Две компании запорираха сметките на община Перник

Министерство на финансите отказва помощ заради лоша финансова дисциплина

Експерти от Министерство на финансите твърдят, че проблемите на Община Перник не идват от извънредни разходи, породени от земетресението.
Експерти от Министерство на финансите твърдят, че проблемите на Община Перник не идват от извънредни разходи, породени от земетресението.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Експерти от Министерство на финансите твърдят, че проблемите на Община Перник не идват от извънредни разходи, породени от земетресението.
Експерти от Министерство на финансите твърдят, че проблемите на Община Перник не идват от извънредни разходи, породени от земетресението.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Запори върху банкови сметки на община Перник са наложени по искане на фирми от София и Благоевград, към които градът имал просрочени задължения.

Кметът на града Росица Янакиева призна за проблема, но уточни, че едното задължение предстои да бъде платено, а другият запор щял да бъде обжалван в съда.

Конкретният случай

"Запорите са наложени по искане на две фирми. Първата си е извадила изпълнителен лист за 37 хил. лв. По това задължение остават неразплатени 9 хил. лв. и очаквам проблема да се реши утре (днес - бел. авт.). Другата фирма има вземане за 78 хил. лв.

Тя получи обезпечителен запор, който е недопустим по Гражданскопроцесуалния кодекс, защото се запорира сметката, в която постъпват средствата от собствените ни приходи и така не можем да платим аванси на фирмите, работещи по отстраняване на авариите в този момент", коментира Росица Янакиева пред "Капитал Daily".

Кметът допълни, че съдът и в миналото е допускал неправомерен запор и за това не вярва да е обикновена грешка. "Такъв проблем имаме за втори път. Тогава допуснах, че е възможно да има съдебна грешка, но тя се повтаря и според мен Висшият съдебен съвет и Министерството на правосъдието трябва да вземат мерки. Лошо е, че точно в такъв момент се случва проблемът", обясни Янакиева.

По-едрият проблем

С настъпването на кризата финансовото състояние на общините се влоши и голяма част от тях започнаха да бавят плащанията си към бизнеса за оказаните доставки и услуги. Това почти утрои просрочията на местните власти и по последни данни към края на миналата година общият им размер е 207 млн. лв., а в края на предкризисната 2008 г. неразплатените в срок задължения бяха за 73 млн. лв.

Общините обаче имат много по-малка гъвкавост в сравнение с централното правителство. То също увеличи просрочените си задължения до над 400 млн. лв. през 2009 и 2010 г., но размерът им постепенно бе намален до 169 млн. лв. в края на 2011 г.

Перник и финансовата дисциплина

Експерт от Министерството на финансите, пожелал анонимност, заяви, че правителството едва ли ще отпусне специална помощ на общината. Причината била, че проблемите не идват от извънредни разходи заради земетресението, а заради ниската финансова дисциплина в общината, която продължавала с години. "Сградите на училищата ще се ремонтират с пари от държавния бюджет.

Хората също получават обезщетенията си от правителството, а не от общината, така че извънредните плащания са гарантирани", обясни експертът.

Кметът на Перник опроверга това твърдение и обясни, че още когато е встъпила в длъжност за първи път през 2007 г., общината е имала дългове за 10.7 млн. лв. "Община Перник има структурен дефицит от 1995 г. Откакто аз съм кмет, не съм поемала допълнителни задължения над допустимите лимити", уточни тя.

По неофициална информация от Министерството на финансите има още пет общини, със сериозни финансови проблеми. Една от причината за тях била, че се възлагали поръчки за строителство, без те да са финансово обезпечени със средства от общинския бюджет. Затова и като настъпи време за плащане, общините нямали средства, с които да покрият задълженията си.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще