Еврозоната върви уверено към рецесия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Еврозоната върви уверено към рецесия

Еврозоната върви уверено към рецесия

Производството и услугите в страните от валутния съюз се свиват шести пореден месец

Христо Съйнов
5341 прочитания

© BOGDAN CRISTEL


 

Производството и услугите в еврозоната се свиват през юли за шести пореден месец, като се ускорява спадът при новите поръчки, а заетостта намалява, предаде Bloomberg. Всичко това се превръща в тенденция, показателна за отслабването на икономиката на еврозоната, страдаща от дълговата криза и запътила се към втора рецесия за последните три години.  

Еврозоната върви уверено към рецесия

Според изнесените данни PMI индексът на еврозоната (Purchasing Managers' Index), който се изготвя от изследователския институт в Лондон - Markit, на базата на проучване сред мениджъри от производствения сектор, е спаднал до 44.1 пункта този месец спрямо 45.1 през юни, основно заради отчетения най-голям спад от три години насам в Германия.

Обобщеният показател PMI, в който са включени мненията на мениджърите в сферата на услугите и производството, остава без промяна през юли спрямо предходния месец на ниво от 46.4. Границата от 50 пункта се смята за разграничаване на свиването от растежа.

"Проучването засилва подозрението, че еврозоната се е запътила към свиване на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие", казва Хауърд Арчър, главен икономист в IHS Global Insight в Лондон. По думите му "икономиката на еврозоната се налага да се справи със сериозното затягане на фискалната политика в много страни, със значителното повишаване на безработицата, ограничената покупателна способност на потребителите, затегнатите условия на кредитиране и спадащия глобален растеж, който ограничава поръчките за износ".

"Предварителните данни за бизнес активността през юли предполагат, че спадът в еврозоната не показва признаци на забавяне в началото на третото тримесечие и е в унисон със спада на брутния вътрешен продукт за тримесечието от около 0.6%. Това от своя страна е близо до нивото на спад, което очакваме да видим през второто тримесечие", заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Производството страда повече от услугите

"Икономическият спад в еврозоната не показва никакви признаци на забавяне в началото на третото тримесечие", каза Уилямсън. "Това свиване се дължи най-вече на спада в производството, който вероятно на тримесечна база ще е около 1%.

Компаниите в региона съкращават персонал с най-бързото темпо от около две години и половина, тъй като перспективите постоянно се влошават. Доставчиците на услуги са най-песимистично настроени от март 2009 г., докато производителите намаляват запасите си от суровини в очакване слабите продажби да се запазят и през следващите месеци."

Производственият сектор на Германия отчита най-голям спад от три години насам през юли, което предполага, че най-голямата икономика в еврозоната може да отчете спад за цялото трето тримесечие на годината под влияние на дълговата криза в региона.

"Германският производствен сектор е един от ключовите фактори за възстановяване на еврото и свиване от такъв мащаб е наистина доста обезпокоително", обясни Уилямсън. Производственият сектор в най-голямата европейска икономика спадна до 43.3 пункта, което е под прогнозите на анализаторите, анкетирани от Reuters, според които индексът ще отчете минимален ръст до 45.3 (през юни той беше 45.0).

Общо за еврозоната поръчките са спаднали с най-бързо темпо от юли 2009 г., като производството и услугите са засегнати еднакво по този показател. Компаниите понижават цените на своите стоки и услуги в най-голяма степен от началото на 2010 г. в опит да увеличат продажбите си, което помага за облекчаване на инфлационния натиск, но се отразява зле на печалбите.

"Забавящата се входяща производствена инфлация би трябвало да помогне за запазване маржа на печалбата в производството, но при услугите разходите продължават да нарастват", каза още Уилямсън.

Потвърждават се лошите очаквания

Международният валутен фонд заяви по-рано този месец, че икономиката на еврозоната може да се свие с 0.3% тази година, преди да отбележи ръст от 0.7% през 2013 г. Статистическата служба на ЕС Евростат ще публикува предварителните данни за БВП в еврозоната на 14 август. Според оценките на ABN Amro БВП ще спадне с 0.4% през второто тримесечие и ще се свие с още 0.2% през третото тримесечие.

Спадащото търсене в световен мащаб и задържането на потребителските разходи вероятно ще принудят европейските компании да продължат да намаляват разходите си и да съкращават работни места през следващите месеци, а безработицата в еврозоната достигна през май 11.1%, което е рекордно ниво от създаването на единната валута до сега.

"Може да се очаква обрат в настроенията, когато бъдещето на еврозоната започне да изглежда по-сигурно", каза Петер Ванден Хоуте, икономически стратег в ING Group в Брюксел. "За съжаление това не изглежда, че ще се случи в скоро време."


Индустрията в Китай се възстановява с помощта на държавните стимули


Производственият сектор в Китай се връща към растеж през юли след отпуснатите държавни
стимули на втората най-голяма икономика в света, показват предварителните данни на HSBC и Markit, цитирани от Reuters. Индексът, който измерва настроенията на мениджърите в производствения сектор на Китай, е нараснал до 49.5 пункта през юли, което е най-високото му ниво от февруари насам. Индикаторът си остава обаче под ключовата граница от 50 пункта, която разделя свиването от растежа. Положителното е, че подиндексът, измерващ новите промишлени поръчки, е на тримесечен връх, а новите поръчки за износ са на най-високо ниво от месец май. Според икономиста от HSBC Цю Хунбин, въпреки че има съживяване на производството в Китай, данните показват, че има нужда от още стимули в подкрепа на растежа и създаването на нови работни места (подиндексът, измерващ заетостта в промишления сектор, е достигнал най-ниската си стойност от март 2009 г.). "Бързият спад на инфлацията позволява на Пекин да направи това, като по-съществено подобряване на растежа може да се очаква през следващите месеци, когато напълно се възприемат правителствените мерки", каза Хунбин.
 

 

Производството и услугите в еврозоната се свиват през юли за шести пореден месец, като се ускорява спадът при новите поръчки, а заетостта намалява, предаде Bloomberg. Всичко това се превръща в тенденция, показателна за отслабването на икономиката на еврозоната, страдаща от дълговата криза и запътила се към втора рецесия за последните три години.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  А според кой закон е добре ако непрекъснато произвеждаме повече?
  Какво драматично би се случило в (западна) Европа ако от следващия понеделник заплатите се намалят с 10%. Ако започнем да си сменяме колата не на всеки три години, а на всеки пет? Ако не си купуваме риза от H&M всеки месец, а всяка половин година.
  Това че произвеждаме по-малко не означава задължително, че лошото идва и щастието ни намалява.

 • 2
  sagacious avatar :-|
  Eternal Barabarian

  Ако обичате, публикувайте новини! Това вече всеки го знае.

 • 3
  drake avatar :-|
  drake

  Това не е голяма новина. Но изборът на заглавие е потресаващ: Европа върви уверено към рецесия. Сякаш пък Европа иска да върви към рецесия , че и уверено при това. Това е също като кажем: Ранените при катастрофа вървят уверено към смъртта.
  Поне ако журналистите четат малко чужди вестници ще видят ,че там се пише така "Европа се плъзга към рецесията".

 • 4
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#1] от "pzashev":

  Много си прав, но това е все още много трудно да се внуши на тълпата консуматори. Мозъците на повечето хора са сериозно увредени от рекламни послания, модни тенденции, снобизъм (по нашенски - хвалипръцковщина) и чиста лакомия.

  Освен това най-силният отрицателен ефект от консуматорството е екологичното замърсяване. Бърз пример: годишно в света се изхвърлят 100 000 тона зарядни устройства за телефони, съдържащи сериозно количество живак. Повечето от тези отпадъци произлизат тъкмо от продажбата на нови, "по-готини" продукти.

 • 5
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  А иначе по темата: статия в "Иконъмист" обяснява, че до края на 2013 единствено в Германия се очаква запазване или дори увеличаване на заетостта. Останалите ще продължават да гълтат вода.

 • 6
  1_chrome. avatar :-P
  1_chrome.

  2014 година. Стабилизирване и някакъв подем на определени държави след това. Беше казано още през 2008, но кой да чете. А и тогава никой не вярваше. Тогава стабилизирах моя бизнес, изплатих всичко и не взех 1 цент заем, а как ме молиха от банките, но бях твърд. Сега съм добре и чакам подема да дойде през 2014. Между другото имам работа непрекъснато, но печалбата отива в спестявания. Не е време за разширяване, трябва да се издържи още малко, а след това ще видим.

 • 7
  tarator9 avatar :-|
  tarator9

  До коментар [#1] от "pzashev":

  Ако не беше твърде тъп, можеше да се сетиш и сам. Например, безработицата би се увеличила с 10%.

 • 8
  mohito avatar :-P
  mohito

  До коментар [#7] от "|":

  В Такъв случай предлагам повече ръчен труд и по-малко техника при производството, така ще се произвежда по-бавно, всчки ще са заети и въобще пълно щастие :)

 • 9
  tarator9 avatar :-|
  tarator9

  До коментар [#8] от "mohito":

  Китайците това го пробваха няколко хиляди години. Не им помогна много.

 • 10
  mohito avatar :-|
  mohito

  До коментар [#9] от "|":

  Съгласен съм, както и с предния пост, че повече косумация - повече заетост, но не съм сигурен, че това не води до други проблеми. И въобще връзката и баланса м/у голямата консумация, производството и пазара на труда е с тънка граница и залитането в една или друга посока повлича лавина от други проблеми.

  При по-голямо потребление на "нещо си" води до мислене на механизация и машини, което пак от своя страна води до съкращаване на персонал и те така :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Кибернесигурност

Кибернесигурност

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.