Приходите от хазарт падат с 2.15%

Намалелите постъпления най-вероятно означават свиване на бизнеса

Приходите от данъци върху хазарта падат, а това означава, че и залозите при лицензирани организатори са намаляли.
Приходите от данъци върху хазарта падат, а това означава, че и залозите при лицензирани организатори са намаляли.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Приходите от данъци върху хазарта падат, а това означава, че и залозите при лицензирани организатори са намаляли.
Приходите от данъци върху хазарта падат, а това означава, че и залозите при лицензирани организатори са намаляли.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Данъчните приходи от облагане на хазартната дейност за миналата година са 120 млн. лв., което е 2.15% спад спрямо предходната година. Това показва справка на Националната агенция за приходите.

Хазартните компании плащат данък върху оборота, а не върху финансовия резултат.

За някои от игралните съоръжения пък се плаща данък, подобен на патентния. И тъй като през миналата година не беше променяно законодателството, свързано с облагането на тази дейност, намалелите постъпления най-вероятно означават свиване на бизнеса.

Кой колко внася

Най-голям (22.5%) е спадът на приходите при облагането на залози в бинго залите. Събраният от тази дейност данък е 4.85 млн. лв., докато през 2010 г. е бил 6.27 млн. лв. Най-сериозни приходи (47.5 млн. лв.) традиционно  осигуряват облагането на игралните съоръжения - ротативки, електронни и обикновени рулетки, маси за игра и др.

Техните собственици плащат данъка си като твърда сума за всяко устройство и тя се дължи на тримесечие. При тях също има спад на приходите на годишна база в размер на 1.2%.

Залозите върху спортни и случайни събития са вторият най-голям вносител в бюджета и събраната от този вид игри сума за миналата година е 44.5 млн. лв., или с 6.75% по-малко спрямо 2010 г.

Една от причините за спада на приходите от традиционен хазарт най-вероятно е фактът, че все повече българи предпочитат да залагат по интернет на виртуални букмейкърски къщи. В повечето случаи те предлагат по-изгодни коефициенти и съответно печалби. Миграция има и от класическите казина към интернет оператори, които предлагат същите услуги, но във виртуален формат.

Овладяване на нета

Заради нарасналия интерес към интернет залаганията правителството ще се опита да облага и този вид дейност. Вече беше приет нов закон за хазарта, който изисква организаторите на онлайн игри на късмета да получат лиценз от Държавната комисия по хазарта. Сега управляващите обмислят и промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които целят да извадят този сектор на светло.

Причината е, че ограничаването на интернет сайтовете залаганията е скъпо и практически трудно изпълнимо, а и според някои юристи - противоконституционно.

Неофициално се обсъждат няколко варианта за промени в закона, който урежда облагането на хазарта. Единият е онлайн операторите да се облагат с различна ставка от тази за традиционния хазарт, тъй като техните маржове са по-ниски.

За такъв режим се обяви неколкократно финансовият министър Симеон Дянков, но според експерти в Министерството на финансите и според председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова подобна разпоредба може да се атакува пред Конституционния съд и да се наложи бързата й промяна.

Другият вариант е конвенционалните залози да се облагат както и досега, а при тези в интернет данъкът да се определя върху финансовия резултат, който се формира от събиране на приходи и изплащане на печалби за победителите.