Samsung загуби $ 10 млрд. от пазарната си капитализация заради Apple

Щатската компания подписа договор за големи доставка на чипове с конкурент на южнокорейците

Акциите на южнокорейската компания поевтиняха с 6.2%, което е най-големият дневен спад от 4 години..
Акциите на южнокорейската компания поевтиняха с 6.2%, което е най-големият дневен спад от 4 години..    ©  Albert Gea
Акциите на южнокорейската компания поевтиняха с 6.2%, което е най-големият дневен спад от 4 години..
Акциите на южнокорейската компания поевтиняха с 6.2%, което е най-големият дневен спад от 4 години..    ©  Albert Gea

Акциите на Samsung Electronics се сринаха с 6% в днешната търговска сесия, довеждайки до изтриване на $ 10 млрд. от пазарната капитализация на компанията. Това се случи, след като стана ясно, че Apple подписва договор за огромни поръчки на чипове със закъсалия японски производител на чипове Elpida, който е конкурент на южнокорейците, съобщи Ройтерс.

Тайвански сайт съобщи, че Apple наскоро е сключила договор с производителя на динамична компютърна памет (DRAM) Elpida, чийто завод се намира в японския град Хирошима. Въпреки че в сайта са цитирани неназовани източници, това удари акциите на големите доставчици на чипове за Apple.

Така например акциите на корейската SK Hynix затвориха с почти 9% загуба на 20-седмично дъно, което е най-големият еднодневен спад за последните девет месеца. Книжата на Samsung, най-големият производител на DRAM в света, паднаха с 6.2% до 9-седмично дъно до 1.23 млн. вона ($ 1100), което е най-големият дневен спад за последните четири години.

"Изглежда Apple не иска Samsung и SK Hynix да доминират пазара на тези чипове. Компанията ще поддържа влиянието си върху пазара, договаряйки се Elpida", заяви Чой До-Йеон, анализатор в LIG Investment & Securities.

В момента американската Micron Technology води преговори за придобиване на бизнеса на Elpida, след като японската фирма започна да се преструктурира поради все по-трудните пазарни условия и глобална конкуренция, които я поставиха на колене и я накараха да търси защита от кредиторите си.

"Обединението Micron-Elpida би могло да представлява значителна заплаха за Южна Корея като производител на чипове и поръчката на Apple за Elpida може да се превърне крайгълния камък за това начало", заяви Лим Дол Ю, анализатор в Solomon Investment & Securities.

Samsung отказаха да коментират информацията, а говорител на SK Hynix заяви, че "ние получаваме все по-големи поръчки за чипове с динамична компютърна памет (DRAM) от нашите клиенти." Той обаче отказа коментар относно това дали Apple са намалили поръчките към фирмата.