Удължаването на живота на АЕЦ "Козлодуй" ще струва 266 млн. евро

За още 20 години експлоатация централата ще произведе електроенергия за 11 млрд. евро

REUTERS
REUTERS    ©  Oleg Popov
REUTERS
REUTERS    ©  Oleg Popov

Общо 266 млн. евро ще струва удължаването на живота на Пети и Шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" с 20 години. Това съобщи изпълнителният директор на централата Александър Николов пред журналисти, цитиран от БНР. Сегашният срок на експлоатация на двата блока е съответно до 2017 и 2019 г.

Консорциумът между френската Electricite de France и руската "Росенергоатом" ще получи 16 млн. евро за изготвянето на план за модернизация на реакторите. Следващия месец компаниите трябва да представят подробна програма с конкретни срокове за следващите 24 месеца.

В нея ще бъде описано какви дейности ще се извършват и каква отговорност ще носи всеки от участниците, уточни Николов. По думите му цената на договора не е малка, но за удължения срок на експлоатация двата блока ще произведат електроенергия за 11 млрд. евро, при това с ниска себестойност.

Анализът на състоянието и мерките за модернизация трябва да бъдат представени в Агенцията за ядрено регулиране до есента на 2013 г. за пети блок, а две години по-късно - за шести. Програмата ще се финансира със собствени инвестиции на АЕЦ "Козлодуй".

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще