Нов опит за раздвижване на бизнес кредитирането
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нов опит за раздвижване на бизнес кредитирането

Шефовете на шест банки подписаха споразумение за кредитна линия от 100 млн. лв. за МСП с Българска банка за развитие

Нов опит за раздвижване на бизнес кредитирането

Нови 100 млн. лв. за малки и средни фирми отпусна Банката за развитие

4279 прочитания

Шефовете на шест банки подписаха споразумение за кредитна линия от 100 млн. лв. за МСП с Българска банка за развитие

© Георги Кожухаров


7%

максимум е лихвата за целия период на заема от новата кредитна линия на ББР и част от водещите банки на пазара

Банките ще направят нов опит за раздвижване на търсенето и кредитирането, които са силно свити вече три поредни години заради кризата. Българската банка за развитие (ББР) и шест кредитни институции подписаха споразумения за отпускане на 100 млн. лв. заеми на малкия и дребния бизнес.

Кредитите, които ще се отпускат от банките на фирмите, ще са с фиксирана лихва максимум до 7% за целия период на заема. Таксите и комисионите няма да са по-високи от 0.5% годишно, размерът на заемите ще е до 2 млн. лв., а срокът на погасяване - до 5 години, съобщи Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на ББР.

Шестте банки, които подписаха кредитната линия, са Уникредит Булбанк, Societe Generale Експресбанк, Прокредит Банк, МКБ Юнионбанк, Алианц Банк и Общинска банка. До една-две седмици се очаква към кредитната линия да се присъединят още две – Банка ДСК и Райфайзенбанк.

Условията

Кредитополучателите – малки и средни предприятия, ще кандидатстват за заемите и ще се оценяват по критериите на банките. Те ще определят и обезпеченията. Средствата по кредитните линии ще се усвоят от банките партньори на два транша от по 50 млн. лв., като до края на тази година средствата трябва да бъдат освен усвоени от банките и отпуснати като кредити на малки и средни фирми.

Ако има достатъчно интерес от бизнеса, ББР има готовност да подсигури допълнителен ресурс към линията от 100 млн. лв., като той може да бъде набран и от външните пазари, посочи още Ягодин. По думите му не лихвеният процент и цената на кредита са най-важното, а желанието на фирмите да развиват дейността си и да инвестират.

Банкерите се надяват да има достатъчно интерес от страна на малките и средните предприятия за търсене на кредити. Именно липсата на търсене е един от основните проблеми, които те посочват за слабото кредитиране.

Опит пореден

Напоследък банките са доста активни в предлагането на финансиране за малки и средни предприятия. Те от своя страна обаче се оплакват от тежки условия. На пазара има и по-атрактивни възможности. През септември миналата година пет банки започнаха да отпускат заеми за малкия и средния бизнес по гаранционната схема на JEREMIE, като исканите обезпечения са с до 50% и дори повече по-ниски. Според Министерството на икономиката, енергетиката и туризма до края на миналата година са отпуснали кредити за 20 млн. лв., а само за януари тази година - за 50 млн. лв. Общият обем, който банките могат да отпуснат по тази инициатива, е за около 400 млн. евро за три години.

В началото на 2009 г. ББР отпусна на търговските банки във финансов ресурс от 455 млн. лв. оборотно и инвестиционно кредитиране на МСП и целево финансиране на земеделски производители с фиксиран таван на лихвата до 8%. Според последната актуална информация към края на 2010 г. активните заеми по тези две кредитни линии са за над 473 млн. лв., а общият им брой е близо 1400.

7%

максимум е лихвата за целия период на заема от новата кредитна линия на ББР и част от водещите банки на пазара

Банките ще направят нов опит за раздвижване на търсенето и кредитирането, които са силно свити вече три поредни години заради кризата. Българската банка за развитие (ББР) и шест кредитни институции подписаха споразумения за отпускане на 100 млн. лв. заеми на малкия и дребния бизнес.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  ".......подписаха споразумения за отпускане на 100 млн. лв. заеми на малкия и дребния бизнес:)

 • 2
  nochkopenev avatar :-P
  nochkopenev

  Ами нека да се кредитира малкия и среден бизнес, иначе част от него може просто да загине! Евала на всички банки, които са замесени! :)

 • 3
  rita_n avatar :-|
  rita_n

  Браво! Аз много се радвам, че правителството започна да мисли и за малкия и дребния бизнес - да се влагат пари в неговото развитие е една от най-добрите стъпки, защото това би довело до увеличаване на работните места

 • 4
  monika374 avatar :-|
  monika374

  То не само, че ще се отворят и нови работни места, но и ще разцъфти дребния бизнес, че големите риби вече започнаха да се наливат масово на пазара и взеха да изяждат малките.....сега поне може да има напредък и хората да се възползват ;)

 • 5
  julieta_ju avatar :-|
  julieta

  Това е добра новина , все пак от малките неща се получават големи , така ,че нека се помага на малкият и среден бизнес , за да има развитие за всички :)

 • 6
  niki2003 avatar :-|
  niki2003

  Дори и малкото камъче може да преобърне каруцата! Най-накрая започнаха да мислят за малкият и среден бизнес!Похвално!

 • 7
  nochkopenev avatar :-|
  nochkopenev

  До коментар [#6] от "niki2003":

  Сега ще има хора, които ще кажат, че банките ще спечелят от цялата работа а не хората! Да, ама кажете ми - как се прави малък и среден бизнес без заем? Може би с пари от под дюшека - да, ама социализмът си отиде. Така че - браво! Не трябва да има развитие само за едрите. Нека дребните да покажат, че са конкурентноспособни!

 • 8
  toniarisa avatar :-|
  toniarisa

  "Кредитополучателите – малки и средни предприятия, ще кандидатстват за заемите и ще се оценяват по критериите на банките. Те ще определят и обезпеченията."
  ЕТО ТОВА Е НАЙ-ВАЖНОТО И В ТОЗИ СЛУЧАЙ.
  За това искам да осъдя тази система !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Разбирам много добре, че причините поради които искам да СЪДЯ управляващите в България макар и да са абсолютно истински, реални и всеизвести на широката публика, в същия момент те са недоказуеми от законова гледна точка. Именно за това желая да направя всичко възможно за да разруша тази дописвана с години / и изгодна за всички управляващи / корупционна практика.
  Мога да изложа проблема, да посоча институциите където е залегнал, да застана открито и обвиня отговорните за това.
  Определено се съмнявам / както и всички останали Българи /, че мога да докажа конкретна злоупотреба или престъпно деяние. Това което целя е да предизвикам СКАНДАЛ, да „размътя водата”, да привлечем общественото внимание и в крайна сметка да принудим системата да си ПЛАТИ и да се промени.

  Конкретно в моя случай :
  преди около три години взех решение да се върна към корените си и да се заема с бизнес свързан със земеделието и горите. Получих много добри наследствени земеделски имоти разположени на 15-тина к.м. северо-западно от София и тъй като в по-голамата си част са пустеещи, реших да започна с залесяването на бързо растящи дървестни растителни видове / пауловния /.
  Това се случи преди две-три години и тогава „НЕ ИСКАХ” да вярвам, че нещата в България се случват толкова трудно, именно за това и не съм документирал стъпките и срещите с конкретните институции, агенции и дирекции през които трябваше да мина, служителите с които се срещах и тези с които бе невъзможно да се срещна, но разбирасе ако се наложи мога да мина отново по целия този път защото неминуемо под съзнателно помня всеки адрес, врата и лице на служител.
  Разговорите протичаха в общи линии по следния начин:
  - Вие точно какво искате,
  - Точно по коя програма искате да кандидатсктвате,
  - Подготвили сте необходимите документи,
  - Попълнили ли сте необходимите материали и т.н.
  На зададените от моя страна въпроси се отговаряше, че те не са бюро справки и че нямат право да извършват консултации и да дават напътствия.
  Това което ми бе внушено в общи линии от този цикъл на ходене по мъките е, че трябва да се обърна към някоя от фирмите занимаващи се с подготовка и управление на проекти по рамковите споразумения за кандидатстване пред Европейската комисисия за отпускане на безвъзмездна финансова помощ / може и да бъркам с точната формулировка /.
  Намерих няколко консултански ф-ми и ги обиколих всичките, условията баха еднакви.

  Решаваш за коя точно кпрограма искаш да кандидатскваш:
  Мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери"
  Мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства"
  Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти"
  Мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности"
  Мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия"

  И те запознават с начина за заплащане на услугата която те ще извършат и необходимата документация която трябва да потготвиш. Разбирасе всички тези предварителни разходи ще бъдат покрити от първия транш на плащания по проекта за който те не поемат гаранции, че ще бъде приет, ще бъде евентоално някога съотвятната програма и евентуално ако са останали пари по тази мярка. Разбирасе консултанската ф-ма ще ти съдейства да получиш кредит от банка / лихвар, с/у 200% обезпечение / за покриване на предварителните разходи.
  Суевременно се захванах със създаването на предприятие за преработка на отпадна дървесина и био-маса за производство на „пелети за отопление”. Успях да създам работещо предприятие и започнах да произвеждам пелети, както и предполагах пазара се оказа необятен и търсенето на продукцията нараства лавинообразно. Разбирасе за да се превърне в печаливш бизнес се нуждаех от финансиране, за да оптимизирам производството, да получа необходимите сертификати и да излеза на сватло със счетоводството. Независимо, че съществуват достатъчно програми по различни Европейски споразумения за подпогане на малкия и среден бизнес / като ДЖЕРЕМИЕ /, се оказа че банките посредници само си правят реклама и в действителност всяка си има собствени условия за отпускане на кредити. ДЖЕРЕМИ покрива гаранциите / обезпечението / но банката си иска допълнително обезпечение, освен цялата документация по кредитирането.
  След като проведеш няколко срещи и минат няколко седмици, по телефона те информират, че от ЦЕНТРАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БАНКАТА ти отказват. Без писмено обяснение защото нямат такава практика.
  Любимата им фраза „ банките не са социални инсттитуции „ макар, че тези Европейски програми са именно СОЦИАЛНИ. В крайна сметка ако не можеш да заложиш апетитен имот – нямаш шанс.

  ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ ОСИГУРИ ДЪРЖАВНА БАНКА която да обслужва тези програми без банкови тайни и допълнителни машинации. Толкова трудно ли е да се създаде ” ПРОЗРАЧНА „ Българска банка която да обслужва финансиранията през Европейските програми и Европейския Инвестиционен Фонд, без допълнителните изисквания на паплачта лихвари от частните банки.
  Ако прецените, че заслужавам подкрепа и съдействие за подетата от мен кампания, ще се опитам да привлека вниманието на медиите за да дам публичност на проблема и да получим подкрепа и допълнителна информация и за други подобни случаи. Умовалям ви, намерете смисъл и полза от това начинание и нека да поставим и решим този огромен проблем в Българското общество. Аз съм на ваше разположение


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK