Олимпийското наследство - неуспешна сделка или икономическа виагра
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Олимпийското наследство - неуспешна сделка или икономическа виагра

Правителството е оптимист, че вложените инвестиции в олимпиадата ще се възстановят.

Олимпийското наследство - неуспешна сделка или икономическа виагра

Правителството се надява приходите да бъдат с 4 млрд. паунда повече от държавните разходи

4299 прочитания

Правителството е оптимист, че вложените инвестиции в олимпиадата ще се възстановят.

© Reuters


Измерването на спортния успех на Лондон 2012 е лесно - бърз поглед върху таблицата с медалите ни разкрива недвусмислено, че това бяха най-успешните олимпийски игри за Великобритания през последния близо един век. Измерването на успеха извън спортната арена обаче е малко по-сложно. Не само, разбира се, защото е твърде рано да се правят някакви смислени заключения, но няма и удобни критерии за оценка.

Едно нещо обаче е ясно - правителството очаква да си върне инвестицията от над 9 млрд. британски паунда - както от приходите по време на игрите, така и чрез икономическото наследство в бъдеще, както се надява кабинетът, пише в анализ BBC.

Изплашени

Предстои да се види колко голям тласък са дали олимпийските игри на стагнираща британска икономика. Поне първоначално усилията на организаторите да предотвратят лудницата в центъра на Лондон в очите на много по-малки търговци на дребно се сториха прекомерни и те се оплакват от липса на купувачи.

"Отчетохме силен спад в търговията от началото на игрите", посочи Уилям Джоунс, който ръководи T-Shirt Store на Ковънт гардън. "Наистина е спокойно - медиите и службата Transport for London наистина изплашиха всички. Обикновено по това време на годината имаме много туристи", сега обаче оборотът ни е спаднал с 30%, допълни Джоунс.

Данните за посещаемостта на футболните мачове рисуват подобна, макар не толкова драматична картина. Според Experian само през три дни от първите 13 на игрите в кварталите Уест енд и Ийст енд на Лондон е имало повече купувачи, отколкото миналата година. Неофициалните данни сочат, че търговците на дребно в други части на Великобритания са били засегнати по подобен начин.

По-големите търговци на дребно обаче изглежда са се правили по-добре - проучване на консултантската компания Deloitte сочи, че тези които отчитат повишаване на търсенето, са повече от отчитащите понижаване, докато по-пресни данни сочат, че броят на купувачите навсякъде е нараснал през втората седмица от игрите.

Изглежда с нарастването на броя на медалите, потребителското доверие се е засилвало и купувачите са започнали да харчат малко повече, отбеляза Самюъл Тумс от Capital Economics. Той очаква лекото повишение на потребителските и правителствените разходи по време на игрите да увеличи

британския брутен вътрешен продукт между юли и септември с 0.2%. Като се прибавят и продажбите на билетите за олимпиадата, които ще бъдат отчетени през третото тримесечие, целият растеж на икономиката, който идва от олимпийските игри за този период, ще бъде 0.3 на сто, отбелязва той. Това увеличение може да бъде също така временно и на практика да предизвика по-малко харчене по-късно през годината, посочва Тумс.

Трудна задача

Ами наследството в по-дългосрочен план, което е ключова част при наддаването и помогна, на първо място, да се спечели домакинството на игрите? Държавата е отпуснала за игрите 9.3 млрд. паунда, а според някои информации последната сума може да бъде двойно по-голяма. Пред обществото поне правителството е уверено, че тази инвестиция ще се окаже добра. "Убеден съм, че можем да извлечем ползи за над 13 млрд. паунда за британската икономика през следващите четири години от домакинството на тези игри", заяви премиерът Дейвид Камерън в началото на юли.

Това включва 6 млрд. инвестиции от чужбина, договори на стойност 4 млрд. паунда за британски компании и 2.3 млрд. приходи от подем в туризма. Това е прекалено трудна задача, задача, която като се съди по предишните олимпиади, ще бъде сложно да се изпълни, пише в анализа на британската медиа, цитиран от БТА.

Според проучване на последните 10 олимпиади, направено от Citibank, най-големите икономически ползи от домакинството на олимпийски игри идват преди те да са започнали. Това е така до голяма степен заради мащабните разходи за инфраструктура, като изграждането на спортни съоръжения.

Самюел Тумс отбелязва: "Трудно е да използваш отново (спортни съоръжения), за да добавиш производствена мощност към икономиката. Парите можеха да бъдат насочени към пътища и железопътна мрежа, което щеше да създаде по-устойчив подем". Приливът на туристи също може да не се сбъдне - броят на посетителите в Сидни спадна през годините след олимпиадата през 2000 г., а олимпийските игри в Атина не успяха да увеличат броя на туристите в Гърция.

Според Тумс олимпийските игри също така ще имат незначителна роля, когато чуждестранните компании взимат решения за дългосрочни инвестиции. "Не очаквам да видя устойчиво нарастване на бизнес инвестирането", отбеляза той.

Приказният град

Някои обаче са на мнение, че са извлечени поуки от грешките на другите - че необходимостта да се изпълнят поетите олимпийски ангажименти е отчетена.

"В Сидни и Атина има усещането, че те не успяха да се възползват от игрите," отбеляза Хедър Ханкок, водещ партньор на Лондон 2012 от Deloitte, която е спонсор на игрите. Правителството например похарчи 125 млн. паунда за най-голямата британска туристическа кампания досега - GREAT, насочена към 14-те най-големи града в света, като целта е да бъдат привлечени допълнително 4.6 млн. посетители във Великобритания и да бъдат създадени 70 000 работни места. Кампанията очаква да спечели от продължилото две седмици рекламиране на Лондон.

"Милиарди гледаха (града), който изглеждаше приказно и това може да бъде само нещо положително, което трябва да доведе повече посетители следващото лято", отбеляза Джъстин Затурофф, който отговаря за развлекателната дейност в консултантската компания KPMG.

Правителството също така е решено до продължи да насърчава чуждестранните инвестиции, основани на доброжелателното отношение към Великобритания, което олимпийските игри създадоха. Както посочва Ханкок: "Игрите представят възможностите на Великобритания - колко добре бяха организирани, както и качеството и навременното построяване на съоръженията. Те разшириха схващането за това какво може да направи Великобритания".

Времето за изпълнение на предоставените възможности обаче е кратко и сумата от 13 млрд. британски паунда е доста голяма цел за икономическо наследство, което не е успяло да се материализира в повечето страни домакини на олимпийски игри. Ще минат години преди да разберем дали компанията с ограничена отговорност Обединено кралство (UK plc) ще върне парите си, а да не говорим за това дали ще бъде на печалба от игрите. Според повечето икономисти обаче големите спортни събития рядко водят до дълготрайни финансови облаги. Правителството ще бъде изправено пред тежката задача да се противопостави на тази тенденция.

Измерването на спортния успех на Лондон 2012 е лесно - бърз поглед върху таблицата с медалите ни разкрива недвусмислено, че това бяха най-успешните олимпийски игри за Великобритания през последния близо един век. Измерването на успеха извън спортната арена обаче е малко по-сложно. Не само, разбира се, защото е твърде рано да се правят някакви смислени заключения, но няма и удобни критерии за оценка.

Едно нещо обаче е ясно - правителството очаква да си върне инвестицията от над 9 млрд. британски паунда - както от приходите по време на игрите, така и чрез икономическото наследство в бъдеще, както се надява кабинетът, пише в анализ BBC.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  Ще се самоцитирам от форума на "Дневник" (дано да не изглежда като натрапване).

  Можех да им направя съвсем безплатна прогноза, че ще се случи точно това. Да набуташ 10-15 млрд. паунда, и то без ударните разходи за пътища, обществен транспорт и други "извънредни" и да чакаш половината свят да се изръси в Лондон, от самото начало си изглеждаше нелепа идея. Кой нормален човек ще се вдигне от майната си, за да посети Лондон в период, когато това ще му струва в пъти повече от нормалното, само за да види наживо как ще се представят гребците, стрелците, гюлетласкачите или някой друг вид наркомани от неговата държава?! Примерно колко ли българи са дошли заради олимпиадата и колко са се махнали точно заради нея? А ние, българите, сме малко или много представителна извадка, защото сме по-скоро платажоспособни (на фона на 3/4 от човечеството), относително близо и пътуваме безвизово.
  Да не говорим, че и много от самите лондончани се изнизаха, и то не само, защото е ваканционен сезон, а защото се очакваше в Лондон да настъпи тотален хаос, не без помощта на властта (затворени улици, олимпийски ленти по най-натоварените пътища и т.н.)
  А за това колко бил спечелил имиджът на града, може само да се гадае. Може би затова политиците наблягат най-вече на този фактор, защото останалите само показват, че за пореден път източиха обществени средства за една монументална глупост. (Нямам нищо против олимпийския дух, но в олимпиадите отдавна няма нищо олимпийско.)
  От олимпиадата спечелиха само големите контрактори, построили инфраструктура за милиарди, която през следващите десетилетия ще погълне стотици милиони за поддръжка, както и корпоративните спонсори, разбира се."

  ... И да допълня:
  Цитираният Самюел Тумс е описал доста реалистично и много по-добре от мен какво може да очаква UK plc срещу инвестицията си. Кой знае защо обаче такива като него никой не ги пита, когато трябва.
  Изобщо идеята държавата да събира парите на хорицата, за да ги харчи по свое усмотрение уж за тяхно добро, лично на мен изобщо не ми харесва. Още по-малко ми харесва опцията първо да ги похарчи, а после да връчи на същите тези хорица сметката - политика, заради която много държави стигнаха до задънена улица.
  Единственото смекчаващо обстоятелство е, че не торите бяха заритали за домакинство на олимпиада, както и че тогава времената бяха мнооого по-различни.

 • 2
  petar_333 avatar :-|
  petar_333

  Освен всичко, Европа е изпаднала в дългова криза, и ако разходите за игрите в Лондон надвишат планираните, британската икономика също може да се окаже изправена пред опасност от спад. Остава само да се надяват,че страната им не е изпуснала своите шансове за бизнес!

 • 3
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи

  Да са си направили сметката от Лондон. Те финансов център ли са или малки разплакани комплексарчета? Поне си имат мистър Бийн и ... кралица-бабапарашутистка..... :)

 • 4
  dobiznesmen avatar :-|
  Добре Облечен Бизнесмен

  Оборот да става. Икономическите теории за излишъците в модерната икономика предлагат подобно решение. Ако не намерим начин за усвояване на тези излишъци, те ще сринат цените и ще доведат до рецесия. Затова ако потребителите не харчат парите си, и не сеи купуват достатъчно от нещата с които ги затрупва икономиката ще ги изхарчим вместо тях. Или чрез олимпиада, или чрез войни, програми за подпомагане на 3-ти страни и т.н. Стига да има ръст на икономиката, всичко е позволено. Лондон не е изхвърлил 15млрд в морето а ги е налял в хилядите контрактори. Както някой беше написал по горе, тези съоръжения ще трябва да се поддържат в бъдеше и пак ще се харчат пари за тях. Стига да се получава някакъв продукт вследствие на харчененто, нещата могат да останат и стабилни. В Гърция проблема беше че са харчили без да има нищо насреща - пенсии и сосни заплати за раздут щат. Това е хвърляне на пари морето...

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "Добре Облечен Бизнесмен":

  Прав си, отличната Олимпиада която англичаните организираха, а практически и спечелиха, няма начин да не накара хората да идат още един път в Лондон и да не повярват че англичаните си знаят работата и може да им се довериш..... за първото 100%, за второто, ще питаме ирландците.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK