Банките са затегнали условията за кредитиране на бизнеса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Банките са затегнали условията за кредитиране на бизнеса

Банките са затегнали условията за кредитиране на бизнеса

За потребителски и жилищни заеми изискванията са облекчени

Валентина Илиева
8060 прочитания

Намалява търсенето на жилищни кредити и на инвестиционни заеми от фирмите

Банките са затегнали условията за отпускане на корпоративни заеми, но са ги облекчили за потребителските и жилищните. Очаква се тенденцията при последните да се запази, а за бизнеса да е без промяна. В същото време обаче търсенето на жилищни кредити е намаляло, както и на инвестиционни кредити от фирмите. Последните имат нужда от оборотни средства и затова предпочитат краткосрочни заеми, чието търсене продължава да расте.

Това показват обобщените резултати от анкета за кредитната активност, провеждана от БНБ сред банките всяко тримесечие. Данните са публикувани в тримесечното издание на централната банка "Икономически преглед".

Основите фактори за затягането на кредитните стандарти за корпоративния сектор, които банките са посочили, са бизнес климатът в отраслите с голям дял в кредитния им портфейл, състоянието на макроикономическата среда, рискът, свързан с обезпечението, и кредитният риск. Очакванията на банките са търсенето на кредити да се повиши през това тримесечие както от предприятията, така и от домакинствата.

Търсенето на кредити остава ниско

Търсенето на кредити остава ниско, като дори се е понижило в резултат от влошаването в края на 2011 и в началото на 2012 г. на международната конюнктура и ниската инвестиционна активност на предприятията. Продължава и потиснатото търсене на заемен ресурс от страна на домакинствата. Това се обуславя от несигурност за бъдещите им доходи и от задълбочаване на негативните тенденции на трудовия пазар, смятат анализаторите на БНБ.

Ограничени остават и инвестициите в основни активи, като определящ фактор за това е несигурната икономическа среда. От централната банка посочват, че динамиката на инвестиционното търсене ще продължи да зависи от процесите на международните финансови пазари и притока на преки чуждестранни инвестиции.

През първото тримесечие на годината търсенето на жилищни кредити е намаляло. Данните за новоотпуснатите кредити отчитат по-големи договорени обеми на потребителски кредити в сравнение с тези за покупка на жилище, посочват от БНБ. При предприятията търсенето на краткосрочни кредити за покриване на нуждите от оборотни средства продължава да нараства, но по-скромно.

В същото време търсенето на дългосрочни кредити с инвестиционна цел намалява. Колебливото възстановяване на частното потребление, несигурността на домакинствата за бъдещите им доходи и относително високото ниво на безработица са основните фактори, ограничаващи търсенето на кредити от страна на домакинствата. Те остават предпазливи към поемането на нови задължения и предпочитат да изплащат старите си кредити и да спестяват.

Лихвите

От БНБ очакват слабо понижение на лихвените проценти по срочните депозити. Факторите за това са високата ликвидност на банковата система при умерена кредитна активност на банките, както и запазване на високата норма на спестяване на домакинствата и корпоративния сектор.

В централната банка допускат и лихвените проценти по кредитите слабо да се понижат в резултат от умереното намаление на лихвите по депозитите, които са основна част от привлечения ресурс на банките (около 82%). Именно тенденцията на понижение при тях ще допринася за намаление на лихвите по кредитите.

Другите два фактора, които ще оказват влияние върху ценообразуването за крайния кредитополучател в България, са значителната ликвидност от ЕЦБ, предоставена на банките в еврозоната (в посока надолу) и нестабилността и несигурността на международните финансови пазари и рисковата премия на страната (в посока нагоре).

Първият фактор ще намалява цената на привлечения ресурс на банките от кредитни институции, а вторият – ще я увеличава. Привлечените средства от кредитни институции са около 14.8% от ресурса на банките тук. На практика очакванията за слабо понижение в лихвите, съчетано с действието на ограничаващи в това отношение фактори, може да означава по-скоро запазване на лихвените проценти около сегашните им нива.

Намалява търсенето на жилищни кредити и на инвестиционни заеми от фирмите

Банките са затегнали условията за отпускане на корпоративни заеми, но са ги облекчили за потребителските и жилищните. Очаква се тенденцията при последните да се запази, а за бизнеса да е без промяна. В същото време обаче търсенето на жилищни кредити е намаляло, както и на инвестиционни кредити от фирмите. Последните имат нужда от оборотни средства и затова предпочитат краткосрочни заеми, чието търсене продължава да расте.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Затягането на условия за отпускане на корпоративни заеми е стъпка за ограничение на кредити, за да се повиши защита на банки от лошо влияние на стопанска криза.

  Кардинален проблем на банките е, че работят при условия на държавна финансова грешка, която е особено важна причина за стопанска криза.

  При запазване на този държавен финансов недъг - колкото банките по-добре работят, толкова по-голяма стопанска криза се развива.

 • 2
  kadiyata avatar :-P
  Белият Негър

  Балона изпуска налягане.
  Охлаждане,почистване,и този път умната.

 • toniarisa

  Разбирам много добре, че причините поради които искам да СЪДЯ управляващите в България макар и да са абсолютно истински, реални и всеизвести на широката публика, в същия момент те са недоказуеми от законова гледна точка. Именно за това желая да направя всичко възможно за да разруша тази дописвана с години / и изгодна за всички управляващи / корупционна практика.
  Мога да изложа проблема, да посоча институциите където е залегнал, да застана открито и обвиня отговорните за това.
  Определено се съмнявам / както и всички останали Българи /, че мога да докажа конкретна злоупотреба или престъпно деяние. Това което целя е да предизвикам СКАНДАЛ, да „размътя водата”, да привлечем общественото внимание и в крайна сметка да принудим системата да си ПЛАТИ и да се промени.

  Конкретно в моя случай :
  преди около три години взех решение да се върна към корените си и да се заема с бизнес свързан със земеделието и горите. Получих много добри наследствени земеделски имоти разположени на 15-тина к.м. северо-западно от София и тъй като в по-голамата си част са пустеещи, реших да започна с залесяването на бързо растящи дървестни растителни видове / пауловния /.
  Това се случи преди две-три години и тогава „НЕ ИСКАХ” да вярвам, че нещата в България се случват толкова трудно, именно за това и не съм документирал стъпките и срещите с конкретните институции, агенции и дирекции през които трябваше да мина, служителите с които се срещах и тези с които бе невъзможно да се срещна, но разбирасе ако се наложи мога да мина отново по целия този път защото неминуемо под съзнателно помня всеки адрес, врата и лице на служител.
  Разговорите протичаха в общи линии по следния начин:
  - Вие точно какво искате,
  - Точно по коя програма искате да кандидатсктвате,
  - Подготвили сте необходимите документи,
  - Попълнили ли сте необходимите материали и т.н.
  На зададените от моя страна въпроси се отговаряше, че те не са бюро справки и че нямат право да извършват консултации и да дават напътствия.
  Това което ми бе внушено в общи линии от този цикъл на ходене по мъките е, че трябва да се обърна към някоя от фирмите занимаващи се с подготовка и управление на проекти по рамковите споразумения за кандидатстване пред Европейската комисисия за отпускане на безвъзмездна финансова помощ / може и да бъркам с точната формулировка /.
  Намерих няколко консултански ф-ми и ги обиколих всичките, условията баха еднакви.

  Решаваш за коя точно кпрограма искаш да кандидатскваш:
  Мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери"
  Мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства"
  Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти"
  Мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности"
  Мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия"

  И те запознават с начина за заплащане на услугата която те ще извършат и необходимата документация която трябва да потготвиш. Разбирасе всички тези предварителни разходи ще бъдат покрити от първия транш на плащания по проекта за който те не поемат гаранции, че ще бъде приет, ще бъде евентоално някога съотвятната програма и евентуално ако са останали пари по тази мярка. Разбирасе консултанската ф-ма ще ти съдейства да получиш кредит от банка / лихвар, с/у 200% обезпечение / за покриване на предварителните разходи.
  Суевременно се захванах със създаването на предприятие за преработка на отпадна дървесина и био-маса за производство на „пелети за отопление”. Успях да създам работещо предприятие и започнах да произвеждам пелети, както и предполагах пазара се оказа необятен и търсенето на продукцията нараства лавинообразно. Разбирасе за да се превърне в печаливш бизнес се нуждаех от финансиране, за да оптимизирам производството, да получа необходимите сертификати и да излеза на сватло със счетоводството. Независимо, че съществуват достатъчно програми по различни Европейски споразумения за подпогане на малкия и среден бизнес / като ДЖЕРЕМИЕ /, се оказа че банките посредници само си правят реклама и в действителност всяка си има собствени условия за отпускане на кредити. ДЖЕРЕМИ покрива гаранциите / обезпечението / но банката си иска допълнително обезпечение, освен цялата документация по кредитирането.
  След като проведеш няколко срещи и минат няколко седмици, по телефона те информират, че от ЦЕНТРАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БАНКАТА ти отказват. Без писмено обяснение защото нямат такава практика.
  Любимата им фраза „ банките не са социални инсттитуции „ макар, че тези Европейски програми са именно СОЦИАЛНИ. В крайна сметка ако не можеш да заложиш апетитен имот – нямаш шанс.

  ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ ОСИГУРИ ДЪРЖАВНА БАНКА която да обслужва тези програми без банкови тайни и допълнителни машинации. Толкова трудно ли е да се създаде ” ПРОЗРАЧНА „ Българска банка която да обслужва финансиранията през Европейските програми и Европейския Инвестиционен Фонд, без допълнителните изисквания на паплачта лихвари от частните банки.
  Ако прецените, че заслужавам подкрепа и съдействие за подетата от мен кампания, ще се опитам да привлека вниманието на медиите за да дам публичност на проблема и да получим подкрепа и допълнителна информация и за други подобни случаи. Умовалям ви, намерете смисъл и полза от това начинание и нека да поставим и решим този огромен проблем в Българското общество. Аз съм на ваше разположение

 • 4
  hyram1 avatar :-|
  hyram1

  До Иван Митев
  Работи се при условия на държавна финансова грешка.
  До тези който са поставили минус на Митев.
  Работи се при условия на държавна финансова грешка и това е категоричен факт. Неудомявам защо минус.
  До Тониариса
  Подкрепям идеята ви.

 • 5
  vegard avatar :-?
  Moonshine

  Банките са ъпгрейднали възможностите за душене на бизнеса.

 • 6
  ivanalex2 avatar :-|
  ivanalex2

  Те остават предпазливи към поемането на нови задължения и предпочитат да изплащат старите си кредити и да спестяват.
  Най-после хората малко са поумнели - или по-точно, се видя, че няма да има хиперинфлация, която да анулира взети (уж) на кредит пари.

 • 7
  keipax avatar :-|
  keipax

  селска банкова "система", вегетираща върху гърба на потребителския кредит с лихви като от заложни къщи...

 • 8
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  До коментар [#4] от "hyram1":

  И каква е тая грешка ? Видя се че Митев не може да я обясни. Само твърди, че има такава и че той е я открил. Ти що не се пробваш да я обясниш ?

 • 9
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  До коментар [#3] от "toniarisa":

  Причините са очевидни от разказа ти. В институциите ти отказват всякаква информация, защото така са инструктирани. Така се създава хранилка за консултантски компании. След това разбира се следва банката. Банките работят по инструкции от горе (централата, баш собствениците), които си имат техни цели. Една от тези цели е да се раздават кредити както ти си описал срещу реални апетитни имоти. Разбира се с цел този имот да бъде придобит от банката в бъдеще. С каква цел ? Да бъде продаден след това с печалба, най-вероятно срещу нов кредит, който да носи лихва на банката.

  [quote#3:"toniarisa"] Толкова трудно ли е да се създаде ПРОЗРАЧНА Българска банка която да обслужва финансиранията през Европейските програми и Европейския Инвестиционен Фонд[/quote]

  Не, не е трудно, но хората стоящи зад частните банки няма да го позволят. От къде на къде някой ще им взима бизнеса ?

  За да разбереш мотивите, трябва да знаеш как работи финансовата система и да имаш в предвид, че тя работи в интерес на собствениците на капитала на банката, а не в твой интерес. Банките не са социални институции.

  Ето малко материали:
  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
  http://www.youtube.com/watch?v=PlxKtDOkEj4
  http://www.youtube.com/watch?v=H56FUHgqRNE
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/economics/conclusion/theory.php

 • 10
  toniarisa avatar :-|
  toniarisa

  До коментар [#9] от "Симо": Благодарности за вниманието !!!
  - Но освен точните детайли и разяснения с които ме удостоявате,
  ? -дали мога да получа съвет от опит какво мога да направя за да постигна целите си. В крайна сметка това е важно за хората като мен.
  - а май вече съм способен на всичко, сигурно дори мога да претрепам някого !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

В градската строителна джунгла

В градската строителна джунгла

Гласът на хората

Гласът на хората

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.