Въпрос за 3.7 трлн. долара – ще започнат ли американските компании да харчат?

Компаниите не бързат да се разделят с натрупаните парични запаси въпреки ентусиазма на фондовите пазари

Паричните запаси на щатските корпорации достигат 3.7 трлн. долара. Две трети от тях са във фирмите от финансовия сектор
Паричните запаси на щатските корпорации достигат 3.7 трлн. долара. Две трети от тях са във фирмите от финансовия сектор    ©  Reuters
Паричните запаси на щатските корпорации достигат 3.7 трлн. долара. Две трети от тях са във фирмите от финансовия сектор
Паричните запаси на щатските корпорации достигат 3.7 трлн. долара. Две трети от тях са във фирмите от финансовия сектор    ©  Reuters

Паричните запаси на щатските корпорации, достигащи вече 3.7 трлн. долара, може да са ключът към това дали Wall Street ще успее да поддържа и занапред драматичното повишение от последните пет месеца, пише CNBC. Макар фондовият пазар да е спечелил почти 30% от октомври насам, компаниите все още не бързат да се разделят с големите количества пари в брой, натрупани след края на финансовата криза. След като към оптимизма на пазара се добавиха и индикации за стабилизиране на икономиката, компании започнаха да се оглеждат към инвестиции, чрез които да увеличат активите си – най-вече обратни изкупувания на акции, увеличение на дивидентите, сливания и придобивания.

Кои още ще трупат

"Паричните резерви са високи по всякаква стандарти, което е положителен аргумент за акциите. Най-големите 25 компании държат 50% от кеша, макар че някои от тях имат високи нива на дълг. В дългосрочен исторически план най-голямо акумулиране на кеш се получава при компаниите, занимаващи се с финанси, здравеопазване и технологии", коментира Томас Дж. Лий, главен пазарен стратег в JPMorgan.

Той прогнозира, че основният индекс Standard & Poor's 500 ще завърши 2012 г. на нива само малко по-високи от сегашните – около 1430 пункта. Същевременно обаче Лий очаква компаниите да вкарат поне част от парите си в действие, което на свой ред ще подпомогне някои сектори от пазара. Според стратега на JPMorgan дивидентите и обратните изкупувания на американските компании ще достигнат 250 млрд. долара, като отбелязва, че вече 123 компании са увеличили дивидентите си с общо 20 млрд. долара. Почти половината от тази сума дойде от решеието на Apple да задели 9.9 млрд. за дивиденти.

Фирмите, които са най-добре позиционирани да повишат пазарната си стойност чрез паричните си запаси, са основно във финансовия и технологичния сектор. Около две трети от наличните пари в брой принадлежат на финансовия сектор, а останалите средства, намиращи се в балансите на нефинансовите фирми, са с 60% повече, отколкото тези компании са разполагали преди кризата.

Според данните на Moody’s Investors Service в края на 2011 г. паричните запаси на компаниите извън финансовия сектор са достигнали 1.24 трлн. долара. Петте компании, натрупали най-много пари в брой, са Apple, Microsoft, Cisco Systems, Google и Pfizer. Те държат общо 276 млрд. долара, или 22% от кешовите запаси извън финансовия сектор. Година по-рано сумата е била 207 млрд. долара, или 17%.

Производителят на iPhone и iPod държи около 8% от всички парични запаси – 97 млрд. долара. Според прогнозата на Moody’s е възможно тази сума да нарасне до 150 млрд. до края на 2012 г. Фармацевтичните компании, включително Pfizer, Johnson & Johnson и Amgen, са натрупали общо около 183 млрд. долара, а енергийният сектор, представляван от Chevron, Exxon Mobil и ConocoPhillips – около 114 млрд. долара.

Пречките

Една от областите, в които компаниите могат, но все още не бързат да харчат парите си са сливанията и придобиванията. Макар броят сделки да е по-голям в сравнение с първото тримесечие на 2011 г., общият им обем от 158 млрд. долара е с 42% по-малък. Това е и най-ниското ниво от третото тримесечие на 2009 г. "Компаниите без съмнение вече са по-склонни да влагат парите си, но няма да се получи лавина от пари", коментира Майкъл Кон, главен пазарен стратег в Global Arena Investment Management. "Няма как изведнъж да променят прагматичното си поведение от последните четири години и да почнат да харчат и наемат хора", добавя той.

Друга пречка пред използването на натрупаните пари е данъчната структура, отбелязва CNBC. Голяма част от тази планина от пари принадлежи на мултинационални корпорации, които не са склонни са репатрират своите доходи поради по-високите данъчни ставки в САЩ. Според оценката на JPMorgan американски компании държат около 1.4 трлн. долара в чужбина, което ограничава възможностите за оползотворяване на излишните средства. Данните на Moody’s от своя страна показват, че компаниите извън финансовия сектор държат в чужбина около 700 млрд. долара, или 57% от паричните си запаси.

"Тези суми отразяват силата на нововъзникващите икономики през последните няколко години, отрицателните данъчни последици от връщане на парите в САЩ и непропорционалното използване на пари в брой за изплащане на дивиденти, обратни изкупувания и придобивания. Без реформа, която да намали данъците върху печалбите в чужбина, очакваме паричните запаси в чужбина да продължат да нарастват", заявяват от Moody’s.

Анализаторите изтъкват, че макар много инвеститори вече да се чувстват достатъчно сигурни, за да продължат с изкупуването на акции, този ентусиазъм едва ли ще се пренесе към корпоративното поведение, преди да се разсеят облаците над глобалната икономика. При последното си изявление председателят на Федералния резерв Бен Бернанке изтъкна, че въпреки успокояването на дълговата криза в Европа и спада на безработицата в САЩ, и двата фактора може да създадат нови проблеми в бъдеще.

Не смятам, че ръководствата на компаниите считат, че лошото е отминало и ги очаква само гладко плаване. Ситуацията в Европа все още е несигурна, а икономическият ръст в нововъзникващите икономики напоследък също е под въпрос. Като се има предвид това е логично компаниите да останат методични в инвестирането на капитала си", отбелязва Гари Флам, портфолио мениджър в Bel Air Investment Advisors.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще