Лихвите по кредитите стигнаха до Борисов

Премиерът и Дянков се срещнаха с банкери. Ще се създава работна група, която да продължи обсъждането на предложени от Министерството на финансите промени за лихвите

В петък президентът Росен Плевнелиев се срещна с гуверньора Иван Искров и управителния съвет и след нея посочи, че свалянето на лихвите зависи от състоянието на икономиката
В петък президентът Росен Плевнелиев се срещна с гуверньора Иван Искров и управителния съвет и след нея посочи, че свалянето на лихвите зависи от състоянието на икономиката    ©  Надежда Чипева
В петък президентът Росен Плевнелиев се срещна с гуверньора Иван Искров и управителния съвет и след нея посочи, че свалянето на лихвите зависи от състоянието на икономиката
В петък президентът Росен Плевнелиев се срещна с гуверньора Иван Искров и управителния съвет и след нея посочи, че свалянето на лихвите зависи от състоянието на икономиката    ©  Надежда Чипева

Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков са се срещнали днес с управителния съвет на Асоциацията на Банките в България, съобщиха от пресцентъра на правителството. По неофициална информация, на срещата е трябвало да присъстват така също управителят на БНБ Иван Искров и подуправителят на централната банка Калин Христов. В съобщението не се уточнява кои са били присъстващите.

В него пише, че по време на разговорите са обсъдени моментното състояние на сектора и идеите на финансовото министерство за законодателни промени в сферата. През миналата седмица Симеон Дянков анонсира идеи за промени във формирането на лихвите и отпадането на някои такси по кредити, които да се въведат с изменение на Закона за потребителския кредит.

Според предвидени промени в него лихвите по жилищни и потребителски кредити ще се изчисляват от банките на база пазарен индекс или индекс, изчислен по методика на БНБ и обявяван от нея. Банките и небанковите компании, които отпускат заеми, няма да имат право да събират такси и комисиони от клиентите за кандидатстване за кредит, за одобрение, за оценка на обезпечение. Лихвите по съществуващи заеми ще се променят според измененията в базовия индекс. Заемите до 400 лв., които в момента са извън обхвата на Закона за потребителския кредит, ще бъдат включени в него.

Финансисти коментираха тогава, че така предложените промени осигуряват увеличение на лихвите с до 2-3 процента.

На срещата днес е било решено да се създаде работна група между представители на банките и Министерство на финансите, която да продължи да обсъжда предложените мерки, се казва още в съобщението.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  finland avatar :-|
  Finland

  Ще е хубаво лихвите по кредитите да паднат с 1-2%, въпреки че ако газта поскъпне с 27%, надали на някой ще му направят впечатление лихвите, но искрено се надявам да не стъпят накриво, защото ако разклатят и банковата система (където лошите кредити не са малко) то в България няма да остане почти нищо работещо.

 • 2
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306


  [quote#1:"Finland"] то в България няма да остане почти нищо работещо. [/quote]
  Не работим, защото ни мързи и цуцаме лихви.....

 • 3
  georgi2012 avatar :-|
  georgi2012

  БГ вероятно лошите кредити са на свързани компании, не трябва да се вярва в лош късмет, а в целенасочено ограбване вероятно с подкрепата на Европа? Не дават ли високи лихви по депозити, за да си изтеглят технита капитали навън, защото вече не са солвънт?

  As an employee of a Central Bank in Europe, part of European System of Central Banks I was implanted involuntary in my sinuses with something like hearing apparatus (visible on MRI), that transmits on a particular frequency wireless network (TETRA, commersial) and allows mind control. It is connected to the nerves.

  There was an attempt to be bribed and threatened as ECB and the European Commission refuse to reply my complaints. The idea is that western capital should be supported by regulators in banking and telecommunication as well as create a housing, credit and equity bubble with the knowledge and participation of the Central Bankers, which cost the country no less than 20 billions! Many of the Central Bankers studied at Soros CEU, who is thus related with ECB and EC. This is an obvious connection of ECB with particular capitalists so one should know what is the transparency and the accountability of ECB? Many politicians and Government servants in Bulgaria are controlled in a similar manner.
  Involved "people" here: http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/

 • 4
  peshokev avatar :-|
  peshokev

  Популистки тутманици...със същия успех, като са толкова големи, що не вземат да вдигнат минималната работа заплата на 10 000 лв. ...на тях не им пука, те не са прости, а избирателя...ще му дават това за което реве, пък ако ще и отровно да е...само и само да са там където е далаверата

 • 5
  peshokev avatar :-|
  peshokev

  До коментар [#1] от "Finland":

  Щеше да е хубаво да живеем в една виртуална реалност в която всичко е възможно, ама уви...

 • 6
  basmechobas avatar :-|
  basmechobas

  Трябва да се озапти разпищолилата се Левонщина. Тия си мислят, че са над законите и държавата. Тъпчат и газят закони и конституция и нищо щото щяло да стане лошо. Колко по лошо да стане ? Искров и Левонщината постояно ни обясняват колко са стабилни бамките и колко много капитал имали, какъв е проблема да не ги подпомагат и да си затварят очите за систематичните и умишлени нарушения. Ако всичко е както го описват изобщо няма да е проблем да фалират няколко издънени бамки. Ама май не е както го описва икрата бамките работят на магия. Ако ги оставят да фалират къде ще намерят такава сладка работа на толкова отговорни другари, които няма да имат право да оглавяват бамки а и Искров трябва да помисли за бъдещето си като му свърши мандата в БНБ кво правим ? така че сега е времето да осребрява независимостта на БНБ за високо платен и спокоен пост в уж контролираните от него бамки.
  ЕМИГРАЦИЯТА единственото спасение от блатото България

 • 7
  plamen1967 avatar :-|
  plamen1967

  Първо трябва да се направи пълен анализ на разбоничеството, изнудванията и мародерствата на банките. същите злоупотребяват с доверието на клиентите си, мамят ги и си служат с корупционни практики към БНБ и КЗП за да си разиграват кончето. Аз имам личен опит от булбанк, която ми промени метода на изчисление като ми доави трети компонент Премия с което банката си фиксира печалбата на мой гръб в нарушение на чл.58 ал.2 от Закона за кредитните институции и Евр директива 93/13/ЕИО.
  Ето го моя случай документиран: http://plamen1967.wordpress.com/myloan/

 • 8
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip

  Господа.,
  Радва ентусиазмът на тълпата от желаещи евтин кредитен ресурс . Кредитополучателят няма абсолютно никакви права и не е в положение и позиция да изисква и определя по скоро обратното той е длъжен да плаща защото е взел пари назаем.
  Ясно са регламентирани правата му в частност какво се изисква от него с кристално ясен регламент
  Самата идея дори и помисъл че някой банкер ще отдели от ценните си пари и време за да слуша свободни еквилибристики и мнения на кредитополучатели на мен ми звучи кощунственно и безбожно за сферата на банкирането и финансите.
  Лихвите са прекалено ниски в Бъългария съпоставимо с рискът инфлацията и възможността за държавен банкрут
  Лихвите не зависят от дянков ляля му кристалина или което и да било правителсвено недоразумение
  Хубаво е да са двуцифрени от по 25% например за да отсяват и задържат неразумните но те не винаги е целесъобразно да се отсяват и задържат понеже банките са покрити от риск
  поне в в компетентните банки)
  Банката не е длъжна да угоди на Иванчо и Марийка с нулеви лихви
  Уорлик ще е щастлив да им угоди обаче като им подпише еднопосочният за кухните и тоалетните на Америка където бог дал на воля пари и те искащите пари могат безлихвено да изкарате пари там с нулеви лихви - близки до нула .
  Тук е България обаче държавата не е вече в конанизъм и не е спряла никой да пътува
  Мнения на кредитополучателите нека останат за вкъщи на масата .

 • 9
  stdmv avatar :-|
  stdmv

  О, щом и работна група е създадена.... ясно. Очаквайте включване към 2020 г. :-)

  Така е в страната идиотите и институционализираната мафия.

 • 10
  kaka_ginka avatar :-|
  kaka_ginka

  Трябва по някакъв начин да се свалят лихвите, за да се стимулира икономическата активност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане