Как да избегнем данъка върху лихвите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как да избегнем данъка върху лихвите

Предлагаме ви няколко алтернативни варианта за инвестиции, които (все още) не се облагат с данъци, а рискът им е сходен с този на банкови депозити.

Как да избегнем данъка върху лихвите

Пет алтернативи за инвестиране на спестяванията, които още не се облагат с данък

Весела Николаева
52283 прочитания

Предлагаме ви няколко алтернативни варианта за инвестиции, които (все още) не се облагат с данъци, а рискът им е сходен с този на банкови депозити.

© Юлия Лазарова


Имам един приятел, който в последно време за почти всяка идея на правителството казва: "Те ще се откажат, няма смисъл да я коментираме". Досега е бил прав в много случаи, включително и преди седмици, когато се завъртя предложението за лихви върху дохода от депозити.

Сега обаче идеята отново влезе в дневния ред, внесена официално като предложение от правителството в пакета от законови изменения, съпровождащи Бюджет 2013. Ако приятелят ми не се окаже прав за краткия живот на тази идея, предлагаме ви няколко алтернативни варианта за инвестиции, които (все още) не се облагат с данъци, а рискът им е сходен с този на банкови депозити.  

Да изпреварим данъка

"Добра инвестиция могат да бъдат дългосрочни депозити за 2-3 години, при които при които лихвите се плащат еднократно в началото. Т.е. ако си направиш такъв депозит до края на тази година, не би трябвало да плащаш данък върху лихвата, тъй като новият данък ще важи за доходи от 1 януари 2013 г.", коментира инвестиционният консултант Васил Караиванов.

Другото му предложение са взаимни фондове, за които се плаща такса управление, но засега доходът от тях не се облага. "Предполагам, че банките активно ще започнат да си промотират взаимните фондове на паричния пазар и така да осигуряват на клиентите си по-висок доход", каза Караиванов.

Друг вариант е застраховката "Живот" - тя е спестовен продукт, доходите също все още са необлагаеми. Освен това, ако ви осъдят за неплатени сметки, кредиторите ви нямат право да пипат парите по този спестовен инструмент, обясни консултантът.

"Отделно от това застрахователните компании дават и кредити на база натрупаната сума от застраховката - т.е. можеш да ползваш временно (за година обикновено) парите, които си натрупал, без да чакаш крайния срок", добави той.

Ето и вариантите за различни необлагаеми инвестиции, които събрахме за вашето финансово планиране:

Фотограф: Юлия Лазарова

1. Взаимни фондове

Доходът от инвестиции в ценни книжа е необлагаем, а при най-нискорисковите доходността е сходна с тази на банковите депозити. Става дума основно за фондове, инвестиращи на паричния пазар, т.е. в различни нискорискови инструменти, включително депозити. Те може да плащат данък, но вашият доход ще е чист. Предимството им пред депозита е възможността за свободно теглене на пари без да се губи доход, освен това в някои периоди те може да надминат банковите лихви. Недостатъкът е, че доходът не е гарантиран, а е напълно възможно в определен период той да е по-нисък, отколкото на банковия влог.

Money Market Funds (MMF), както са известни още тези инструменти, все пак са най-нискорисковите и много рядко бъдещата им доходност се различава съществено от предишната. Другият вид са обикновените нискорискови фондове, които влагат в облигации, депозити и много малко - в акции. Тяхната доходност може да е по-колеблива.

Важно е да се знае, че за разлика от банковия депозит, парите във взаимен фонд не са гарантирани. Тоест, ако избраният от вас фонд има отрицателна доходност, може да загубите част от внесената сума. На теория с MMF това би трябвало почти да не се случва, но българската практика показва обратното. Наскоро консервативният фонд на вече закритото дружество "Стандарт инвестмънт" отчете сериозни загуби.

За разлика от банката, чиито фалит плаши съня на спестителите, при взаимните фондове парите на инвеститорите се съхраняват отделно за всеки фонд и той юридически не може да фалира като кредитна институция. Затрудненията му може да означават загуба на вложени средства, или пък да има прехвърляне към друг фонд, но със сигурност няма как да загубите правото на собственост върху тях. Информация за почти всички български взаимни фондове има на сайта на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД).

2. Доброволен пенсионен фонд

Освен, че е добър вариант за спестяване "за далечни черни дни", той предлага и данъчно облекчение. До 10% от облагаемия доход, вложен в такъв вид пенсионно осигуряване, се освобождава от данъци. С една дума - вместо да давате тези пари на държавата да ги харчи тя, може да ги поверите за инвестиране и да получите доход.

Внимание! Гаранция срещу загуби и тук няма. Имаше известен период около най-голямата борсова криза, когато пенсионните фондове губеха доход. Той обаче премина и те от доста време са на плюс. Вложените пари не се гарантират, но като цяло повечето пенсионни компании инвестират по-консервативно, с цел да избегнат загуби.

Недостатъкът е, че при теглене на пари преди да сте навършили пенсионна възраст, плащате спестените 10% данък. Той не се дължи, ако изтеглите само доходност. Така ако имате 500 лв. в доброволен фонд и той ви е донесъл 30 лв. за година, толкова ще бъде максималната сума, която може да изтеглите, без да плащате данък. Данни за доброволното пенсионно осигуряване може да откриете на сайта на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и на Комисията за финансов надзор.

3. Застраховка "Живот"

И при нея може да спестите 10% от облагаемия си доход, като ги вложите в животозастрахователна полица. Тя обаче е доста по-обвързваща от горните две алтернативи. На пазара има множество продукти от този вид - инвестиционна, детска, за рента, класическа... Обичайният вариант е след подписването на договора всеки месец да правите определена вноска (ако спрете за известен момент, полицата не се прекъсва), срещу което получавате няколко неща.

Основното е обезщетение при злополука, което е и целта на тези застраховки. Например, ако си счупите крака при каране на ски и не можете да ходите на работа, животозастрахователят ще ви плати обезщетение. Същото се полага и на наследниците на починалия застрахован. При полици със спестовен характер парите носят доходност след определен срок.

Изтеглянето предсрочно може да я загуби или намали, освен това при предсрочно теглене ще трябва да плащате 10% данък, от който сте били освободени при сключването.

Някои застраховки носят гарантиран доход, други - не. Цената на застраховките скача, ако застрахованото лице е в напреднала възраст или ако неговата работоспособност засяга финансовото състояние на повече хора.

Най-важното, както и при всяка инвестиция, е да прочетете внимателно договора си, както и общите условия на компанията. Ако ви трябва консултация, може да се обърнете към застрахователен брокер - те се занимават професионално с това, а комисионите им не ги плащате вие, а застрахователната компания, ако купите полица. Данни за лицензираните животозастрахователи има на сайта на Комисията за финансов надзор.

4. Инвестиции в ETF

Те са доста по-рискови, но си заслужава да ги отбележим. Това са борсово търгувани фондове - exchange trading funds, които следват почти плътно цената на определен актив. С прогнозите, че храните ще поскъпнат, може да залагате на ETF, следващ някоя стока - например цената на пшеницата.

Предимството им е, че за разлика от търговията с фючърси, може да играете с по-малки суми, а и парите ви са ликвидни.

Недостатъци: нямате абсолютно никаква гаранция на вложението; покупката става през инвестиционен посредник, а в България таксите не са ниски и за малка сума доходността ви може да е колкото комисионата. Повечето ETF се търгуват в САЩ, данни за тях има при акциите на съответната борса, например в портала finance.yahoo.com.

Фотограф: Цветелина Ангелова

5. Инвестиция в злато или сребро

И тя, подобно на ETF, е доста по-рискова, отколкото депозитът. Покупката на инвестиционно злато е различна от покупката на монета или бижута, освен това трябва да се има предвид, че това не е много ликвиден актив. В България вече има няколко компании и банки, предлагащи продажба и изкупуване на инвестиционно злато.

Неговата цена силно влияе върху тази на среброто, което често е наричано "златото на бедните". Недостатъкът на инвестицията в злато е високата цена, затова много хора се насочват към среброто. Последната цена на белия метал е 34.22 долара за унция, а на златото е 1769 долара. От началото на годината и двете показват повишение, но със спадове през летните месеци.

Нашият съвет е да не избирате такава инвестиция, ако търсите гарантиран доход и нисък риск. Разбира се, винаги можете да заложите на златни или сребърни монети с надеждата, че дългосрочно цената ще се покачва. В Турция например една значителна част от спестяванията на хората са именно в златни монети, това си е вид традиция. В Индия пък предпочитат бижута.

А защо точно депозити?

При обявяването на проекта за промяна в данъчното облагане много икономисти предупредиха, че това ще доведе до отлив на пари от банковата система и крайната цел да се обложат много богатите изобщо няма да се постигне. Това е логично, като се има предвид, че точно те са хората, които могат да бъдат най-мобилни, най-информирани, могат да използват съвети на счетоводители и икономисти и да си спестят плащането на повече данъци.

Васил Караиванов смята, че няма да се стигне до излизане на много пари от банковата система. "Но една част със сигурност ще се изтеглят", коменира той.

Според макроикономиста Георги Ангелов данъкът ще засегне честните вложители, а сивата икономика ще остане безнаказана. "По-добрият вариант е да правим реформи. Сивата икономика плаща изцяло в брой. Избягва и данъци, и акцизи. Тоест сивата икономика ще избегне и този данък, защото не си държи парите в банките", смята анализаторът.

Какъвто и да е резултатът от промените в данъчните закони, винаги и навсякъде важи съветът да се информирате и да търсите различни възможности, дори и да ви се струва безсмислено, защото парите ви са малко. В края на краищата - те са си резултат от вашия труд, ще носят доход на вас и няма смисъл да го губите, след като и без това инфлацията постоянно намалява стойността на спестяванията.

Бележка на редакцията: текстът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Имам един приятел, който в последно време за почти всяка идея на правителството казва: "Те ще се откажат, няма смисъл да я коментираме". Досега е бил прав в много случаи, включително и преди седмици, когато се завъртя предложението за лихви върху дохода от депозити.

Сега обаче идеята отново влезе в дневния ред, внесена официално като предложение от правителството в пакета от законови изменения, съпровождащи Бюджет 2013. Ако приятелят ми не се окаже прав за краткия живот на тази идея, предлагаме ви няколко алтернативни варианта за инвестиции, които (все още) не се облагат с данъци, а рискът им е сходен с този на банкови депозити.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

56 коментара
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Сивата икономика плаща изцяло в брой, но има имоти, които не може да скрие. Просто трябва да има нормален данък имоти. Тогава, освен, че ще плащат данък, ще трябва да се плаща и с обявени пред данъчните пари. Т.е. бели пари.

  ;)

 • 2
  georgigv avatar :-?
  georgigv
  • -15
  • +117

  Дали пък истинската цел на данъка не е да се пренасочат гражданските депозити, към някоя от посочените пирамити, така удобно описани от в-к Капитал?

  Още помня една илюстрация в учебник на М. Младенов, с бележката "Участията във Взаимни фондове често са рискови инвестиции"...

 • 3
  kamendc avatar :-|
  Камен

  Баш пък в доброволен пенсионен фонд ще си дадем парите. Техните такси са много по-големи от 10-те % данък на Дянков.
  И са като картел, при всички еднакви:
  - 5% директно удръжка от всяка вноска
  - 1% от инвестираните средсвта такса управление годишно (все едно данък и върху главницата)
  - 10% такса от реализирания доход (това вече е подобно на 10-те % данък)

  Като плащаме данък на бюджета барем една част от него ще иде за пенсии на бабите ни или за нова спортна зала. А на пенсионно дружество - да карат шефовете им мерцедеси.

  Виж, ако дадат възможност за лична пенсионна спестовна сметка, която да си управляваш сам и да не плащаш такси на никого (както например в Америка е И.Р.А.) - това ще е супер. Ама не вярвам лобитата да го позволят. Ще кажат, че българинът не е дорасъл и няма финансова култура.

 • 4
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  ЕТФ вместо депозит е все едно да се слезеш от някой небостъргач с парашут вместо с асансьор.

  Единствено паричните фондове са алтернатива от същия тип като депозитите, но те пък не са гарантирани от държавата ако ви фалира фонда (то пък една гаранция, ще кажете... и ще сте прави).

 • 5
  zlatimir avatar :-|
  zlatimir

  В допълнение на точка 2. Доброволен пенсионен фонд - освен, че ще платите данъка от 10% ще трябва да платите и такса на пенсионния си фонд за това, че теглите парите преди пенсионно събитие. Освен това следва да имате предвид, че от реализираната доходност (която обикновенно е почти колкото лихвите по банковите депозити) пенсионния фонд отдържа т.нар. инвестиционна такса от 10%, както и такса в размер на 3-4% от всяка вноска която направите във фонда. Накратко алтернативата за избягване на данък върху лихвите от 10% по този начин не е никаква алтернатива всъщност.

 • 6
  ivan_mihalev avatar :-|
  Иван Михалев

  До коментар [#2] от "georgigv":

  Изрично сме посочили, че текстът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение (вижте края на текста).

  Никого не призоваваме да си тегли парите от банките. Просто изброяваме инвестиционните алтернативи, които още не са обложени с данък.

  С уважение

 • 7
  kkabakciev_drsc avatar :-|
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!

  Перфектното решение е едно-единствено, и се нарича летище "Враждебна".

 • 8
  nogica avatar :-|
  nogica

  ; -) ще сменя държавата за спестяване лесно е.

 • 9
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  На мен ми е интересно авторката дава ли си сметка за разликата в риска, който носи инвестицията в злато и метали, ЕТФ, и другите алтернативи.
  Интересно ми е също да се сравни отношението доходност-риск при депозитите и алтернативите им.
  Ще съм благодарен ако ми се обясни, защо не споменава, че спестяванията в пенсионни фондове, застраховки живот и прочее се облагат при изтеглянето им, така че данъкът все някога ще се плати.
  Освен идеята за внасянето на парите по дългосрочен депозит още през тази година, останалите предложения носят редица рискове и премълчаването им е слабост на тази статия.
  Също така ще съм благодарен на авторката, ако ми обясни пенсионните фондове колко ефективно защитават интересите на своите клиенти, и дали не изпълняват поръчки на собствениците си да търгуват с акции на техни свързани лица.

 • 10
  morf avatar :-|
  morf

  Така, така... давайте още съвети за инвестиции, та да обложат и тях. :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK