Банките в България с двуцифрен ръст на печалбата

Банките в България с двуцифрен ръст на печалбата

Финансовият резултат на сектора в края на януари е 55 млн. лв

Валентина Илиева
8027 прочитания

© Надежда Чипева


Двуцифрен годишен ръст на печалбата за януари и по-малки разходи за обезценка (заемите, които банките считат за несъбираеми) показват данните на БНБ за състоянието на банковата система в началото на тази година.

Двуцифрен ръст смени двуцифрения спад

В края на първия месец на 2012 г. финансовият резултат на сектора е 55 млн. лв. Това е с19.2% по-високо от януарската печалба на банките през 2011 г. Така за първи път от началото на кризата от кра на 2008 г. системата отчита двуцифрен годишен ръст на финансовия резултат. До началото на миналата година банките регистрираха двуцифрен спад. След това успяха да го свият до едноцифрен, като дори на два пъти през годината отчетоха и ръст на годишна база (май и септември 2011 г.).

Миналата година секторът приключи с печалба от 586 млн. лв. През изминалите три години банките заделяха печалбите си и така трупаха буфери в капитала срещу непредвидени ситуации в кризата (към края на 2011 г. в системата има 2.9 млрд. лв. излишък на регулаторно изисквания капитал). Тази политика се следваше от почти всички банки с малки изключения.

На текущата печалба в сектора от БНБ гледат като на допълнителен източник за капитализация на системата, както посочи управителят на централната банка Иван Искров пред банковата общност при отбелязване Деня на банкера на 6 декември. Очевидно и за финансовия резултат на 2011 г. очакванията са да бъде капитализиран, вместо изплащане на дивиденти.

По-ниски разходи за обезценка

В същото време към края на януари и разходите за обезценка са по-ниски в сравнение с тези година по-рано – 98 млн. лв., което е с 11.6% по-малко от януари 2011 г. От централната банка посочват, че "през януари банковият сектор отчита добри нива на доходност и устойчива ликвидна позиция". Коефицентът на ликвидните активи е 26.42%, като е по-висок спрямо декември миналата година. Нетният лихвен доход е 226 млн. лв., а нетните приходи от такси и комисионни – 58 млн. лв.

В края на януари 2012 г. активите нарастват с 0.8% и достигат 77.4 млрд. лв. Заемите се свиват, както показаха данните за кредитирането седмица по-рано, а продължава да се увеличава делът на местните източници на финансиране – основно депозити на домакинства и фирми. Към края на януари той е 81.2% от всички привлечени средства или 54.1 млрд. лв.

Продължават да намаляват провлечените средства от кредитни институции (с 2.7% или 273 млн. лв. за един месец) до 9.7 млрд. лв. (година по-рано са били 12.5 млрд. лв.). Така според банкери кредитните институции тук стават все по-независими от международно финансиране, най-вече от банките-майки, които почти спряха наливането на ресурс в поделенията си още в началото на кризата.

Двуцифрен годишен ръст на печалбата за януари и по-малки разходи за обезценка (заемите, които банките считат за несъбираеми) показват данните на БНБ за състоянието на банковата система в началото на тази година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  plamen1967 avatar :-|
  plamen1967

  "Поздравления" г-н подуправител на БНБ румен симеонов. Без Вашето прикриване на закононарушенията на булбанк, които констатирахте в редица писма в 2009, 2010 г. печалбите на закононарушаващата банка щяха да бъдат негативни, а хората много по-добре финансово. Искренно се надявам някой ден цялата истина за злоупотребите на булбанк, да излязат на ява и Вие вместо да се пенсионирате да облечете раирания костюм. Зная че много мечтая, но такова незаконно обиране на българските кредитополучатели не е имало от годините когато същия този шеф - инженер - химик, не бе шеф на АП.

 • 2
  greco_jlt avatar :-(
  greco_jlt

  Проблемът се корени в безотговорността на банковия регулатор – БНБ и в това, че у нас няма ефективна защита на потребителя на банкови услуги. Например, БНБ, на която законодателят е възложил да следи за спазването на Закона за кредитните институции, открито отказва да го прави. Разчита се на безпомощността и некомпетентността на Комисията за защита на потребителите в сферата на финансовите услуги – некомпетентност, документирана още през 2009 г. в доклад на Световната банка за България. Неотдавна Управителят на БНБ заяви в пряк текст и по най-арогантния начин, че “нито БНБ, нито КЗП” ще защитават клиентите на банки!?. Така че у нас защита на потребителя на банкови услуги на практика липсва!

 • 3
  kihano avatar :-|
  kihano

  А имаше времена когато хората обираха банките ...

 • 4
  stonedridah1 avatar :-|
  stonedridah1

  в Перник казвали:

  "фанеш ли офца - стрижи!"

 • 5
  musashi avatar :-|
  Musashi

  Като паразити са! Сблъскаш ли се с тях, докопват те и пускане няма!

 • С Стоянов

  КРИЗА ,НАЛИ ?!?

 • 7
  nulew avatar :-|
  nulew

  Криза нали? Криза! А хората завършват годината с 586 милиона печалба!

  От чии гръб е тази печалба? От нашия! Иначе големи оплаквания от банкерите, че годината е зле! Малко им е! Поне 1- 2 милиарда да бяха, а то само 586 милиона! Ха сега представете си колко ни доят при 23% необслужвани кредити!

 • 8
  greco_jlt avatar :-(
  greco_jlt

  В сряда ЕЦБ обяви, че 800 банки са взели € 529.5 млрд. от евтините пари, като общият размер на т.нар. LTRO - Long Term Refinancing Operation (Дългосрочна операция за рефинансиране) достигна 1 трлн. евро. Лихвата по тези тригодишни заеми е 1%, като всичко това беше направено в опит да се облекчи натискът върху финансовите институции, които са основни кредитори на държавите от еврозоната.
  А колко са лихвите в България?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход