Без резки движения при банковите лихви
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Без резки движения при банковите лихви

Без резки движения при банковите лихви

Доходността по депозитите пада, потребителските заеми поскъпват

Валентина Илиева
4374 прочитания

Към края на август печалбата на банкови сектор е 475 млн. лв., или с 8.2% годишен ръст. Така за втори пореден месец финансовият резултат на сектора се връща отново към растеж на годишна база.

Бавен спад на лихвите по депозитите и задържане нивото или лек ръст на цената на кредитите - това показват данните от лихвената статистика на БНБ за август 2012 г. Това движение за пореден месец затвърждава наблюдаваната тенденция към постепенно падане на лихвите по депозитите и още по-бавно понижение на тези по кредитите. Въпреки че спадът в цената на депозитите е бавен, лихвите там са вече на нивата от 2008 г., преди кризата да започне да навлиза в България.

В същото време лихвите по кредитите не показват така ясно изразено поведение към намаляване, макар че основният аргумент при вдигането им през 2009 г. беше поскъпването на местния ресурс, за който банките влязоха във война. Цената на жилищните кредити - годишният процент на разходите (ГПР, включва освен лихвата и всички такси и комисиони, свързани с ползването на заема), обаче е по-ниска от тази преди кризата.

Заемите за потребление остават скъпи, ипотеките - несъвсем

При потребителските кредити в левове (те се ползват основно в тази валута – бел. ред.) все още има място за намаление, за да се достигне нивата на лихвите от 2007 г. (около 11%). През август ефективният годишен лихвен процент средно за пазара по този тип заеми в левове е бил 11.82%, като се увеличава спрямо юли. Такова е движението и на ГПР - нараства спрямо предходния месец до 13.62%, като така е по-висок и от нивото му през миналата година по това време.

ГПР по ипотеките обаче е по-ниско от нивата му не само през миналата година, но и отпреди кризата, въпреки че спрямо юли има леко нарастване. През август за жилищни заеми в левове годишният процент на разходите е бил 8.34% при около и малко над 9 на сто през 2007 - 2008 г. В евро нивата са почти еднакви – 8.17% през август тази година при около 8 на сто, а в някои месеци и под 8% през 2007 - 2008 г.

Отделно само лихвите по жилищните кредити - и в левове, и в евро, се задържат на нивата си от предходния месец с незначителен спад - съответно 7.45% и 7.44%. И тъй като единият от основните компоненти на ГПР – лихвата, е около и под нивата отпреди кризата (с изключение на тези по потребителските заеми в левове), това означава, че таксите на банките все още остават сравнително скъпи.

Доходите не са това, което бяха

На практика банките реализират значително по-ниски доходи сега в кризата – лихвени и нелихвени от такси и комисиони, заради свитото кредитиране и влошеното обслужване на заеми, разходите за покриване на загуби от просрочия, свитият им бизнес като цяло. Нетният лихвен доход през август е бил 1.748 млрд. лв. и се покачва спрямо предходния месец с 215 мнл. лв. На годишна база обаче е налице негативна тенденция – намалява с 9.7%.

И нелихвените приходи на годишна база намаляват (с 1.5%), а за месец се увеличават с 15% до 507.5 млн. лв. през август. Така банките успяват да покрият напълно разходите си за просрочия. В края на август обемът на натрупаните обезценки е 696 млн. лв., като за един месец са се увеличили с 66 млн. лв. От БНБ посочват, че това месечно увеличение е изцяло покрито с нарастването на нетния лихвен доход. Към края на август печалбата на банковия сектор е 475 млн. лв., или 8.2% годишен ръст.

Така за втори пореден месец финансовият резултат на сектора се връща отново към растеж на годишна база (за юли ръст от 4.5%). В началото на годината системата отчете няколко поредни месеца с двуцифрен ръст, като след това отново се върна към характерната за последните четири години посока на движение на печалбата - годишен спад.

Депозитите продължават да растат

Продължава нарастването на депозитите от домакинствата, като за един месец те са се увеличили с 270 млн. лв. до 34.5 млрд. лв. Така след близо четиригодишен постоянен растеж с двуцифрен годишен темп на прираст депозитите на домакинствата преминаха като обем половината от всички привлечени в банковия сектор средства (50.6%). Като цяло делът на местния ресурс в общия обем на привлечените средства в края на август е 82%. 

Основният фактор за активната спестовност през последните няколко години са кризата и свързаното с нея ограничаване на потреблението, отказ от допълнително задлъжняване и повишена склонност към спестяване заради несигурността в доходите и нивото на безработица.

При кредитирането също няма промяна – остава свито, което има за резултат като цяло свиването на активите на система. В края на август те намаляват с 319 млн. лв. спрямо юли до 79.6 млрд. лв. От БНБ посочват, че през август спадът в активите на системата е поради намалението в привлечения ресурс. "Динамиката в източниците на финансиране отразява еднократни ефекти в балансите на кредитните институции." Привлечените средства през август общо са намалели с 470 млн. лв., като определящ е спадът в краткосрочното финансиране от кредитни институции (с 355 млн. лв. за един месец). Причината за този спад според централната банка са настъпили падежи.

Към края на август печалбата на банкови сектор е 475 млн. лв., или с 8.2% годишен ръст. Така за втори пореден месец финансовият резултат на сектора се връща отново към растеж на годишна база.

Бавен спад на лихвите по депозитите и задържане нивото или лек ръст на цената на кредитите - това показват данните от лихвената статистика на БНБ за август 2012 г. Това движение за пореден месец затвърждава наблюдаваната тенденция към постепенно падане на лихвите по депозитите и още по-бавно понижение на тези по кредитите. Въпреки че спадът в цената на депозитите е бавен, лихвите там са вече на нивата от 2008 г., преди кризата да започне да навлиза в България.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  georgi345 avatar :-|
  georgi345

  Като рисърчър в БНБ за малко по пазара на труда направих сметка преди кризата, че образованието на хората е такова, че не може да задоволи нарастващата заетост, което значи че икономиката прегрява.
  Този материал се изхвърли и веднага се измисли някаква история, че има обезкуражени, които ще станат за работа, само и само да се направи балон с кредити, на жилищния пазар и на фондовия.
  Фондовият спадна с 20 млрд според Евростат, лошите кредити са 10 млрд.
  Колегите от рисърча и говерньорите в БНБ са с контрол на съзнанието с импалнти свързани с нервната система и безжично предаващи на мрежата на австрииски телеком (които банки и подкрепят). Това само показва колко добре е организирана корупцията в институциите в Бг от Европа.

 • 2
  pogled avatar :-|
  Григор Лилов

  Основният фактор в спестовността са лихвите. От спестяванията над 6 млрд. евро са привлечени горещи пари отвън. Затова и спадът на лихвите е бавен и премерен - иначе ще побегнат набързо и системата ще изплези език. А нарастването на депозитите е с 0,00788 спрямо базата. Т.е. става дума и за лихвения доход, който се капитализира.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.