Банките в Европа: Новите правила ще оскъпят кредитирането
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Банките в Европа: Новите правила ще оскъпят кредитирането

Банките в Европа: Новите правила ще оскъпят кредитирането

Нарастват и притесненията, че по-високите разходи за финансиране ще бъдат прехвърлени върху клиентите

3768 прочитания

© RALPH ORLOWSKI


26%

от банките, участвали в проучването, очакват лихвите по корпоративните кредити да се повишат най-малко със 100 базисни точки.

Цената на корпоративните кредити ще се увеличи значително като резултат от прилагането на новите, по-строги капиталови изисквания за банките. Това са посочили две трети от банките и финансовите компании, участвали в проучване на Ernst&Young и Института за международни финанси (Institute of International Finance, IIF), цитирано от Reuters.

Около 26% от банките очакват лихвите по корпоративните кредити да се повишат най-малко със 100 базисни точки, а 40% посочват, че нарастването им ще е с между 50 и 100 базисни точки. Не е посочен броят на участвалите в проучването.

Много добро не е на добро

Банковите мениджъри предвиждат потенциални неблагоприятни последици в резултат на новите правила - възвращаемостта на капитала ще намалее, ще трябва да бъдат намалени разходите и финансирането чрез заеми, бизнес моделите ще се променят, се посочва в проучването.

Според него 65% от компаниите са посочили, че са преоценили портфейлите си заради новите правила за капитала, известни като Базел III, и за ликвидността, 30 на сто са съкратили бизнес направления в дейността си, а 13 на сто са се оттеглили от някои страни. Три четвърти от банките са посочили, че новите правила за ликвидност ще имат значителен или умерен ефект върху техните разходи.

Нарастват и притесненията в Европа, че по-високите разходи на банките за осигуряване на финансиране за дейността им ще бъдат прехвърлени върху клиентите им или ще доведат до допълнително свиване на кредитирането. Това от своя страна може да засегне неблагоприятно опитите за възстановяване на икономиката, се казва в проучването.

От началото на кризата цената на финансирането за банките се е увеличила в резултат на промяната в усещането за риск в средата, като очакванията ни са тази тенденция да продължи, посочва Мат Спайк, анализатор в Deutsche Bank, в отделен доклад на банката, цитиран от Reuters. Дори банките с по-ниски разходи за финансиране може да имат по-малък апетит за кредитиране на индустриалните компании, които обаче биха могли да продават свои книжа, посочва още Спайк. Според него за малките и средните фирми обаче кредитирането ще бъде рестриктивно.

Винаги може и по-зле

В редовното тримесечно проучване на Европейската централна банка за кредитирането в еврозоната за първото тримесечие на тази година банките (според допитване на ЕЦБ - бел. ред.) отчетоха срив в търсенето на кредити от корпоративния сектор, както и продължаващо затягане на кредитните стандарти.

У нас положението не е по-различно както с нивото и условията за кредитиране, така и с цената на заемите. На практика през последните около осем месеца лихвите по фирмените кредити проявяват месечни колебания, които в някои случаи бяха сериозни, но са без по-ясна посока на движение. Фактори за това са нестабилността и несигурността на международните финансови пазари, както и евентуалното повишаване на рисковата премия на страната.

Друг фактор, който задържа цената на кредита в България относително висока, са многото просрочия и опасенията, че при ново забавяне на икономиката влошаването на портфейлите може отново да се активизира.

През април (данните за май ще бъдат публикувани в края на юни - бел. ред.) средният лихвен процент по фирмените заеми в левове е бил 8.41%, като на месечна база се увеличава с 0.7 процентни пункта, а на годишна намалява. В евро лихвата намалява и на месечна, и на годишна база до 8.17%.

Управлението на риска

В проучването на Ernst&Young и IIF се посочва още, че банките трябва да работят за допълване на дейността си по управление на риска. Три четвърти от банките и финансовите компании не са подобрили управлението на риска на по-високо ниво, се казва още там. Само 26% от участвалите в проучването оценяват напредъка си в ограничаването на апетита към риска като добър и само за 37% промените в управлението им на риска са свързани с взимането на решение "от днес за днес".

Участвалите в проучването банки и финансови компании посочват, че през миналата година са провели повече вътрешни стрес тестове като част от тяхното управление на риска, като три четвърти от тях са въвели нови процеси в това отношение.

Съществуващата култура на поемане на риск не разбира правилния баланс за апетит за риск и правилния баланс за риск и възвращаемост. Това ще е съществено за смекчаването на бъдещи кризи, посочва Рик Уо, вицепрезидент на IIF и главен изпълнителен директор на канадската Scotiabank.

26%

от банките, участвали в проучването, очакват лихвите по корпоративните кредити да се повишат най-малко със 100 базисни точки.

Цената на корпоративните кредити ще се увеличи значително като резултат от прилагането на новите, по-строги капиталови изисквания за банките. Това са посочили две трети от банките и финансовите компании, участвали в проучване на Ernst&Young и Института за международни финанси (Institute of International Finance, IIF), цитирано от Reuters.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.