След Великден идва часът на истината за гръцките банки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

След Великден идва часът на истината за гръцките банки

Според гръцкия премиер Лукас Пападимос до 20 април страната ще има план за рекапитализация на банките

След Великден идва часът на истината за гръцките банки

Държавата може да влезе в управата им и някои дори да бъдат национализирани

4709 прочитания

Според гръцкия премиер Лукас Пападимос до 20 април страната ще има план за рекапитализация на банките

© Sebastien Pirlet


32

млрд. евро или дори повече са необходими за рекапитализация на гръцките банки

Акционерите на гръцките частни банки са под натиск от Атина да участват с милиарди евро в рекапитализацията на сектора, за да не попаднат те в ръцете на правителството. Ако те се откажат, силно задлъжнялата гръцка държава може да ги национализира, пишат международните медии. Dow Jones съобщава, че до септември тази година Гърция ще осъществи плана за рекапитализация на банките си.

Те са затиснати от огромно количество обезценили се държавни дългови облигации и затова след преструктурирането на държавния дълг кредитните институции в страната имат нужда от 32 млрд. евро нов капитал. Правителството може да придобие директно дялове от банките, опитвайки се да подпомогне за заздравяването на капитала им чрез държавния фонд.

Съдбовният 20 април

Гърция ще обяви плана за рекапитализация на банките в страната до 20 април, е съобщил гръцкият министър-председател Лукас Пападимос, съобщава Dow Jones. Схемата ще определи колко точно контрол ще поеме правителството в банковия сектор, а планът ще бъде осъществен до началото на септември, обяснил той пред журналисти.

Миналия месец Гърция преструктурира 206 млрд. евро от дълга си към частни кредитори, като целта е до 2020 г. той да намалее до 120.5% от БВП на страната в сравнение със сегашните 165%. Отписването на гръцкия дълг е част от спасителния пакет за страната и условие на европейските партньори и Международния валутен фонд за получаването на новия транш от 130 млрд. евро.

Именно преструктурирането на част от дълга нанесе загуби на гръцките банки, които сега се нуждаят от приблизително 32 млрд. евро или дори повече за рекапитализация и ще трябва да получат държавна помощ.

Национализация или не

Независим одит на гръцката банкова система, завършен в края на миналата година, но все още необявен публично, е показал, че докато икономиката затъва в спиралата на рецесията, банките се изправят и пред растящи загуби от необслужвани кредити. Те ще трябва да заделят допълнителни провизии или да поискат официално още помощ, за да покрият тези загуби.

Според банкови източници планът, върху който правителството работи в момента, предвижда банките, които не успеят да покрият нуждите си от нов капитал чрез продажба на активи, да бъдат задължени да издадат нови акции. Те обаче няма да бъдат достъпни за инвеститори от частния сектор, а ще бъдат придобити от държавния фонд за финансова стабилност на Гърция.

Това ще направи правителството директен собственик на акции във всяка една банка и ще има възможност да се намесва в мениджмънта при потенциални възможности за сливания. Степента на контрол на гръцката държава в банките ще бъде решаваща за това колко средства ще се използват за подкрепа. Когато детайлите от плана за рекапитализация бъдат финализирани, банките ще представят на акционерите си опциите, е казал банков източник в петък.

Ако някои акционери искат да инвестират средства в банки, това ще зависи от условията на държавната подкрепа и как и кога правителството ще ги изкупи обратно, е посочил източникът.

Спешно отделение

По-рано миналата седмица президентът на Европейската централна банка Марио Драги посочи, че гръцките банки, които загубиха достъпа си до финансиране от ЕЦБ, за рекапитализацията си може да получат финансиране от фонда за спешна ликвидна помощ към гръцката централна банка. Половината от 50-те млрд. евро от спасителния пакет на ЕС и МВФ за рекапитализация на гръцките банки скоро ще бъдат на разположение, е посочил още Драги.

Банките, които са жизнеспособни, ще получат възможност да участват в операциите на монетарната политика на ЕЦБ, други няма да получат, което означава, че те биха могли да се обърнат към фонда за спешна ликвидна помощ, е казал още Драги.

