Банковите печалби отново се свиват
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Банковите печалби отново се свиват

Банковите печалби отново се свиват

Депозитите на домакинствата са нараснали с 15% за година

Валентина Илиева
5435 прочитания

© Юлия Лазарова


Печалбите на банките намаляват, доходите намаляват, кредитирането, както показаха данните няколко дни по-рано, е в странното състояние на развитие в застой. Окуражаваща новина е, че разходите за обезценки, които банките правят, също намаляват и че депозитите продължават да растат, като дори при спестяванията на домакинствата годишният им темп на прираст се ускорява.

Така се увеличава и ликвидността на банките (съотношението за ликвидност в края на май е 25.7%). Това обаче не е работеща ликвидност и не им носи кой знае какъв доход, защото кредитирането е силно свито, съответно и доходите им, а разходите им за изплащане на лихви по депозити остават, макар и лихвите да паднаха наполовина в сравнение с времето на депозитната война.

Освен това, въпреки че само по себе си нарастването на депозитите е нещо хубаво, то същевременно е и показателно за продължаващите ограничения в потреблението, които фирмите и домакинствата си налагат заради несигурност в печалбите и доходите. В общи линии това са основните характеристики на състоянието на банковата система към края на май 2012 г. според данните, публикувани от БНБ.

Статуквото се запазва

От централната банка обобщават ситуацията, като посочват, че "през май дейността на кредитните институции остава под влияние на факторите, присъщи от началото на годината – съхранена ликвидна позиция и поддържани добри нива на доходност". Банковата система продължава да излиза на печалба, както през целия период на кризата, и за първите пет месеца на годината тя е 263 млн. лв. На годишна база тя е намаляла с 6%.

Този спад е типичен за финансовия резултат от началото на кризата с някои малки изключения - като през първите три месеца на тази година, през които системата показа двуцифрен ръст. През април посоката се обърна към традиционната за последните три години с отчетен спад с 5%. Понижението на печалбата на системата е нормално предвид свитото кредитиране, намаляващите доходи на банките заради ограничения нов бизнес (новоотпускани кредити) и нарастващите разходи за лихви. Основно перо са и разходите за покриване на просрочията по кредити.

За петте месеца на тази година обезценките са 455 млн. лв., като намаляват в сравнение със същия период на миналата година с 9.5%, а за един месец са се увеличили със 103.4 млн. лв. На практика те са изцяло покрити от генерирания от банките през май нетен лихвен доход в размер на 216.8 млн. лв. (1.1 млрд. лв. към края на май 2012 г.). При него обаче също се наблюдава негативна тенденция – намалява ясно изразено на годишна база с 9 на сто и съвсем незначително спрямо предходния месец.

Движението е пряк резултат от ограничения доход от нови кредити, намаляващите приходи от съществуващи заеми заради просрочията и нарастването на разходите, които банките правят, за да изплащат лихви. Последните се увеличават на годишна база с 5%, а за месец нарастват с 25% (до 925 млн. лв.).

Депозитите продължават да растат

На фона на "голямото намаляване" в основни направления в банковата дейност депозитният ръст остава впечатляващ. За една година спестяванията на домакинствата са се увеличили с 14.8%, като на практика темпът им на растеж не само се запазва двуцифрен, но се и ускорява. Обемът им достига 33.4 млрд. лв., като само през май увеличението е с 301.3 млн. лв.

И фирмените депозити запазват годишния си ръст – 7.7%, но на месечна база намаляват с 276 млн. лв. до 21.9 млрд. лв. Този спад може да е резултат на теглене на средства от сметките на компаниите за покриване на оборотни нужди предвид трудното и дълго като процедура отпускане на заеми.

Има и една тенденция при спестяванията, която според банкери се наблюдава от доста време -  нарастването на депозитите в графа "граждани и домакинства" на практика не идва толкова от домакинствата, колкото от собственици на бизнеси. Тъй като в момента фирмите не инвестират в разширяване и развитие на дейността си, предпочитат да вложат средствата, с които разполагат, на депозит като физическо лице не на последно място и заради по-изгодната лихва.

От БНБ обобщават, че "местните източници за финансиране на банковите операции продължават да нарастват и в края на май са 81.6% от общата сума на привлечените средства в системата" (67.3 млрд. лв.).

Кредитирането остава около нулата

Данните за кредитния портфейл на системата не са изненада предвид свитата активност на банките и ограниченото търсене на заеми от фирми и домакинства. През май фирмените кредити достигат 36.7 млрд. лв., като нарастването им няма и процент (0.9 на сто). Още по-отчетлива е тенденцията при жилищните и потребителските заеми.

Предвид маркетинговото поведение на банките и активно рекламираните промоционални оферти с намалени лихви, такси и пр. и в двата сегмента резултатът е ръст при жилищните заеми за месец с 0.02% до 9.3 млрд. лв. и с 0.2 на сто при заемите за потребление до 9.1 млрд. лв. И на годишна база не е по-различно – ипотеките нарастват с 0.14 на сто, а потребителските продължават да се свиват – с 1.14%. Само фирмените кредити отбелязват приличен за кризата годишен ръст от 6.34%. При него обаче има допускане, че по-скоро се отдава на по-големи единични сделки, отколкото на раздвижване като цяло.

Печалбите на банките намаляват, доходите намаляват, кредитирането, както показаха данните няколко дни по-рано, е в странното състояние на развитие в застой. Окуражаваща новина е, че разходите за обезценки, които банките правят, също намаляват и че депозитите продължават да растат, като дори при спестяванията на домакинствата годишният им темп на прираст се ускорява.

Така се увеличава и ликвидността на банките (съотношението за ликвидност в края на май е 25.7%). Това обаче не е работеща ликвидност и не им носи кой знае какъв доход, защото кредитирането е силно свито, съответно и доходите им, а разходите им за изплащане на лихви по депозити остават, макар и лихвите да паднаха наполовина в сравнение с времето на депозитната война.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  franzela avatar :-|
  franzela

  Най-интересното в случая е как проблемните кредити в банките нарастват, а разходите им за обезценка (провизиите) намаляват?

  Да не би изневиделица обезпеченията по лошите кредити да са се подобрили и да са станали свръхликвидни? Кой знае?

  За тези, които разбират, намаляващата печалба е резултат от факта, че проблемните кредити не носят лихва (а се отчитат само задбалансово). По депозитите, обаче се плаща лихва всеки месец и граждани и фирми си я харчат да си платят тока. А спадналите провизии спрямо същия период на миналата година и странното съвпадение, че лихвения приход ги покрива изцяло...

  "В общи линии това е състоянието на банковата система... според... БНБ."

 • 2
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  "Има и една тенденция при спестяванията, която според банкери се наблюдава от доста време - нарастването на депозитите в графа "граждани и домакинства" на практика не идва толкова от домакинствата, колкото от собственици на бизнеси."

  Тенденция ? На същността на банкирането му викате тенденция ?

  Капитал, публикувайте и статистиката на депозитите. Суми от - до и брой депозити, за да се види изкривяването и как голяма част от парите се държат от много малко хора и как се извлича печалба от хората с малки или никакви депозити към тези с големите депозити или към собственика на банката (печалбата от 216,8 милиона.)

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg

 • 3
  ddj29393868 avatar :-|
  ddj29393868
 • 4
  epoc avatar :-|
  epoc

  Хаха, направо да се посмее човек. Бизнесмените вместо да инвестират - спестяват и генерират стагнация. И как ще излезем от кризата по такъв начин?

  А банките да го духат - искаха стабилност - ето им я. Само че на тях не им трябва стабилност, а печалба. За съжаление обаче никой не им вярва, така че догодина ще са още по-зле с парите. Така че рано или късно ще им се наложи здраво да режат лихви и по депозити и по кредити. В момента на теория е възможно да вземеш кредит от чужда банка и да го депозираш тук, от това българката банкова система няма никаква полза. Ама така е, като начело са чичко Искров и чичко Хампарцумян.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.