Банките и Дянков са сближили позиции наполовина
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Банките и Дянков са сближили позиции наполовина

Не е ясно в какъв вид и кога ще стигнат до гласуването в парламента предложенията за лихвите и таксите по кредити на финансовия министър Симеон Дянков

Банките и Дянков са сближили позиции наполовина

Има съгласие за фиксирани такси само за потребителски, но не и ипотечни кредити. Формирането на лихвите остава недоговорено

Валентина Илиева
4395 прочитания

Не е ясно в какъв вид и кога ще стигнат до гласуването в парламента предложенията за лихвите и таксите по кредити на финансовия министър Симеон Дянков

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Банките са се съгласили да фиксират таксите в договорите за потребителските кредити, но е и за ипотечните. Референтният лихвен процент при образуването на цената на заемите остава гореща точка. Това е засега резултатът от работата по обявените преди месец от министъра на финансите Симеон Дянков предложения за промени в начина на образуване на лихвите по кредитите и начисляването на такси.

Единственото предложение, по което е постигнато пълно съгласие, е малките бързи заеми под 400 лв. да се отпускат по правилата на Закона за потребителския кредит. Това казаха за "Капитал Daily" източници, запознати с водените разговори, които пожелаха да не бъдат цитирани.

Препъникамък

Договорено е размерът на всички такси по кредити да се записва в договора за заем между банката и клиента и да не се променя за целия срок на кредита. Банките обаче ще приемат това, ако то важи само за потребителските заеми и не засяга жилищните ипотечни кредити.

Именно ипотеките са препъникамъкът за постигане на пълно единодушие как и какви такси ще се начисляват по кредитите за домакинства. Аргументацията на банките била, че в момента в Европейската комисия се подготвя директива за ипотечните кредити, която ще въведе общоевропейски правила при отпускането на този тип заеми за всички страни в Европейския съюз.

Първоначалната идея на Симеон Дянков беше банките и небанковите компании, които отпускат заеми, да нямат право да събират такси и комисиони от клиентите за кандидатстване за кредит, за одобрение, за оценка на обезпечение.

Гореща точка

Неразрешен остава въпросът за начина на образуване на лихвата по кредитите за крайния клиент, като няма изработено единно мнение по въпроса за референтния лихвен процент - кой да е той. Това е най-тежката точка от разговорите, които се водят вече месец и не е ясно колко още ще продължат.

Те протичат при висока конфиденциалност, като още в самото начало банкерите обясниха, че няма да коментират до окончателното изработване на промени.

Обявените преди месец (на 8 февруари - бел. ред.) предложения от финансовия министър предвиждаха лихвите по жилищни и потребителски кредити да се изчисляват от банките на база пазарен индекс или индекс, изчислен по методика на БНБ и обявяван от нея, а лихвите по съществуващи заеми да се променят според измененията в базовия индекс.

В момента основният начин, по който кредитните институции формират лихвите си, е на база банков лихвен процент + надбавка, като в някои случай вместо банков лихвен процент се използва Еuribor. В тези случаи обаче има или трети допълнителен компонент, или фиксиран праг на лихвата, под който тя не може да пада. Банковият лихвен процент се определя и променя от управителните органи на самите кредитни институции.

Малки бързи заеми

Единственото предложение отпреди месец, за което е постигнато единодушие, е включването на малките бързи заеми под 400 лв. в Закона за потребителския кредит. Сега той обхваща заемите между 400 (200 евро) и 147 000 лв. (75 000 евро), както е уредено това в европейската директива за потребителските заеми.

Тези т.нар. малки бързи заеми за потребление се отпускат преди всичко от небанкови компании за потребителско кредитиране и не са пазарна цел на банките. Още при обявяване на идеята преди месец представители на компании от бранша заявиха, че подкрепят предложението, и определиха идеята като добра.

Според тях това ще осигури повече прозрачност за потребителите. Законът задължава кредиторите да предоставят подробна информация за лихвата, срока, разходите и пр. по кредита преди сключването на договора, както и да се спазват конкретни изисквания при рекламата на кредити.

Готвените промени ще бъдат направени в Закона за потребителския кредит, като в т.нар. работна група, която беше създадена след обявяването на идеите на финансовия министър, участват представители на Министерството на финансите, на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (то отговаря за защитата на потребителите и към него е Законът за потребителския кредит - бел. ред.) и на управителния съвет на Асоциацията на банките в България. Измененията се отнасят само за кредити за домакинства, а не за бизнес заеми.

Банките са се съгласили да фиксират таксите в договорите за потребителските кредити, но е и за ипотечните. Референтният лихвен процент при образуването на цената на заемите остава гореща точка. Това е засега резултатът от работата по обявените преди месец от министъра на финансите Симеон Дянков предложения за промени в начина на образуване на лихвите по кредитите и начисляването на такси.

Единственото предложение, по което е постигнато пълно съгласие, е малките бързи заеми под 400 лв. да се отпускат по правилата на Закона за потребителския кредит. Това казаха за "Капитал Daily" източници, запознати с водените разговори, които пожелаха да не бъдат цитирани.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  basmechobas avatar :-|
  basmechobas

  Истината е една банките и БНБ нямат интерес да се работи пазарно и прозрачно защото ще им лъснат бакиите за системните нарушения и доста банки ще фалират. През кризата виждаме че имаше доста фалити намаляване на обороти и проекти потребление или цялостно свиване на икономиката но броя на банките се запази. Интересно как при различни пазарни условия банките продължават да имат свръх печалби обяснявайки ги с „пазарни методи”. Само с непазарни средства може да се поддъпжа сегашния брои банки и техните свръх приходи и печалби, а прозрачното определяне на такси и лихви не ги устроива.

  само с такава работа могат да оцелеят баМките
  http://www.bgibp.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=15036:%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%86%D1%83%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81-%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BF%D1%85%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81&Itemid=106

 • 2
  stdmv avatar :-|
  stdmv

  Има един стар лаф: "Работата се урежда... на 50%"

 • 3
  siimplicimus avatar :-|
  siimplicimus

  Мда. Не казвам, аз казах ли, но ...

 • 4
  epoc avatar :-?
  epoc

  Доколкото разбирам пак единствените печеливши са банките. Винаги съм се питал, какво е това лихва, след като се наложи само тук да се въведе понятието ГПР?

  И май са го позакършили с потребителските кредити - иначе нямаше да си свалят гащите и да махат таксите по тях - клиентите или ги погасяват предсрочно, или не плащат, или не вземат нови. А за разлика от ипотечния кредит тук рядко има какво да се вземе....

 • 5
  plap avatar :-|
  plap

  Очевидно е, че банковите "професионалисти" отказват да поемат отговорност за неумелото изчисляване на риска при кредитите и искат грешките им да се плащат от коректните платци. Всъщност никакво прозрачно правило не ги устройва, а само липсата на правила, за да могат необезпокоявани да си разиграват коня в разградения двор България.

 • Прав е бил Маркс с мисълта си че,"Няма престъпление пред което да се спре капитала при възможност за 100 % печалба"/цитирам по памет/...
  Липсата на Закон за Банкрута на Физическите Лица дава възможност за мародерстване без ограничения и превръщане на гражданите в пожизнени роби,а всички знаем колко е силно лобито на банките в политическите ни партии.За кои ли път се срамувам заради държавата си...а обичам страната си безкрайно.

 • 7
  bluewater avatar :-|
  BlueWater

  "В момента основният начин, по който кредитните институции формират лихвите си, е на база банков лихвен процент + надбавка, като в някои случай вместо банков лихвен процент се използва Еuribor. В тези случаи обаче има или трети допълнителен компонент, или фиксиран праг на лихвата, под който тя не може да пада."

  ФИКСИРАН ПРАГ НА ЛИХВАТА, ПОД КОЙТО ТЯ НЕ МОЖЕ ДА ПАДА!

  Преведено на български. Когато инфлацията расте, лихвите по заемите растат. Когато инфлацията намалява или има дори дефлация, лихвите намаляват до ОПРЕДЛЕНО ОТ БАНКИТЕ НИВО при което се увеличава печалбата на банките за сметка на кредито получателите.

  Накратко:
  1.При висока инфлация плащат потребителите.
  2.При ниска инфлация плащането на потребителите не намалява, а се увеличават печалбите на банките.

 • 8
  bg_potrebitel avatar :-|
  bg_potrebitel

  Нищо добро не може да се очаква...Отново преговори "на тъмно"!!! Вижте и стенограмите от заседания на Правната и Икономическата комисии на НС при обсъждане на законопроекти, касаещи кредитиране - представителите на АББ директно диктуват текстовете, които ги устройват...демокрация по български, пазарна икономика по български! А всъщност ДЖУНГЛА..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK