Делян Добрев: За "Белене" сме платили много и ще плащаме още дълго
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Делян Добрев: За "Белене" сме платили много и ще плащаме още дълго

Делян Добрев: За "Белене" сме платили много и ще плащаме още дълго

Най-късно в края на лятото трябва да имаме нов газов договор, казва в интервю за "Капитал Daily" министърът на икономиката, енергетиката и туризма

Ралица Николова, Георги Жечев
15621 прочитания

До края на годината или началото на следващата проектната компания за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде създадена
Ако транзитираните количества по "Набуко" до 2018 г. бъдат до 10 млрд. кубични метра, този газ може да мине през нашата национална система

Г-н Добрев, ясно ли е вече каква е сметката на България за АЕЦ "Белене"?

Колегите се върнаха от Русия в петък, където са поставили сметката и калкулация какво дължим. Става въпрос единствено за оборудване, което към 1 април е било произведено. Руската страна е приела нашите документи, подписали са протокол и в рамките на една седмица трябва да проверят дали това е всичко, за да изчистим сметката. Към момента става въпрос за няколко десетки милиона евро. Още 140 млн. евро по груби сметки трябва да се платят, за да се завърши единият реактор.

Единственото по-трудно нещо, което трябва да решим, са двата арбитража, които се водят от наша и руска страна за взаимните ни финансови претенции.

Заемът на НЕК от 500 млн. лв., който беше взет от BNP Pariba за АЕЦ "Белене", ще бъде ли преструктуриран?

Две от банките в синдиката вече не искат да участват в него. Става въпрос за Dexia и Mizuho, чийто дял е 55 млн. евро, за който ние и Pariba се опитваме да привлечем друга банка. Останалите банки в синдиката обаче не искат да увеличат дела си, така че да покрият тези 55 млн. евро.

НЕК няма ли пари да погаси този заем?

Не, никой няма толкова пари. 250 млн. евро не можем да намерим. НЕК няма и 55 млн. евро, защото задълженията му са огромни. Може примерно Българският енергиен холдинг да погаси тази сума, но пак ще има част, която трябва да се покрие от нови банки в синдиката.

Тоест за АЕЦ "Белене" ще плащаме още дълго?

За "Белене" сме платили много и ще плащаме още дълго.

Кой ще участва в проектната компания за изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"? Ще се търси ли отново стратегически инвеститор или държавата ще финансира проекта?

Държавата със сигурност няма да финансира този проект, ще се търси стратегически инвеститор и рискът няма да се поеме от НЕК, БЕХ или АЕЦ "Козлодуй". Тази порочна практика трябва да спре. Какво всъщност се случи със строителството на "Белене". Имаме една обществена поръчка, която не завършва с ИДС (инженеринг, доставка и строителство - бел. ред.) договор, а със споразумение от края на 2006 г. В това споразумение пише, че трябва в едногодишен срок да се сключи договора, което може би е нарушение на закона за обществените поръчки. Подобна ситуация не бива да се повтаря. Ако за АЕЦ "Белене" беше направена проектна компания, която сама да носи рисковете, нямаше НЕК да е в това състояние в момента. На практика ние бяхме заложили почти цялата енергетика, тъй като НЕК беше основен партньор в проекта, при това с много малко яснота за неговата икономическа целесъобразност.

В какъв срок ще бъде създадена тази проектна компания?

Първата стъпка е решение по принцип за изграждането на 7-и блок, което ще стане в сряда на заседание на Министерския съвет. След това ще се предприемат всички последващи стъпки и до края на годината или началото на следващата проектната компания може да бъде създадена. Реално тя ще има възможност да привлича стратегически инвеститори едва след като бъде извършена доста от подготвителната работа. Без да има сигурност, че ОВОС и геоложките проучвания са положителни и има лицензирана площадка, е малко вероятно да се привлече стратегически инвеститор. Но трябва да има проектна компания, която да се направи така, че да не е в тежест нито на БЕХ, нито на АЕЦ "Козлодуй".

Какво точно предвижда обещаното ускоряване на проекта "Южен поток" от страна на България?

Само това да се придържаме към предварително обявената пътна карта е достатъчна гаранция и показване на воля от наша страна. Не говорим за съкращаване на сроковете, тъй като те са оптимизирани и не могат да бъдат съкратени.

Тези 150 млн. евро транзитни такси, които вече споменахте, печалба ли са или приходи от "Южен поток"?

На този етап нямаме точна цифра, но ориентировъчно по най-груби разчети приходите от транзитни такси са 150 млн. евро. Разбира се, ние ще имаме и разходи, които през първите години са по-големи, защото такъв проект се финансира със заеми и средства, които трябва да се връщат.

Ще искаме ли дерогация от Брюксел за "Южен поток"?

"Южен поток" не е български, а международен проект. Това е въпрос, който трябва да се разреши от компанията "Южен поток", и всички държави, които участваме в нея, сме в една и съща ситуация.
Въпросът за тези 59 км (от Черно море до Провадия, по които ще идва газ по сегашния транзит през България - бел. ред.), за които толкова много се спекулира, е дали да са 100% български, или да са част от смесената компания. Става въпрос за инвестиционен апетит. Ако искаш 100% от една отсечка, означава, че трябва да финансираш всички разходи и след това да получаваш 8% възвращаемост. Затова въпросът е дали ние да финансираме изцяло тази тръба, или да вложим 50% в нея, а останалите - в енергийна ефективност, където възвращаемостта ще е 20%.

В същото време приходите от досегашния транзит ще бъдат увеличени с 12% заради по-големите количества, които ще текат към Турция, Гърция и Македония.

Тези 50%, за които говорите, в какви проекти могат да бъдат инвестирани?

Ще ви дам пример с ТЕЦ "Марица-изток 2". Там имаме набор от проекти, които смятаме да стартираме още тази година и се надяваме да ги изпълним до средата на следващата. Става въпрос за модернизация на всички котли в осемте блока плюс модернизация на 5-и и 7-и блок. Това са инвестиции от 100-120 млн. лв., които ще ни дадат 104 мегавата повече електроенергия, без разходите на централата за въглища да се увеличават. По сегашните цени на електрическата енергия за свободен пазар, това са приходи от 77 млн. лв. Възвращаемостта на този проект е 65-70%.

Какво стана с идеята за изграждане на 9-и и 10-и блок в ТЕЦ "Марица-изток 2"?

Тази идея е за изграждането на два блока от 225 мегавата всеки. Вместо два блока обаче много по-разумно би било да направим един "супер критичен" блок с много висока ефективност за 450 мегавата. По предварителни разчети един такъв блок, който е с 6% по-висока ефективност, ще струва колкото двата по-малки.

Кога ще заработи пазарът на балансираща електроенергия в България?

Балансиращият пазар трябваше да заработи от началото пробно, без реално фирмите, които участват в балансиращите групи, да плащат сделките. Най-късно в началото на юли обаче реалната търговия трябва да започне. Електроенергийната борса ще дойде след това от само себе си, тъй като ако компаниите не могат да балансират излишъка и недостига на електроенергия, те ще трябва да я купуват от някъде. Обяснил съм на всички засегнати страни, че по този начин държавата ще започне да изпълнява записаните още 2007 г. законови разпоредби за свободния пазар.

С това ще спрем ли наказателната процедура от Брюксел за либерализирането на пазара?

Наказателната процедура е за това, че ние все още не сме отделили НЕК от ЕСО. Това ще стане с промените в закона за енергетиката. До края на годината ще е факт и самото отделяне. Казал съм на новия изпълнителен директор на БЕХ Михаил Андонов, че това е едно от първите неща, с които трябва да се заеме.

Избрахте ли консултант за отделянето на ЕСО от НЕК?

Процедурата по избора трябва да приключи тази седмица. Това трябваше да стане до края на февруари, но на оценителната комисия й отне прекалено много време, за да оцени офертите.

Български фирми ли са кандидатствали?

Не, всички са международни консорциуми, като от девет кандидата, които проявиха интерес, бяха подадени четири оферти. Процедурата трябва да завърши тази седмица.

На какъв етап е раздържавяването на част от БЕХ? Министър Дянков казва, че до 25% от холдинга ще бъдат приватизирани.

По-вероятно е 20%, като IPO трябва да е задължително на две борси, защото българската борса няма достатъчно ликвидност, за да поеме голяма емисия. Листването трябва да бъде едновременно – част тук и част навън, което ще доведе институционални инвеститори, ще повиши прозрачността, ще подобри управлението на дружествата. Има множество ползи в сравнение с един стратегически инвеститор. Минусът е, че това ще отнеме малко повече време, но аз смятам, че това е по-правилният подход. Той ще даде глътка въздух и на Българската фондова борса, защото оборотите, които тя регистрира в последните две години, са отчайващи.

Не трябва да се прибързва с листването на БЕХ, защото докато има тежест в холдинга, подобна на АЕЦ "Белене", резултатът от едно такова листване няма да е най-добрият възможен. Може проектът "Белене" да бъде отделен в отделна проектна компания, да бъде изолиран като тежест от БЕХ, за да се знае, че там няма такъв риск.

Кога да очакваме подписване на новите газови договори?

Трябва да активизираме преговорите, защото в последните две години те са се водили в някои случаи активно, в други – не толкова активно. В рамките на няколко месеца трябва много активно да проведем преговори и най-късно в края на лятото да имаме нов газов договор. Не можем да си позволим да чакаме последния момент, тъй като трябва да има предвидимост и за големите консуматори на газ в страната.

Продължаваме да настояваме и да имаме компонента на спот пазарите, а не да сме изцяло обвързани с петролните деривати. Имаше един момент, в който беше по-изгодно цената да е обвързана с петролните деривати, но в момента е точно обратното. Големият въпрос е кой спот пазар. Ако е този, на който продава "Газпром", няма да се получи кой знае какво, но пък каква е логиката на "Газпром" да приеме спот пазар на борса, на която няма доставки?

Имаме ли конкретно предложение с колко да е по-ниска цената на газа в новия договор?

Имаме конкретни предложения, но не бих искал да ги споделям. Трябва ни максималната възможна гъвкавост и да не се обвързваме за по-дълъг период от време, отколкото с необходимия минимум за получаване на алтернативи. Според мен минималният срок, за който трябва да имаме гарантирани доставки на газ, е 6 години, защото през 2018 г. е първата възможност, която ще имаме, за по-значителни количества газ от "Шах Дениз 2". През тези 6 години трябва да имаме take-or-pay клауза, която да е достатъчно гъвкава, за да ни позволи по-малки количества да бъдат купувани и от другаде.

През 2018 г. на коя тръба ще можем да разчитаме?

Със сигурност ще разчитаме на всички интерконектори, но почти сигурно е, че ще разчитаме на голям проект, било то "Набуко" или нещо друго. Предстои ми среща с "Набуко интернешънъл", на която смятам да предложа, ако транзитираните количества до 2018 г. бъдат до 10 млрд. кубични метра, да не се строи нова тръба, а този газ да мине през нашата национална система. Има такава техническа възможност. Тези 10 млрд. ще излизат през една нова отсечка през Румъния.

В понеделник премиерът Бойко Борисов коментира, че сте му казал за много големи залежи на газ?

Когато имаме готовност да ви съобщим, ще го направим.

За Черно море ли става дума?

За Черно море мога да ви кажа, че там има един много голям блок – "Хан Аспарух", който е 14 000 квадратни километра. Има огромен инвеститорски интерес към този блок – от Exxon Mobil, OMV, Total, Repsol. След около 3 месеца ще получим предложенията и максимално бързо ще ги оценим. Причината за интерес към този блок е, че количествата, които OMV откриха в румънския шелф, са на 15-ина километра от нашия блок, който е със същата геоложка структура. Според мен имаме същите добри перспективи в българския блок. За количества, които биха задоволили нуждите ни от газ за десетки години.

Има ли срокове за парламентарната комисия за шистовия газ?

Първата и най-важна задача на парламентарната комисия е да прецизира текстовете в мораториума. Това трябва да бъде направено в рамките на няколко седмици. Първото изслушване на експертите и компаниите за конвенционален добив на газ ще бъде в сряда. Тези компании страдат от ограниченията в мораториума от 20 бара. А освен в пъти по-високо налягане при добив в националната транзитна система налягането е около 40 бара. Да не говорим, че за да се нагнети Чирен в пълна степен, е необходимо значително по-голямо налягане.

По различни оценки за извеждането от експлоатация на малките блокове в "Козлодуй" не достигат 600-700 млн. евро, за да приключи целият процес. Как ще се финансира това? В Словакия е направено чрез такса върху преноса на електричество.

Надяваме се да получим допълнителна помощ от ЕС извън тази, която беше гласувана за периода 2014 - 2020 г. Периодът за извеждане от експлоатация до "кафява поляна" без демонтаж на сградите е 2030 г. Нашият проблем ще бъде финансирането за някои от дейностите между 2020 и 2030 г. Междувременно се оптимизират всички проекти. Правим всичко възможно да харчим средствата, който в момента са отпуснати, по възможно най-ефективния начин. В последните 9 месеца имаме значително ускоряване на физическия демонтаж на машинна зала, където имахме известно изоставане.

Може ли да очакваме нови смени в министерство, БЕХ или ръководствата на дружествата?

Доста смени се направиха, но това не означава, че няма да има още.

Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма
Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Източник: Капитал
До края на годината или началото на следващата проектната компания за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде създадена
Ако транзитираните количества по "Набуко" до 2018 г. бъдат до 10 млрд. кубични метра, този газ може да мине през нашата национална система

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

38 коментара
 • 1
  abadobata avatar :-|
  Distributed

  Освен интервю с министъра на енергетиката, искам и интервю с министъра на икономиката, моля.


  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  finland avatar :-|
  Finland

  Нито един икономически въпрос - това ПЧИ, бизнес среда?

 • 3
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Желая успех на Делян Добрев. Млад е, но ми изглежда подходящия човек.

 • 4
  kroki1 avatar :-|
  kroki1

  Може ли някой да ми обясни следното че не ми е ясно за какво иде реч:

  "Това са инвестиции от 100-120 млн. лв., които ще ни дадат 104 мегавата повече електроенергия, без разходите на централата за въглища да се увеличават. По сегашните цени на електрическата енергия за свободен пазар, това са приходи от 77 млн. лв. Възвращаемостта на този проект е 65-70%."

 • 5
  aussie avatar :-P
  aussie

  До коментар [#4] от "kroki1":

  Кое не ти е ясно? Ако похарчиш 120млн. и получиш увеличение на печалбата след приспадане на разходите за заема 77млн. това е 65-70% възвръщаемост при непроменени годишни разходи.

 • 6
  kroki1 avatar :-|
  kroki1

  Да, но той не приспада вложените 120млн.
  Все пак тези сметки ако са верни и тези 104 мегавата повече са на година, то това е златна мина и не мога да повярвам че никой досега не си е мръднал пръста да го направи.

 • 7
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Създадената на 21 март във Франция Национална Комисия по темата за шистовия газ се състои от 5 държавни представители, 3 представители на районите,, един сенатор, трима министри, 3 НГО, 3 представители на индустрията,3 от научните направления....
  У нас - "араламбенето му е майката". А най-големите от тоя бранш са политици, фенове на футбола или двете заедно.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Добри приказки, но изборите са след година и всичко пак ще почне от нула... Енергетика на парче не се прави, трябва стратегия която се изпълнява от страната последователно с десетилетия......
  Както последователно проф Тодориев създаде днешната енергетика, упорита работа 1967-1990 последователно и ето изнасяме ток, нашият ток е най евтин в ЕС, и основно ползваме местни ресурси лигнити и ВЕЦ....

 • 9
  forumer avatar :-|
  forumer

  Върнете ни парите!

 • 10
  aron25 avatar :-P
  aron25

  [quote#9:"forumer"]Върнете ни парите![/quote]
  :))))))+++++++++


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK