С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
7 мар 2012, 20:50, 5838 прочитания

Как да преодолеем трудностите при изпълнението на европроект - част 2

Ръководствата за изпълнение на проектите невинаги се актуализират, а за бенефициентите те са едни от най-важните документи

Мария Христова | експерт проекти
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Визитка

"ИЮ консулт" e сред първите компании в България, специализирана в подготовка и управление на проекти за безвъзмездно финансиране от националните и европейските фондове.

Екипът на фирмата работи още от 2002 г. по предприсъединителните и структурните фондове на ЕС и има повече от 100 успешно финансирани проекти в различни направления - за бизнеса, местни власти, неправителствени организации. 

Компанията е и сред учредителите на Българската асоциация на консултантите по европейски проекти (БАКЕП).
*През миналата седмица в рубриката "Европроекти" публикувахме първата част от консултантския текст за трудностите при изпълнението на проект по оперативна програма "Конкурентоспособност" и съветите на консултантите как да се справите с тях. Тази седмица публикуваме втората част от текста.

С цел улесняване на бенефициентите при управлението на договорите за безвъзмездна помощ и избора на изпълнители на страницата на програмата е публикувано оперативно ръководство за изпълнение на договори за безвъзмездна финансова помощ по всяка отделна процедура. Ръководството съдържа полезна систематизирана информация за правата и задълженията на бенефициента, изискванията при управлението на договора за безвъзмездна помощ и ценни насоки към успешното изпълнение на проекта. Като приложения към ръководството се публикуват одобрените образци на документацията по изпълнението на проекта.


Ако ви предстои или сте в процес на изпълнение на проект за безвъзмездна помощ по ОПК, е задължително да се запознаете подробно с ръководството. То ще стане вашият ценен наръчник през целия период на изпълнение.

Тук е важно да се отбележи, че оперативното ръководство невинаги се актуализира навреме след направени промени в някои от нормативните актове или образците на документите. Такъв е случаят с процедурата "Подкрепа за внедряване в производство на иновативни продукти, процеси и предоставяне на иновативни услуги", по която вече стартира изпълнението на одобрените проекти, а оперативното ръководство (последно актуализирано на 30 декември 2010 г.) не отразява последните промени в Постановление №55 на МС и образците на документите. Затова от ИАНМСП съветват, докато се публикува актуализираното ръководство, бенефициентите да се ръководят директно от постановлението, както и да използват одобрените образци на документи от други процедури.

След  подписването на договорите за безвъзмездна помощ по отделните процедури се организират информационни събития за обучение на бенефициентите, в които експерти от ИАНМСП разясняват на фирмите предстоящите дейности и изисквания при управлението на договорите и отговарят на въпроси. На това обучение можете да получите информация, която ще ви помогне при управлението на договора за безвъзмездна помощ, затова е препоръчително да не го пропускате.Няма пари за европари

Необходимостта от осигуряване на финансов ресурс за целите на изпълнение на проекта е един от основните проблеми пред българските предприятия, бенефициенти по ОПК. В условията на тежка икономическа криза и влошена ликвидност на бизнеса невъзможността да се осигурят необходимите средства за изпълнение на проекта често води до едностранно прекратяване на договора за безвъзмездна помощ  от страна на бенефициента. В общия случай необходимите средства се осигуряват чрез банково кредитиране или оборотни средства на фирмата. Важно е бенефициентите да се ориентират на пазара на подобни продукти и да имат предварителна готовност още на етапа на кандидатстване с проект какви възможности имат за финансиране от програмата. Още в началото на проекта фирмата може да поиска авансово плащане в размер до 20% от стойността на безвъзмездното финансиране, но заради изискването за банкова гаранция за целия период на изпълнение на проекта много фирми  определят тази възможност като неефективна.

След приключване на даден етап от изпълнението на дейностите по договора за безвъзмездна финансова помощ бенефициентът може да поиска да бъдат възстановени чрез междинно плащане одобреният процент безвъзмездна помощ от извършените до момента разходи. За целта трябва да се представи искане за междинно плащане, придружено от междинен технически и финансов отчет, който предоставя пълна информация относно изразходваните средства по договора за безвъзмездна финансова помощ към съответния отчетен период, изпълнените дейности и постигнати резултати. Останалата част от средствата се възстановява след приключването на проекта и подаване на цялостен технически и финансов отчет.

Късните плащания

Закъсненията в сроковете за възстановяване на средствата след подаване на отчетната документация продължава да бъде най-сериозният проблем за бенефициентите. Срокът за възстановяване на средствата нормативно е до три месеца от подаването на искането за плащане, но практиката показва, че в повечето  случаи  възстановяването  на средства отнема значително по-дълъг срок,заради изисквания на разяснения, корекции и допълнителна информация от бенефициента, както и бавното съгласуване между ИАНМСП и управляващия орган.  Затова при планирането на финансовите си потоци е желателно фирмите да отчитат възможните забавяния при реалното изплащане на средствата.

А това, което могат да направят, за да намалят този риск, е да поддържат изрядна проектна документация, да спазват всички изисквания и процедури, да уведомяват и да се консултират с договарящия орган за всякакви промени или трудности в хода на изпълнение и да изготвят много прилежно финансовия и техническия отчет, като представят всички изискуеми документи.

Най-важните съвети накратко

-       Запознайте се детайлно с условията на договора за безвъзмездна финансова помощ, оперативното ръководство и Постановление №55 на МС от 12.03.2007 г. и спазвайте стриктно изискванията на програмата.

-         Ако не можете да отделите човешки ресурс от фирмата, който да координира проектните дейности, наемете външен  консултант за управлението на проекта. Трябва да бъдете наясно, че изпълнението на проекта е времеемко и изисква сериозен ангажимент и отговорност. Не възлагайте тази отговорност на неподготвен или твърде натоварен  служител. Това може да ви коства успешното изпълнение на проекта.

-          Планирайте внимателно всички дейности и сроковете за изпълнение, уведомявайте и се съветвайте с договарящия орган за всички възможни трудности и забавяния при изпълнението.

-          Планирайте финансовите си ресурси и осигуряването на средства за изпълнението на проекта. При залагането на сроковете отчетете възможните забавяния при възстановяване на средствата.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Bayer се надява да спечели четвъртото дело срещу нейния продукт Roundup Bayer се надява да спечели четвъртото дело срещу нейния продукт Roundup

Фармацевтичната компания може да избегне осъдителна присъда в Сейнт Луис, където тя е основен работодател

24 юли 2019, 29 прочитания

Samsung влага 116 млрд. долара, за да стане лидер в производството на процесори Samsung влага 116 млрд. долара, за да стане лидер в производството на процесори

Ако компанията успее да се наложи на пазара, ще попречи на амбициите на Китай и ще разклати доминиращата роля на Тайван

24 юли 2019, 29 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Бизнес" Затваряне
Корпоративни новини: 7 март

Полша: Птицефермите ни отговарят на европейските изисквания; Hagleitner отваря собствено представителство в България; "Евролийз ауто" иска разсрочване на облигациите си

Дунав не ни вълнува

България не се възползва от реката и регионите там са сред най-бедните в цяла Европа

Зденек Турек: Българската икономика получи своя справедлив дял от глобализацията

Банките са готови за Brexit, смята главният изпълнителен директор на европейското звено на Citibank

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

До Луната и напред

Светът отбелязва 50-годишнината от стъпването на човека на Луната с още по-амбициозни космически програми

Чичо Томасовата България

Американският писател Томас Макгонигъл за спомените от НРБ и романа си за Никола Петков