Домакинствата в България са с ниска кредитоспособност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Домакинствата в България са с ниска кредитоспособност

Домакинствата в България са с ниска кредитоспособност

Използването на повече и различни заеми може лесно да създаде финансови проблеми

Валентина Илиева
7847 прочитания

© Юлия Лазарова


Само около 12% от изтеглените преди кризата ипотеки е удачно да се рефинансират, тъй като това все още е неизгодно

Средностатистическият българин е далеч от възможността да ползва по-големи като размер кредити, използването на повече и различни кредитни продукти може лесно да му създаде финансови проблеми, а едва около 12% от изтеглените преди кризата ипотечни заеми е удачно да бъдат рефинансирани.

Това са част от изводите от проучване сред 1000 души за оценка на личния им кредитен рейтинг, съобщи Тихомир Тошев, изпълнителен директор на кредитния консултант "Кредит център". Анализ на данните от анкетата показва, че средният индивидуален кредитен рейтинг на човек у нас е 443 пункта от максимални 750.

Показателят се изчислява на база данни за семейно положение, възраст, местоживеене, общ трудов стаж, трудов стаж на последна месторабота, нетен доход, осигурителен доход, собственост, задлъжнялост. Такъв индивидуален кредитен рейтинг всеки може да изчисли сам online на интернет портала creditpoint.bg.

Критериите, които се използват, са близки до тези, които банките прилагат при оценка на кредитоспособността на клиентите си чрез т. нар. скроинг системи, но не се припокриват. Полученият индивидуален кредитен рейтинг на интернет портала не би могъл да допринесе за оценката на банка при искане за заем. Той е ориентировъчен за самия потребител. След получаването му се генерират и препоръчителни суми на ипотечен и потребителски кредит, както и лимит по кредитна карта, които клиентът би могъл да ползва.

Къде колко

Средният размер на ипотечен заем, който могат да теглят домакинствата у нас, според резултатите от рейтингуването е 34 000 евро, като тези в големите градове могат да получат средно 42 000 евро, а жителите в по-малките населени места – рядко над 23 000 евро. Това е така, тъй като кредитният рейтинг на хората е сравнително по-висок в големите градове в България и пада правопропорционално на големината на населеното място.

Така на места като София, Варна, Бургас и Пловдив средният кредитен рейтинг е близо 470 пункта, докато в малките градове е малко над 410 пункта. Около 80.9% от попълнилите формата потребители имат кредитен рейтинг между 300 и 450 пункта, а около 11% попадат в категорията с кредитен рейтинг под 350 пункта.

Те са обикновено с ниски месечни доходи или имат много висока кредитна задлъжнялост. По-висок – между 451 и 600 пункта, е средният кредитен рейтинг на 13.07% от хората. Едва около 6% имат висок рейтинг – между 601 и 750 пункта.

Задлъжнял, но не съвсем

Според Тихомир Тошев кредитният рейтинг на българина като цяло е добър и показва, че повечето домакинства не са прекалили със задлъжнялостта по време на кредитния бум през 2005 - 2008 г., като са успели да запазят финансовата си стабилност. Около 85% от взетите тогава кредити обаче все още не е изгодно и подходящо да бъдат рефинансирани.

За да се рефинансира един кредит, трябва да има финансова и икономическа изгода предвид новите разходи, които ще се платят за учредяването на нов заем + таксата за предсрочно погасяване. "Да се надяваме, че до 3-4 години нивата на лихвите у нас ще спаднат до средните в Европа и тогава рефинансирането ще бъде изгодно", коментира Тошев.

На този етап банка - партньор на новия интернет сайт за индивидуален кредитен рейтинг, е Уникредит Булбанк. Потребителите могат да кандидатстват online за заем от банката, като кандидатурата им се изпраща директно в банката и така процесът по общуване става по-бърз, обясни Цветанка Минчева, заместник-директор "Банкиране на дребно" в Уникредит Булбанк.

Тя посочи, че все пак клиенти с по-добър рейтинг от този портал биха могли да получат по-ниска лихва, но банката задължително прави своя оценка на кредитоспособността, въз основа на която взима решение.

Само около 12% от изтеглените преди кризата ипотеки е удачно да се рефинансират, тъй като това все още е неизгодно

Средностатистическият българин е далеч от възможността да ползва по-големи като размер кредити, използването на повече и различни кредитни продукти може лесно да му създаде финансови проблеми, а едва около 12% от изтеглените преди кризата ипотечни заеми е удачно да бъдат рефинансирани.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  franzela avatar :-|
  franzela

  Добро утро! Само БНБ беше решило, че населението ни е изключително кредитоспособно и сметна, че 100 лева остатъчен доход на месец (след погашения по всички изтеглени заеми) е напълно достатъчен за издръжка на човек у нас. Като извадим, обаче, от този месечен доход по 2 билета за градски транспорт на ден (без да смятаме нуждата от осветление, отопление и миене на зъби, например) остават пари за по 2 кисели млека на ден. Какво значи да не си прекалил със заемите при тези обстоятелства?

 • 2
  slon avatar :-|
  slon

  Лелеее колко сте злееееее! Къде бяхте с вашите заключения и анализи преди хората да изтеглят кредитите?!
  Абе "Капитал", аз не веднъж съм ви казвал, че сте на принципа "Аз нали ти казах !" Мълчите като пукали, чакате да стане нещото и тогава тръгвеате да го анализирате. Вземете си сменете името на рубриката поне от "Бизнес" на "Блясък" примерно, че поне да не се лъжат хората.

 • 3
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  Кредитоспособността е двупосочна улица .
  Колкото по ниска е тя толкова по високи печалбите на банките за ваша сметка .
  И е напълно оправдано предвид риска който е на относително високо ниво за ниското ниво на платежоспособност на субекта.
  Въпреки че в края на краищата основен фактор е не толкова дали е високо кредитоспособен а дали навреме и надеждно ще връща вноскипонеже между кредитоспособност и надеждност няма никаква връзка.
  Голям брой хора умишлено теглят кредити поради добра кредитоспособност и после отказват плащане с съмнителни мотиви и вакрват в задлъжнялост поръчителите си въпореки че са относително с висока кредиоспособност което си е чиста форма на измама с цел облагодетелствуване за сметка на банката и някое друго лице

 • 4
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  А новият данък лихва няма как да стимулира изобщо дългосрочно появата на кредитоспособни субекти в икономиката,напротив
  Трендът ще е още по голяма бедност и лоша кредитоспособност на хората за сметкА НА МАЛКА ГРУПА ДЪРЖАВНИ АДМИНИОСТРАТИВНИ ФУНКЦИОНЕРИ и поради увеличаващата се преразпределителна функция на държавата за сметка на отказа липса на каквито и да било структурни и фундаментални реформи в начина на третиране на хора и бизнеса .
  Махаш регулации и освобождаваш среда за бизнес -растеш
  Въвеждаш нови данъци такси лицензи акцизи и данъчно бреме смачкваш икономиката и кредитоспособността на хората да не говоринм за стандарт и минимална жизнена кошница

 • 5
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Как така? Нали сме имали ръст в спестяванията? Нали само мрънкаме, вместо да се стегнем, да си изработим един инвестиционен план и да започнем бизнес? То излезе, че поне още 4 години не можем да си го позволим! Аз мисля, че ще е по-дълго, ама, да се съгласим с проучването. А, иначе, един лош кредит въобще не е нужно да минава през дело, за да му се извади изпълнителен лист. Гледа се само страната на кредитора да е удовлетворена. А, че той самият е изиграл роля за превръщането на кредита в проблемен - това няма кой да каже и обоснове, защото този " кой" дори не знае кога се е гледало неговото дело, нито къде, нито от кого. Той научава за него, когато си види запора, или му почука съдия изпълнител на вратата. Не е без значение, че тази проблематика оскъпява бизнес инвестициите на българи в България. На чужденеца му е изгодно да дойде със заети в страните им капитали, но на българина му е скъпо.

 • 6
  yotata avatar :-|
  йотата

  Абе, а строителните фирми със спечелени обществени поръчки - те с каква кредитоспособност са? А?
  А производителите на съставките на асфалта (битума и прочие имам предвид)? А каменоломните? А баластриерите? А производителите на цимент?
  И в селското ли стопанство всичките са с намалена кредитоспособност? Даже тези дето концентрират субсидиите - и те ли страдат от ниско банково доверие? А производителите на вложенията в селското стопанство - горива торове, препарати и т.н.? И те ли са вече банково низвергнати?
  А в агенциите за пиарски услуги и дърводобив на едро - там как им е финансовото здраве и респективно банковия рейтинг?
  Има или няма сектори с преференциално отношение в страната? На колко хора дават хляб тези сектори и защо всичките ги храним чрез данъците си?
  Ниска била кредитоспособността на домакинствата... Ниска, ниска ама не за всички май. В семействата на заетите в правилните сектори положението друго ще да е, ми се чини мен. И покупателната им способност също. Лошото е че не са достатъчно на брой да покриват сметките за еленергия и топлина на всичките останали. Ма те няма и да искат де.
  Абе, Министерството на икономиката дали изобщо усеща какви деформации в крехката ни пазарна демокрация са натворени или задълбочени през последните 4 години,? Ако да, къде са му анализите, какви са му решенията - чрез внос на конценсионери ще ги/ни оправя?

 • 7
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Това и редица още проблеми е резултатът от нацвъканите от пишман-икономисти, далавераджии, назначени капиталисти и управници-аматьори за 20 години стратегии, концепции, некои съображения, мерки и всякакъв подобен shit. Образно той може да се представи с култовата реплика на героя на Слабаков от готиния филм от соц-а "Самодивско хоро". Сред луканки, буркани зимнина и качета с кисело зеле той гордо заявява: "Аз така го разбирам социализъма. Всеки като си построи собствения социализъм, големият - нема начин да не дойде!"

 • 8
  gost22 avatar :-P
  gost22

  [quote#2:"slon"]Мълчите като пукали, чакате да стане нещото и тогава тръгвеате да го[/quote]
  А са излаяли предварително, а са изпуснали кокала (някои премиите, а други направо работното си място)...
  Все пак, основния доход на медиите идват от рекламата, а не от публиката.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.