Близо 180 фирми ще трябва да спрат да произвеждат "Горнооряховски суджук"

Две години и осем месеца е отнела процедурата в Европейската комисия

Близо 180 фирми ще трябва да спрат да произвеждат "Горнооряховски суджук"

С приемането му за защитено географско указание той ще се прави само от три компании

5327 прочитания

Две години и осем месеца е отнела процедурата в Европейската комисия

© Надежда Чипева


Близо 180 фирми няма да могат да произвеждат "Горнооряховски суджук", след като на 21 декември с регламент на Европейската комисия (ЕК)суджукът беше приет за българско защитено географско указание. Това обяви днес Венцеслава Тасева, зам.-директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), предаде БТА.

Според правилата на ЕК защитеното географско указание се отнася за земеделски продукти и храни, тясно свързани с географския район, чието име е включено в наименованието на продукта. Поне един от етапите на производство трябва да се извършва в географския район, като продуктът трябва да има доказана репутация на пазара, обясниха от Агенцията по храните. Целта на отличителния знак е да се изтъкне специфичното качество на продукта и да го защити от нелоялна търговска употреба.

По отношение на "Горнооряховския суджук" той се произвежда изцяло в района на Горна Оряховица. Предвиден е двайсетдневен гратисен период, през който фирмите, произвеждали "Горнооряховски суджук", ще трябва да променят името на продукта. Контролът на качеството на суджука ще се следи от италианска одиторска фирма и БАБХ. Право да произвеждат "Горнооряховски суджук" ще имат три фирми от региона. Представители на компаниите посочиха, че цената на месния деликатес няма да бъде променяна.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България  Кирил Вътев съобщи, че са подадени заявления за защитено географско наименование и за много други традиционно български продукти, сред които пастърма, филе "Елена", роле "Трапезица", врат "Тракия" и "Панагюрска луканка".

"Горнооряховският суджук" е първият български продукт с подобна защита, припомни земеделският министър Мирослав Найденов и добави, че в момента се води подобна процедура и за гроздовата ракия. По думите му обаче процесът за регистрация ще отнеме по-дълго време и ще е по-труден, тъй като нашите съседни балкански страни също произвеждат подобни  питиета.

Процедурата по обявяването на суджука като защитен продукт е отнела на страната ни две години и осем месеца, което според министър Найденов не е голям срок. На Гърция например са й били нужни повече от двайсет години за признаването на сиренето "Фета".

Близо 180 фирми няма да могат да произвеждат "Горнооряховски суджук", след като на 21 декември с регламент на Европейската комисия (ЕК)суджукът беше приет за българско защитено географско указание. Това обяви днес Венцеслава Тасева, зам.-директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), предаде БТА.

Според правилата на ЕК защитеното географско указание се отнася за земеделски продукти и храни, тясно свързани с географския район, чието име е включено в наименованието на продукта. Поне един от етапите на производство трябва да се извършва в географския район, като продуктът трябва да има доказана репутация на пазара, обясниха от Агенцията по храните. Целта на отличителния знак е да се изтъкне специфичното качество на продукта и да го защити от нелоялна търговска употреба.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща


1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход