Малкото латвийско украинско банково изтегляне

Регионална инвестиционна банка закрива клона си в България

Латвийската Регионална инвестиционна банка, която е с украински собственици, изтегля бизнеса си от България. Клонът прекратява дейността си тук, става ясно от документите й в Търговския регистър. В момента той е в процес на заличаване и тече процедура по ликвидация.

"Причината за изтеглянето е вътрешно преструктуриране на банката в Латвия след акционерни промени, както и промяната на икономическата ситуация там и налаганите по-високи изисквания от латвийската централна банка към местните кредитни институции", обясниха от банката за "Капитал Daily". Икономическата обстановка в България и дейността на клона тук не са били определящи фактори при вземане на решението, допълниха оттам.

Банката работеше тук само чрез един свой клон във Варна. Решението за затварянето му е взето в началото на май тази година. В годишния отчет на латвийската банка за дейността й през 2011 г. се посочва, че през 2012 г. "банката ще работи активно за създаване на представителство в Москва, като по такъв начин ще създаде нов канал за привличане на клиенти в Русия". Латвийската РИБ е лицензирана от латвийския орган за финансов надзор през 2001 г. Клонът й в България е неделима част от банката и е бил под техен надзор.

Украински латвийци

Латвийската банка е с украинска собственост. Най-големият й акционер със 77.6% дял от капитала е публичната Pivdennyi Bank – най-голямата частна банка в южна Украйна. Вторият по големина акционер е физическо лице - Юрий Родин, с дял от 11.98%, а останалите 10.42% се държат от две юридически и пет физически лица, пише в интернет страницата на банката. Към момента на стъпването й в България според справка тогава в сайта й нейни акционери бяха две юридически лица - SB Pivdenny с 91.17% и HRG ieguldijumi Ltd със 7.84%, и четири физически лица с дялове под 1% от капитала.

През април тази година са приключили протеклите през 2011 г. промени в акционерната структура на банката. Капиталът й е бил увеличен с 1.315 млн. евро и в края на миналата година акционерният й капитал е 15.829 млн. евро, а активите й са 337 млн. евро.

След промените новите представители на акционерите са преразгледали решението си за присъствие в България, като са решили, че то вече не представлява интерес за тях, посочиха от банката.

Клонът в България

Клонът й тук започна ефективна банкова дейност от 1 октомври 2009 г., а регистрацията й в Търговския регистър е от септември 2008 г. Основната насоченост на банката беше към средни и по-големи корпоративни клиенти. През близо трите години на работа тук банката остана с един клон във Варна и 11 служители.

През този период не реализира положителен финансов резултат. Към края на юни 2012 г. загубата й е 235 хил. лв., а капиталът и е отрицателен - близо 2.1 млн. лв., показват данните от отчета й в БНБ. Според тях клонът във Варна има 1.028 млн. лв. отпуснати кредити на фирми и 20 000 лв. жилищни заеми на физически лица. Депозитите са съответно 401 хил. лв. фирмени и 143 хил. лв. на физически лица. От банката уточниха, че депозитите са изплатени, а кредитите са прекратени, като клиентите са били предупредени достатъчно дълго преди това, а нови заеми не са отпускани.

Отварянето на клона във Варна беше по силата на т.нар. единен европейски паспорт – банка от страна, членка на ЕС, може да започне дейност в друга държава от евросъюза, без да е необходимо издаването на лиценз от съответната централна банка, а само чрез уведомление. Латвийският клон на украинската банка е втората кредитна институция, която се оттегля от България в последните три години.

През лятото на 2009 г. прекрати дейността си тук румънското поделение на израелската Банка Леуми заради неблагоприятната икономическа ситуация в международен план. В това обаче няма нищо притеснително, нормално е при свит пазар и силна конкуренция даден икономически субект да вземе решение за изтегляне.

През есента на миналата година тук заработи клонът на най-голямата турска частна банка - Иш банк, която влезе чрез германското си поделение.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане