България е сред страните с най-нисък дълг спрямо БВП в Европа

Задлъжнялостта на еврозоната достига исторически връх през 2011 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България е на второ място в ЕС по най-ниско съотношение на държавен дълг към брутен вътрешен продукт в края на миналата година, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Дългът на страната ни през миналата година е 16.3% от БВП, т.е. колкото е бил и през 2010 г. Интересното е, че това съотношение се запазва въпреки ръста на държавния дълг със 7.3% на годишна база (до 12.3 млрд. лв.). Причината е, че БВП в номинално изражение, или по текущи цени, се покачва с 6.7%.

По друг показател на публичния сектор - бюджетен дефицит, България отчита намаление за трета поредна година. През 2011 г. той е 2.1% от БВП, или 1.58 млрд. лв., и е по-малък от първоначално заложения от правителството при изготвянето на бюджета за съответната година. За сравнение - през 2009 г. дупката в бюджета е била почти 3 млрд. лв. (или 4.3% от БВП). Дефицитите са финансирани основно чрез увеличение на държавния дълг и с пари от фискалния резерв.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.