Новият брой:
Служебната президентска република

Нов опит за раздвижване на бизнес кредитирането

Нови 100 млн. лв. за малки и средни фирми отпусна Банката за развитие

Шефовете на шест банки подписаха споразумение за кредитна линия от 100 млн. лв. за МСП с Българска банка за развитие
Шефовете на шест банки подписаха споразумение за кредитна линия от 100 млн. лв. за МСП с Българска банка за развитие
Шефовете на шест банки подписаха споразумение за кредитна линия от 100 млн. лв. за МСП с Българска банка за развитие    ©  Георги Кожухаров
Шефовете на шест банки подписаха споразумение за кредитна линия от 100 млн. лв. за МСП с Българска банка за развитие    ©  Георги Кожухаров
7%

максимум е лихвата за целия период на заема от новата кредитна линия на ББР и част от водещите банки на пазара

Банките ще направят нов опит за раздвижване на търсенето и кредитирането, които са силно свити вече три поредни години заради кризата. Българската банка за развитие (ББР) и шест кредитни институции подписаха споразумения за отпускане на 100 млн. лв. заеми на малкия и дребния бизнес.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell
  • - 1

  ".......подписаха споразумения за отпускане на 100 млн. лв. заеми на малкия и дребния бизнес:)

  Нередност?
 • 2
  nochkopenev avatar :-P
  nochkopenev
  • + 2

  Ами нека да се кредитира малкия и среден бизнес, иначе част от него може просто да загине! Евала на всички банки, които са замесени! :)

  Нередност?
 • 3
  rita_n avatar :-|
  rita_n
  • + 2

  Браво! Аз много се радвам, че правителството започна да мисли и за малкия и дребния бизнес - да се влагат пари в неговото развитие е една от най-добрите стъпки, защото това би довело до увеличаване на работните места

  Нередност?
 • 4
  monika374 avatar :-|
  monika374
  • + 2

  То не само, че ще се отворят и нови работни места, но и ще разцъфти дребния бизнес, че големите риби вече започнаха да се наливат масово на пазара и взеха да изяждат малките.....сега поне може да има напредък и хората да се възползват ;)

  Нередност?
 • 5
  julieta_ju avatar :-|
  julieta
  • + 2

  Това е добра новина , все пак от малките неща се получават големи , така ,че нека се помага на малкият и среден бизнес , за да има развитие за всички :)

  Нередност?
 • 6
  niki2003 avatar :-|
  niki2003
  • + 2

  Дори и малкото камъче може да преобърне каруцата! Най-накрая започнаха да мислят за малкият и среден бизнес!Похвално!

  Нередност?
 • 7
  nochkopenev avatar :-|
  nochkopenev
  • + 3

  До коментар [#6] от "niki2003":

  Сега ще има хора, които ще кажат, че банките ще спечелят от цялата работа а не хората! Да, ама кажете ми - как се прави малък и среден бизнес без заем? Може би с пари от под дюшека - да, ама социализмът си отиде. Така че - браво! Не трябва да има развитие само за едрите. Нека дребните да покажат, че са конкурентноспособни!

  Нередност?
 • 8
  toniarisa avatar :-|
  toniarisa

  "Кредитополучателите – малки и средни предприятия, ще кандидатстват за заемите и ще се оценяват по критериите на банките. Те ще определят и обезпеченията."
  ЕТО ТОВА Е НАЙ-ВАЖНОТО И В ТОЗИ СЛУЧАЙ.
  За това искам да осъдя тази система !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Разбирам много добре, че причините поради които искам да СЪДЯ управляващите в България макар и да са абсолютно истински, реални и всеизвести на широката публика, в същия момент те са недоказуеми от законова гледна точка. Именно за това желая да направя всичко възможно за да разруша тази дописвана с години / и изгодна за всички управляващи / корупционна практика.
  Мога да изложа проблема, да посоча институциите където е залегнал, да застана открито и обвиня отговорните за това.
  Определено се съмнявам / както и всички останали Българи /, че мога да докажа конкретна злоупотреба или престъпно деяние. Това което целя е да предизвикам СКАНДАЛ, да „размътя водата”, да привлечем общественото внимание и в крайна сметка да принудим системата да си ПЛАТИ и да се промени.

  Конкретно в моя случай :
  преди около три години взех решение да се върна към корените си и да се заема с бизнес свързан със земеделието и горите. Получих много добри наследствени земеделски имоти разположени на 15-тина к.м. северо-западно от София и тъй като в по-голамата си част са пустеещи, реших да започна с залесяването на бързо растящи дървестни растителни видове / пауловния /.
  Това се случи преди две-три години и тогава „НЕ ИСКАХ” да вярвам, че нещата в България се случват толкова трудно, именно за това и не съм документирал стъпките и срещите с конкретните институции, агенции и дирекции през които трябваше да мина, служителите с които се срещах и тези с които бе невъзможно да се срещна, но разбирасе ако се наложи мога да мина отново по целия този път защото неминуемо под съзнателно помня всеки адрес, врата и лице на служител.
  Разговорите протичаха в общи линии по следния начин:
  - Вие точно какво искате,
  - Точно по коя програма искате да кандидатсктвате,
  - Подготвили сте необходимите документи,
  - Попълнили ли сте необходимите материали и т.н.
  На зададените от моя страна въпроси се отговаряше, че те не са бюро справки и че нямат право да извършват консултации и да дават напътствия.
  Това което ми бе внушено в общи линии от този цикъл на ходене по мъките е, че трябва да се обърна към някоя от фирмите занимаващи се с подготовка и управление на проекти по рамковите споразумения за кандидатстване пред Европейската комисисия за отпускане на безвъзмездна финансова помощ / може и да бъркам с точната формулировка /.
  Намерих няколко консултански ф-ми и ги обиколих всичките, условията баха еднакви.

  Решаваш за коя точно кпрограма искаш да кандидатскваш:
  Мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери"
  Мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства"
  Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти"
  Мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности"
  Мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия"

  И те запознават с начина за заплащане на услугата която те ще извършат и необходимата документация която трябва да потготвиш. Разбирасе всички тези предварителни разходи ще бъдат покрити от първия транш на плащания по проекта за който те не поемат гаранции, че ще бъде приет, ще бъде евентоално някога съотвятната програма и евентуално ако са останали пари по тази мярка. Разбирасе консултанската ф-ма ще ти съдейства да получиш кредит от банка / лихвар, с/у 200% обезпечение / за покриване на предварителните разходи.
  Суевременно се захванах със създаването на предприятие за преработка на отпадна дървесина и био-маса за производство на „пелети за отопление”. Успях да създам работещо предприятие и започнах да произвеждам пелети, както и предполагах пазара се оказа необятен и търсенето на продукцията нараства лавинообразно. Разбирасе за да се превърне в печаливш бизнес се нуждаех от финансиране, за да оптимизирам производството, да получа необходимите сертификати и да излеза на сватло със счетоводството. Независимо, че съществуват достатъчно програми по различни Европейски споразумения за подпогане на малкия и среден бизнес / като ДЖЕРЕМИЕ /, се оказа че банките посредници само си правят реклама и в действителност всяка си има собствени условия за отпускане на кредити. ДЖЕРЕМИ покрива гаранциите / обезпечението / но банката си иска допълнително обезпечение, освен цялата документация по кредитирането.
  След като проведеш няколко срещи и минат няколко седмици, по телефона те информират, че от ЦЕНТРАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БАНКАТА ти отказват. Без писмено обяснение защото нямат такава практика.
  Любимата им фраза „ банките не са социални инсттитуции „ макар, че тези Европейски програми са именно СОЦИАЛНИ. В крайна сметка ако не можеш да заложиш апетитен имот – нямаш шанс.

  ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ ОСИГУРИ ДЪРЖАВНА БАНКА която да обслужва тези програми без банкови тайни и допълнителни машинации. Толкова трудно ли е да се създаде ” ПРОЗРАЧНА „ Българска банка която да обслужва финансиранията през Европейските програми и Европейския Инвестиционен Фонд, без допълнителните изисквания на паплачта лихвари от частните банки.
  Ако прецените, че заслужавам подкрепа и съдействие за подетата от мен кампания, ще се опитам да привлека вниманието на медиите за да дам публичност на проблема и да получим подкрепа и допълнителна информация и за други подобни случаи. Умовалям ви, намерете смисъл и полза от това начинание и нека да поставим и решим този огромен проблем в Българското общество. Аз съм на ваше разположение

  Нередност?
Нов коментар