32

млрд. евро или дори повече са необходими за рекапитализация на гръцките банки

Акционерите на гръцките частни банки са под натиск от Атина да участват с милиарди евро в рекапитализацията на сектора, за да не попаднат те в ръцете на правителството. Ако те се откажат, силно задлъжнялата гръцка държава може да ги национализира, пишат международните медии. Dow Jones съобщава, че до септември тази година Гърция ще осъществи плана за рекапитализация на банките си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Сега китайците се оплакват от своите банки, тъй като били държавни и създавали заплаха за поява на криза и ще създават нови с частен капитал.

  По същото време, в Гърция и други страни обвиняват частни банки, поради същата причина, че подсигуряват развитие на криза.

  Истината е, че независимо какви (държавни или частни) са банките, същите са жертви на криза, която се развива поради липса на ГОДНО държавно финансово управление.

  По произход днешната стопанска криза е първична, защото е от влияние на една особено важна причина – употреба на непълноценно финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за стопанство с „Незлатни пари”.

  Спасението е възможно – спира се причината и опасността от развитие на криза ще е ликвидирана.

  До 24 часа след прекратяване на налична държавна управленска слабост – стопанската криза ще е успешно премахната.

  На банките трябва да се помогне.

  За спасение на банки и останали участници в стопански живот е потребно прекратяване на сегашния финансов недъг чрез подобрение на съответно финансово управление и същото да стане ГОДНО за стопанство с „Незлатни пари”.

  Пример 1: Временното „спасение” на Исландия чрез обезценка на депозити в нейни банки доказва, че депозантите са жертви на финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за стопанство с „Незлатни пари”.

  Пример 2: Ако Гърция бе подобрила своето държавно финансово управление и същото е ГОДНО за евро – сега гръцката държава щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и нейни кредитори, в т. ч. банки няма да понасят болезнени щети за над 100 000 000 000 евро.

  Иван Митев - икономист

 • 2
  latinka_ avatar :-?
  latinka_

  Национализация спасява гърците , плачат те за драхмата , инак няма мърдане от хватката...Поколения деца ли ще изплащат им дълга? След Великден стана интересно , никак няма да е лесно...Бог дано помага на хората в Елада!

 • 3
  bul1976 avatar :-|
  bul1976

  Няма Икономическа криза има политическа ,ако политиците не се месят в икономиката с популизма са ,нямаше да има такива балони ,а те връщат много назад , направиха се две крачки напред, но се върнаха пет назад,тотална инфлация в цял свят ,безумни ниски лихви напомпаха имотния балон ,разни програми -дом за всеки и ,куп социални глупости ,накрая ще ощетят точно най бедните ,а уж всичко се прави за тях ,но не- по принцип се прави за техния глас и това е в целия свят , а състоянието на банките е безумие ,няма такова нещо като безсмъртието, а точно политиците създадоха безсмъртните банки ,те не може да фалират ,това означава все едно да има ,безсмъртни хора .Няма такъв филм.Никаква отговорност във банките ,само човек като види новия клон на АЛфа банк на Цариградско и се чуди това може ли да е истина.Докато банките не могат да фалират кризата ще продължава ,някой ще налива пари разбирай -печати , инфлация по съвместна и ,най бедните ще го отнесат най много

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#3] от "bul1976":
  1. Исторически, първият балон е балона с лалетата в Холандия, към което държвата е нямала никакво отношение. После златната треска, после ... Балоните са част от пазара, защото последния е в положителна обратна връзка от множество неосведомени играчи. Сорос, макар без понятие от теория на управлението, го е обяснил задоволително на около 200 стр.
  2. При демокрация, и при сегашното развитие на технологиите, рано или късно идва момента, в което мнозинството е потребител, но не поризводител. Даже в БГ, пенсионери+безработни+държавни черпаклии > работещите. Та мнизинството, дето папка, по демократичен път си гласува да папка повече. Тези пък дето изкарват, вземат та от време на време бият шута на черпаклиите, те се .... (глагол за прекомерна дефекация), което пък се нарича криза. Отделно разни маникюристки и директори на водопади се вземат насериозно.
  3. Политиците ?!? Ами такива стават тези, които не ги бива в наука, бизнес или изкуство. Те са висшата порода бездарници, и разбира се нямат никаква идея кой точно се е ... (пак същия глагол). Разбира се, гледат умно, цъкат с език и гледат да гепнат нещо, докато не са ги били.
  *** Извод: демокрацията работи в индустриалните общества. Или се връщаме там, или махаме демокрацията. Гледам в САЩ направиха второто - нямаш 3-5 милиарда - не ставаш президент, или клякаш на тези дето ги имат, и слушкаш 5г. Ние в Европа се поболяхме от демокрация и измислени човешки права (последните са за хората, но това е друга тема).

 • 5
  bul1976 avatar :-|
  bul1976

  Холандската криза е ясна ,всеки който си инвестирал в лаленца после си плаща ,получава си урока обикновено скъпо платен и продължава напред ,това което са направили холандците ,затова те са си извадили поуките и се вижда къде се намират ,една мега търговска нация .Докато сегашната кой ще плати и кой ще си получи урок .ФЕД заля пазарите с евтини пари и висока ликвидност и на помпа всички активи .Става ужас без край,Прогреса винаги минава през опити и грешки в този смисъл кризите са полезни ,за да си получиш скъпо платения урок ,Сега кой плаща за тази криза ? А трябва да плаща виновния ,защото така няма и получаване на опит.Някой трябва да плати луковиците .Никой не прави сметка че тази агония ще десетилетия ,Защото и в момента е пълно с пирамиди една от най големите е пенсионната ,типична схема за пирамида ,ката по учебник с вноските на новите играчи се плащат дивиденти на старите ,това е добре до момента в който новите са повече от старите ,но когато новите станат по малко ,кво става ?Цялата пенсионна система на Европа е избушена ,тя у въпрос на време да гръмне ,за това агонията ще е голяма ,всеки може да вземе калкулатор да си сметне и да види че го ограбват през пенсионната система

 • 6
  petar_333 avatar :-|
  petar_333

  то този час отдавна трябваше да настъпи,само си удължават агонията

 • 7
  vyrnym.izezo avatar :-|
  vyrnym.izezo

  До коментар [#1] от "Иван Митев":

  ехх, Митев, молим те, вярваме ти, сподели най- после решението на тази държавна финансова грешка... и при мен има усещането, че има нещо сбъркано, но и маркетинга е дисциплина с претенции, трябва да преминеш на следващ етап от кампанията:)


  До коментар [#3] от "bul1976":

  по въпроса с безсмъртието, интуитивно си на прав път, но като ще се оплакваме от чарковете да се запитаме и за механизма.. като парите станаха стока имат ли амортизация и кой я поема:)

  До коментар [#4] от "misho73":

  доста разумно за 'десен', ако и 'хората' бяхме безсмъртни щеше да си прав да обвиняваш само черпаклиите

  До коментар [#5] от "bul1976":

  за това уроците е по- разумно - в по- ранна възраст.. нещо като инфантилен ли е капитализма:)) иначе идва момент, в който не продължаваш 'напред', а политаш 'надолу'

  До коментар [#6] от "petar_333":

  те поне я удължават тази агония и като намерят решение ще я и забравят, за разлика от нашенските кретени, които я предизвикват и ни убеждават, че трябва и да ни харесва

 • 8
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  До коментар [#7] от "vyrnym.izezo":

  Здравейте vyrnym.izezo,

  Ако СЕ ЗАПАЗВА ПРИЧИНАТА - не е възможно успешно спасение от криза.

  Истината не зависи от наши желания и воля.

  Поради това и при 1000 дискусии за съвременна стопанска криза по света – при всички случаи особено важната причина за развитие на кризата е съответно държавно финансово управление (ДФУ), което е НЕПРИГОДНО за ползвани „Незлатни пари”.

  Няма тайни за възможно подобрение на ДФУ.

  Знанията за усъвършенствуване на ДФУ, което да стане ГОДНО за стопанство с "Незлатни пари" са налични, публикувани и възможни за полезно ползване.

  Полезното развитие на ДФУ е означено с "Модел Ресурси М".

  „Моделът Ресурси М” е образец за подобрение на функционална структура на съответно ДФУ, което да стане ГОДНО за стопанство с „Незлатни пари”.

  Същият е реална употреба на знания за „Ресурс М”.

  „Моделът Ресурси М” не е полезен при „Златни пари”, но при стопанство с „Незлатни пари” - без негово приложение не е възможно успешно противодействие срещу стопанска криза.

  С поздрави,
  Иван Митев


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK