Олимпиадата не даде очаквания тласък на туризма във Великобритания

По-малко гости са посетили Лондон и страната, отчитат от браншовата органиация на туроператорите

Туристическият бизнес не остана много доволен от гостите на олимпиадата.
Туристическият бизнес не остана много доволен от гостите на олимпиадата.    ©  Reuters
Туристическият бизнес не остана много доволен от гостите на олимпиадата.
Туристическият бизнес не остана много доволен от гостите на олимпиадата.    ©  Reuters

Олимпийски игри са донесли на засегнатата от рецесия Великобритания по-малко приходи от туризъм спрямо обещаното от властите, предаде АП, като се позовава на браншовата организация на туроператорите UKinbound.

Според проучване сред над 250 туроператорски компании, хотелиери и туристически атракции туристическият поток е намалял не само в Лондон, а и в цяла Великобритания, посочват от организацията.

Сред бизнес дейностите, насочени към туризма, 88 процента са отчели загуби за периода на игрите спрямо същия период на миналата година.

Властите все още изчисляват общия брой на туристите, които това лято са посетили (или са се отказали да посетят) Лондон. Обикновено през август британската столица посреща средно около 1.5 млн. туристи, но според UKinbound и други организации значителен брой посетители са решили да се въздържат от посещение на Лондон или дори на цяла Великобритания, тъй като са преценили, че ще има твърде големи тълпи. Официалните данни няма да бъдат публикувани преди септември.

Според службите по туризма международните олимпийски гости на Лондон, включително спортисти, официални лица и туристи, са около 300 хил. По-голямата част от хората, посетили олимпийските локации са от Великобритания, допълва АП. Собственици на ресторанти и магазини се оплакват, че тези гости са похарчили за храна и пазаруване по-малко от обичайните летни туристи.

Хотелите в Лондон се достигнали заетост от близо 80 на сто, което не превишава обикновеното  натоварване през август, посочва представител на хотелиерска организация.

Visa, чиито кредитни карти бяха единствените, приемани на олимпийските игри, съобщи, че международните посетители на Великобритания са похарчили по картите си над 450 млн. паунда (705 млн. долара) през първата седмица на олимпиадата, което е повишение с 8 процента спрямо същия период

на 2011 г.

Още от Капитал