Три мита в борбата за лихвите

Асоциация "Активни потребители" настоява в преговорите между държавата и банките да има и представители на потребителите

Съществуването на три мита в развилата се в последно време дискусия около лихвите и начина им на образуване посочи финансовият анализатор Любомир Христов пред журналисти днес. Първият мит е, че предложението на Министерството на финансите за законово определяне на начина на формиране на лихвите е административна регламентация. Според него не е. Дори напротив, в Европа е практика законово да се определи, че референтен лихвен процент е база за образуване цената на кредитите, включително и в Румъния, в Чехия и други страни, посочи Христов.

Вторият мит според него е, че индексите euribor /sofibor / libor не са подходящи за българския банков пазар, защото не са обвързани с разходите на банките. Според Христов няма практика в други държави референтният лихфен процент изцяло да обхваща всички разходи на банките.

Кредитните институции тук се опитват да "набутват" всички разходи, дори и нелихвени, в него, каза още той. По думите му е необходимо да има външен, независим от банката индекс, който да показва на клиента с колко и как ще се промени лихвата по кредита му. Това би могло да бъде например и лихвеният процент по държавните ценни книжа.

Третият разпространяван мит в момента е, че предлаганият от Министерството на финансите вариант за референтен лихвен процент нямало да свали лихвите, а ще има за ефект повишаването им. Не е така, е категоричен Христов.

По думите му на кредитополучатели с договори, в които пише, че лихвата се формира на база euribor + надбавка, банките са им вдигнали произволно лихвите. За пример посочи, че към 10 февруари euribor е 0.6% и при надбавка от 2.5%, даден кредитополучател сега би трябвало да плаща лихва от 3.1% по заема си.

Любомир Христов посочи още, че не е работа на държавата да дефинира референтния лихвен процент, а е достатъчно да се постанови, че пазарния индекс трябва да се изчислява от трета, независима страна, която няма как да влияе върху движението на лихвите на клиентите.

В същото време днес асоциация "Активни потребители" разпространи съобщение, в което се посочва, че в работната група, която ще решава как ще се образуват лихвите, няма "потребителски глас", като заявяват позицията си, че представители на потребителите о потребителските организации също трябва да участват в нея.

Според "Активни потребители" "демокрацията изисква допитване до потребителите, прозрачност и баланс на интересите. Участието в работната група на всички заинтересовани страни ще намали риска Министерството на финансите да се огъне под натиска на банките", се казва в съобщението.

Според асоциацията не трябва да се допуска преговори да се водят на тъмно. Председателят й Богомил Николов каза за в. Капитал Daily, че асоциацията не е отправила искане за участие в работната група към финансовото министерство или към банките.