Корпоративен сезон: Ново хлъзгане надолу
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Корпоративен сезон: Ново хлъзгане надолу

"КРЗ Одесос" е увеличил приходите си, но броят на служителите в компанията е бил намален

Корпоративен сезон: Ново хлъзгане надолу

Печалбите на много компании се стопяват заедно с продажбите им

Весела Николаева
6727 прочитания

"КРЗ Одесос" е увеличил приходите си, но броят на служителите в компанията е бил намален

© Надежда Чипева


Влошаване на резултатите и понижени продажби показват доста от публикуваните отчети на публични компании за първото полугодие. Малкото изключения, при които печалбите растат или загубите намаляват, обикновено се дължат на свиване на разходите. По-добре от първото шестмесечие на миналата година се представят "КРЗ Одесос", който излиза на печалба, "Лесопласт", "Завод за хартия – Белово", както и козметичната компания "Лавена" (данните са в таблицата).

Индустриални неволи

Торовият завод "Неохим" отчита сериозно намаление на печалбата си за първото полугодие, показва неконсолидираният отчет. В края на юни положителният му резултат е 11.7 млн. лв., с близо 40% спад спрямо същия период на миналата година. Причината е силно увеличение на разходите, което е изпреварило ръста на приходите. Според бележките към отчета причината за скока на разходите е повишението в цената на природния газ, който е основната суровина за производството на торовите заводи.

За първите шест месеца на годината дружеството е похарчило 144.7 млн. лв. за синьо гориво, с 33.5% повече, отколкото преди година. От 1 април газът поскъпна с 12.73%, а от началото на юли имаше ново увеличение с 4.88%. Освен от газ второто по значимост перо в разходите са тези за транспорт – общо 4.5 млн. лв. е похарчила компанията за това до края на юни, което е с 36% ръст на годишна база.

"Неохим" отчита сериозно повишение на продажбите зад граница – с общо 43%, до над 104 млн. лв. В същото време тези за вътрешния пазар са намалели с 3% до 82 млн. лв. Основната част от продажбите е на амониев нитрат, доста по-малко се дължи на реализирания амоняк. За разлика от първото шестмесечие на миналата година компанията има продажби и в Северна Америка на стойност 20.2 млн. лв. Увеличение има на продажбите в Европа, докато тези в Азия и Африка леко са намалели.

Сериозно понижение на приходите има при "Монбат" - за първото полугодие продажбите се понижават с 9.2% на годишна база до 89.6 млн. лв. Печалбата спада с 60% на годишна база до 4.8 млн. лв., става ясно от данни на дружеството в бюлетина на Investor.bg. Заради свитите продажби в чужбина и компаниите от групата на "Стара планина холд" съобщиха още преди няколко месеца, че очакват по-слаби продажби. Те все още обаче не са публикували отчетите си за второто тримесечие.

"Кораборемонтен завод Одесос" е увеличил приходите си за първото полугодие, сочи отчетът му. Най-голям дял от тях имат тези от т.нар. голям кораборемонт – 13.5 млн. лв., от общо 14 млн. лв. продажби. Компанията е ремонтирала общо 25 кораба през първите шест месеца на годината, но въпреки подобрения резултат броят на служителите й е бил намален със 74 души до 810 работещи в края на юни, сочи докладът за дейността. Средната заплата обаче се е повишила от 951 лв. на 1016 лв. Това може да означава и общ ръст на заплатите, и съкращаване на нискоквалифицирани служители, които са имали по-нисък доход.

Изпразване на склада

За разлика от "Лесопласт" - Троян, силистренското предприятие "Фазерлес" е влошило резултатите си от началото на годината до края на юни. Компанията има 20% намаление на печалбата след спад на продажбите. Според доклада обемът на производството се е свил с 6.4% на годишна база, но по думите на ръководството това е заради "гъвкаво и своевременно изпълнение на договорните ангажименти и поръчки на клиенти, без да се натрупват излишни складови запаси".

Проблем за компанията продължава да е снабдяването с дървесина, сочи докладът. От силистренското предприятие се оплакват от "безконтролен износ" и силна конкуренция при търговете, което увеличава цената на основната суровина с 20-25% всяка година. За разрешаване на проблема компанията е започнала да използва повече дървени отпадъци и да внася суровина от Румъния.

Празен портфейл

Българската фондова борса е намалила загубата си за полугодието благодарение на свиване на разходите. Приходите на компанията също са се понижили с малко над 2%, но спадът им е по-малък от този на разходите. В неконсолидирания отчет не влизат данните на "Сервиз финансови пазари", дъщерното дружество на борсата, което ръководи платформата за корпоративни съобщения X3news.com. Отчетът показва увеличение на парите, похарчени за външни услуги – с 5% до 543 хил. лв. Това е перото с най-големи разходи на пазарния оператор. Парите за заплати са спаднали с 31 хил. лв. за една година до 420 хил. лв. в края на юни. Причина за понижените приходи на борсата е намаленият брой сделки. Като цяло през периода оборотът е спаднал с над 15%, отбелязват от БФБ. 

Финансови резултати за първото полугодие (в хил. лв.)
КомпанияПечалба/загуба '12Печалба/загуба '11Приходи '12Промяна за година
"Неохим"11 71719 072189 62415.5%
"Аркус" - Лясковец38163122 575-2.9%
"Лесопласт"89161522 2645.9%
"Завод за хартия-Белово"1-39415 07410.8%
"КРЗ Одесос"944-142614 43617.4%
"Фазерлес"-Силистра6558108 981-18.9%
"Лавена"5682324 36566.6%
"Слънчев ден" - Варна-1 582-1 9432 645-9.2%
"Дир.БГ"-1661881 365-34.5%
БФБ-67-1191 135-2.2%
"Машстрой"-Троян-659417738.0%
Източник: неконсолидирани отчети на дружествата

Влошаване на резултатите и понижени продажби показват доста от публикуваните отчети на публични компании за първото полугодие. Малкото изключения, при които печалбите растат или загубите намаляват, обикновено се дължат на свиване на разходите. По-добре от първото шестмесечие на миналата година се представят "КРЗ Одесос", който излиза на печалба, "Лесопласт", "Завод за хартия – Белово", както и козметичната компания "Лавена" (данните са в таблицата).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK