската "Дънди прешъс металс", планира да вложи около 130 млн. долара, за да извлича злато от руди. Заради обществените опасения компанията се отказа да използва първоначално обмисляната цианидна технология.

През февруари правителството даде на БММ 30-годишна концесия за крумовградското находище.

"В най-оптимистичния вариант можем да започнем експлоатация най-рано през 2014 г. и то при положение, че не се стигне до обжалване и дълги съдебни дела", прогнозира наскоро в интервю за в. "Капитал Daily" Алекс Нестор от ръководството на БММ.

В България "Дънди" разработва и златно находище край Челопеч чрез фирмата си "Челопеч майнинг".

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще