Бюджетните икономии ще са пагубни без мерки за растеж
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бюджетните икономии ще са пагубни без мерки за растеж

Проф. Антонио Мендонса

Бюджетните икономии ще са пагубни без мерки за растеж

Проф. Антонио Мендонса, проф. Филип Сосие

Стефан Антонов
4163 прочитания

Проф. Антонио Мендонса

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Проф. Антонио Мендонса
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Професор Антонио Мендонса е специалист в областта на международната икономика.От 2009 до 2011 г. бе министър на благоустройството, транспорта и съобщенията в правителството на Португалия. На 8 май участваше в кръгла маса, посветена на дълговата криза в еврозоната, организирана от Университета за национално и световно стопанство. Гост беше и Филип Сосие, професор по икономика от университета в Орлеан, Франция. С тях разговаряхме за поведението на политиците в условията на дългова криза и решенията, които може да са останали пропуснати.  

Бъдещето на цялата еврозона е заложено на карта

За възстановяване на заетостта ще са нужни години

Какви са последните оценки за средствата, които ще са необходими за справяне с евентуалното задълбочаване на дълговата криза в еврозоната?

- Антонио Мендонса: Мога само да кажа, че се нуждаем от общо европейско решение на кризата. Напоследък правителствата предприеха мерки, които бяха необходими - европейският пакт, създаден бе механизмът за стабилност, и също така решенията на Европейската централна банка. Смятам, че тези мерки и политики бяха правилни, но не са достатъчни за разрешаване на кризата. Нуждаем се нова политика, която да се фокусира върху икономическия растеж, а не само върху затягане на коланите. Затова е трудно и да се определи общата нужда от средства. Все още нямаме поставени цели по отношение на растежа, а едва след това трябва да се търсят средствата. Но първо трябва да изготвим план за растежа и успоредно с това да се решават дълговите проблеми. Радвам се за победата на Франсоа Оланд във Франция, защото смятам, че той обещава да включи и икономическия растеж в целите на еврозоната.

Как оценявате способността на международните институции като Международния валутен фонд, Световната банка и действията на правителствата и централните банки да провеждат синхронизирана политика за справяне с проблемите на дълговата криза?

- А.М.: Представата за МВФ е непопулярна, но в много държави той допринася за намирането на решения повече, отколкото европейските институции. ЕЦБ помогна и това е безспорно, но отпуснатото от нея нисколихвено рефинансиране от началото на годината не бе достатъчно. Парите стигнаха до банките и това бе всичко. А трябва да се намери начин тези средства да стигнат до реалната икономика.

- Филип Сосие: Проблемът не е в самото заемане на пари. Лошо е, когато се теглят заеми за издръжка, но ако кредитите са подчинени на инвестиции, няма нищо лошо в това да се тегли заем, ако ще допринесе за растежа в бъдеще. Инфраструктурата, проучванията и развитието на нови технологии са перспективни полета за инвестиране. Мъдрите политики трябва да се насочат към инвестиции, които ще подкрепят бъдещия растеж.

Кое обаче може да убеди пазарите да отпуснат нови заеми, ако се погледне досегашният опит, че част от парите потъват в корупционни схеми?

- АМ: Не мисля, че това е проблем, който може да се генерализира. Вероятно в някои държави корупцията съществува, но това не е аргумент да се твърди, че не ни трябват политики, ориентирани към растежа. Нужни са по-строги критерии за селектиране, нуждаем се от проекти и от координиран план на европейско ниво, ориентиран към възстановяване на растежа. Разбира се, балансираните бюджети са инструмент, но не трябва да са единствената цел. Корупцията също е проблем, но трябва да се създават механизми за намаляването й и за наказване на проявите й. Страхът от корупция не трябва да се превръща в пречка за икономическото възстановяване.

- ФС: Навсякъде в Европа държавите могат да направят доста за подобряване на ефективността в публичните разходи. Но ако няма гориво, автомобилът не може да върви.

Кое може да оправдае поведение на правителството, при което фискалната дисциплина се поставя като приоритет и в нейно име се жертват инвестиционните разходи, при нерешителност за реформи и намаляване на текущите плащания за издръжка?

- АМ: Не се съгласявам с това. Както казах, нужни са и двата подхода. Не съм съгласен първо да балансираме бюджета и след това да мислим за растеж. Трябва да мислим постоянно за двата аспекта - икономическа политика и ефективност. В Испания например има програма за намаление на публичните разходи, но безработицата вече е 24% и можете да си представите, ако тези мерки се продължат да се прилагат без нещо повече, колко висока ще бъде тя до 2-3 години. Така рискуваме да убием пациента, ако използваме като пример средновековната медицина, когато с кръвопускане се е смятало, че кръвта на пациента се пречиства. Това винаги е заплашвало самият пациент да бъде убит.

- ФС: Не може да се отлагат мерките за растеж, защото до балансиране на бюджета икономическата ситуация би се влошила толкова много. Това може да се окаже пагубно за една държава и ние всъщност виждаме това в Гърция.

Къде е границата? Южната периферия на Европа финансираше растежа си с кредити и трансфери от богатия север, но днес този модел е подложен на критика. Как трябва да изглежда приспособяването към новите условия?

АМ: Нужна е обща позиция срещу кризата. Смятам, че не трябва да делим Европа на Северна и Южна. Не може да се противодейства на кризата само гледайки от позицията на отделна държава. Важно за всички държави е, а не само за бедните страни, а дори повече за богатите, да осъзнаят, че е важно да има растеж навсякъде. Интересът е общ, а не частен.

- ФС: Разделението на север и юг е тотално неуместно, защото поглеждайки към Холандия, която се счита за северняшка страна, също има проблеми. Освен това Германия също ще пострада от затягането на коланите на юг.

Но как тогава би изглеждало взаимно приемливото решение на тези проблеми?

- ФС: Бих казал, че това, което ни трябва, е въпрос на големи компромиси и тежки преговори с Германия. Не говорим за някой голям план. Просто тежки преговори. Европейската централна банка трябва да вземе мерки, не само за увеличаване на ликвидността между банките, но да се погрижи тя да се канализира през банките и да достигне реалната икономика.

Подготвени ли са наистина гърците за излизане от еврозоната, не означава ли това бедност  като следствие от връщането към една обезценена драхма?

- ФС: Надявам се, че това няма да се случи и че трябва да направим всичко възможно да избегнем напускането на Гърция. Ако тя напусне, това може да събори бариерата за втора държава, след това за трета и цялата система ще се запази от разпад.

- АМ: При такъв хаос рисковете за цялата система на единната валута ще се увеличат. Надявам се, че проблемите ще се решат и Гърция ще остане в еврозоната. Това е не по-малко важно за Португалия, за Испания и за всички държави в Европа.

Ако говорехте с германските политици, които имат думата, какви проблеми за тяхната икономика бихте посочили, за да ги мотивирате да помогнат на Гърция и да не допускат изпадането й от еврозоната?

- АМ: Пълния колапс на еврото. Сега богатите страни не са в толкова добра форма, колкото бяха преди. И ако Гърция се срине, те също ще бъдат засегнати. Колапсът няма да е толкова сериозен по отношение на брутния вътрешен продукт, но по отношение на доверието и способността да се посрещат проблемите. Когато еврото бе създадено, ние се убеждавахме, че системата ще е силна и устойчива, а сега се вижда, че тя е чуплива. Нужно е благоразумие, защото цялата система е заложена.

Виждаме ситуация, в която държавите си връщат икономическия растеж, но в условията на висока безработица. Докога ще продължава това, кога ще може растежът да се усети, а не само да се отчита от националните статистически бюра?

- АМ: За намаление на безработицата ще са необходими доста години, не знам колко. Сега все още сме изправени пред перспективата да растем в условия на безработица, а може дори и този тип растеж да се окаже под въпрос. Без да създадем условия за ръст на заетостта, трудно ще можем да се надяваме на подобрение. Чак тогава ще можем да прогнозираме и времето нужно за възстановяване на нормалната заетост в Европа. Към момента е трудно да се прогнозира.

Как трябва да се промени манталитетът на политиците, след като днешното поведение изглежда вредно?

- АМ: Трябва да станат прагматици.

Проф. Антонио Мендонса
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Професор Антонио Мендонса е специалист в областта на международната икономика.От 2009 до 2011 г. бе министър на благоустройството, транспорта и съобщенията в правителството на Португалия. На 8 май участваше в кръгла маса, посветена на дълговата криза в еврозоната, организирана от Университета за национално и световно стопанство. Гост беше и Филип Сосие, професор по икономика от университета в Орлеан, Франция. С тях разговаряхме за поведението на политиците в условията на дългова криза и решенията, които може да са останали пропуснати.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  fve avatar :-P
  Федор Езерский

  Всичко това са глупости! Ако не вярвате, питайте Георги АНгелов и ИПИ!
  Бюджетните икономии за жизнено необходими, а този какво вика? Да се правят комунистически харчове? Ми кой ще ги плаща после?

 • 2
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  До коментар [#1] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Реферираш към страхотен специалист :)

 • 3
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Цитат:"Радвам се за победата на Франсоа Оланд във Франция, защото смятам, че той обещава да включи и икономическия растеж в целите на еврозоната."

  Това изречение недвусмислено показва политическата принадлежност на Проф. Антонио Мендонса.

  Един германски министър каза нещо много просто и ясно:

  Когато държавата започне да харчи не повече от колкото има, ще има стабилност. Когато има стабилност ще има доверие. Когато има доверие ще има инвестиции и растеж на производство, заплати и доходи!

  Доказателство е Германия, която е все по-стабилна, все повече банки искат да купят германски ДЦК въпреки рекордно ниската им лихва. Относителната стойност на германския външен дълг спрямо БВП намаля за 2011г. с 1.8%. Скоро синдикати в Германия договориха най-голямото увекличение на работни заплати от десетки години.

 • 4
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  До коментар [#3] от "BlueWater":

  Точно.
  Принципно заглавието е вярно, само че има значение какви са мерките. Ако държавата ще стимулира растежа е доказана грешка. Нали самите дългове бяха натрупани заради точно същия стремеж да се стимулира икономиката. Е на нас ни е ясно, че евросоциалистите го направиха заради собственото си политическо благоденствие в последните повече от 10 години. Жалко е само ако гражданите продължат да се подлъгват, че държавната власт мисли за тях.

  Стимулирането може да дойде чрез освобождаване от държавен контрол а не чрез налагане на нов.

 • 5
  aron25 avatar :-P
  aron25

  "Нуждаем се нова политика, която да се фокусира върху икономическия растеж, а не само върху затягане на коланите".

  Колумб! Откри Америка! Я се върни година назад, когато яростно критикувахте действията на Обама? Ма много ви къса паметта, бре, "европейцки специлисти"! Начи, чак сега ви стана ясно, че "икономиите раждат мизерия", а? Да не сте били заразени от синдрома "Дянкоф", бре:)))))))))

 • 6
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  Антонио Мендоса освен, че поредният безполезен цоциалист беше част от една управление, което се провали с гръм и трясък. Да търсим акъл от него е все едно да питаме как да излезем от кризата Гумен Гечев. Слабо Капитал, слабо!

 • 7
  tatkoruso avatar :-|
  tatkoruso

  Капитализма има проблем и то основен, разтеж та разтеж, хубаво, но за сметка на кого и какво...тишина в залата. 1-во, капитализма както и неговото отроче еднопартииният държавен капитализъм, наречен социализъм от болшевишки тип са ресурсно ориентирани към природни богатства. Е, не са безкрайни, особено в този момент на ниво наука, технологии.Другата болка на капитализма е несправедливо разпределение на постигнатото, как мислите, едни САЩ, който сега произвеждат филми/холивудски/ и Мадона, леди ГаГа, а потребяват 40% от световното производство и смятат че света е пренаселен, тогава да посочат поименно кой да умрат, да ги изтребим, идеологии винаги има, както и убиици/ да не ви връщам в началото на века/. В САЩ по онова време е имало силна подкрепа на нацизма, Е, да им дадем правото за световно правителство, А.

 • 8
  dol avatar :-P
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  Филип Сосие: Проблемът не е в самото заемане на пари. Лошо е, когато се теглят заеми за издръжка, но ако кредитите са подчинени на инвестиции, няма нищо лошо в това да се тегли заем, ако ще допринесе за растежа в бъдеще. Инфраструктурата, проучванията и развитието на нови технологии са перспективни полета за инвестиране. Мъдрите политики трябва да се насочат към инвестиции, които ще подкрепят бъдещия растеж.
  аааааааааааа, ма аз като казвам че между КРЕДИТ И КРЕДИТ дълг и дълг ИМА разлика...т.с има добър и лош дълг, те ми викат МРЪСНА КОМУНЯГА, хааааах...аз пък тихичко ИМ се смея НА ТРИТЕ ГЛАДКИ МОЗЪЧНИ ГЪНКИ ...ВАЖНО е кой се смее последен, поне така казват. БЕЗКРАЕН РАСТЕЖ НЯМА ( НЕ И ПРИ СИСТЕМА КАКВАТО Е КАПИТАЛИЗМА) НО В СЛУчАЯ ВАЖНОТО бЕ ДА НЕ СЕ ДОПУСНЕ РЕЦЕСИЯ....А такава вече е факт- ай сега борете ДЪЛГ...или раждайте дете със стиснати кълки демек с икономии!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK