Максимален ускорител за приватизацията на ВМЗ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Максимален ускорител за приватизацията на ВМЗ

Директорът на АП (вляво), министрите Делян Добре и Тотю Младенов, както и Константин Тренчев от синдикатите се опитаха да успокоят служителите, че скоро заплатите им ще бъдат платени

Максимален ускорител за приватизацията на ВМЗ

Сопотският военен завод продължава да затъва, затова държавата ще скъси сроковете и оферти ще се подават до края на ноември

Весела Николаева
4931 прочитания

Директорът на АП (вляво), министрите Делян Добре и Тотю Младенов, както и Константин Тренчев от синдикатите се опитаха да успокоят служителите, че скоро заплатите им ще бъдат платени

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


150

млн. лв. са задълженията на завода

Липсата на заплати в силно задлъжнялото ВМЗ - Сопот, не доведе до стачка, но сгъсти сроковете за продажба на държавния военен завод. По първоначален план кандидат-купувачите трябваше да внасят оферти до 27 декември, но сделката влиза в ускорител и сега целта е предложенията да се дават до 29 ноември.  Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация (АПСК) Емил Караниколов след среща с икономическия министър Делян Добрев, социалният Тотю Младенов и синдикални организации, на която са обсъдени тежките задължения на предприятието и предстоящата му продажба.

Конкурс на скорост

Дотук процедурата е в самото начало - три фирми внесоха през септември документи за проверка в ДАНС, защото такова беше изискването на конкурса. За две от тях - "Емко" и "Дунарит", проверка не е правена, защото самите те произвеждат специализирана продукция. ДАНС около месец изследваха третия заинтересуван - търговецът на оръжие "Сейдж консултантс". Преди дни и той беше допуснат до конкурса.

Сега трите фирми подготвят документи, с които да докажат, че отговарят на изискванията за стратегически кандидати. Срокът им е 29 октомври. Оттам насетне Агенцията за приватизация трябва да скъси както своите срокове за проверка на документите, така и времето, в което кандидатите да проучат държавния завод и да изготвят оферта. Едномесечният срок звучи амбициозен, но не и невъзможен.

Сделка с един кандидат

Всъщност говоренето за трима кандидати е грешно, защото само един отговаря на условията. Проверка в Търговския регистър показва, че единствено "Емко" отговаря на условията, тъй като "Сейдж" и "Дунарит" нямат изискания оборот от 120 млн. лв. за последните три години. Последната фирма е само търговец, а конкурсът е ограничен до производители. Документацията пък забранява правенето на консорциуми.

Така дори и да подадат документи на 29 октомври, "Сейдж" и "Дунарит" би трябвало те да бъдат автоматично извадени от надпреварата.

Ако агенцията е оперативна, може само за ден да стигне до извода, че единствено "Емко" е допуснат до подаване на оферта. Така краят на ноември изглежда възможен срок за окончателно предложение. Но едва ли ще има подписан и одобрен от правителството договор, каквато е амбицията на Делян Добрев.

Отсега е ясно, че цената няма да е висока. Не само заради липсата на конкуренция, но и заради много задължения на държавния завод. Купувачът ще трябва да изплати всички задължения за заплати и към държавата, преди да се прехвърли собствеността върху предприятието. По думите на Делян Добрев само задълженията за заплати са 1.38 млн. лв. Още 47 млн. лв. са публичните, а общите дългове на завода са малко над 150 млн. лв., каза Емил Караниколов.

Държавно рамо

Добрев обясни, че в последните месеци са работили усилено, за да осигурят допълнителни поръчки за ВМЗ, но ситуацията е "толкова тежка, че трябва да се избира дали да се платят заплатите, или да се купят материали". Това е довело до омагьосан кръг на работа - ако няма заплати, служителите протестират и поръчките не се изпълняват. Ако пък не се купуват материали - поръчките отново не могат да се изпълнят, а приходите намаляват и пари за заплати пак няма. Справка с дълговете на предприятието показва, че те растат.

Въртележка от дългове

Надеждите на икономическото министерство са следващата седмица да бъде приключен един от договорите във ВМЗ и да има плащане на заплати. Синдикалните организации на завода казаха, че в понеделник на служителите са били преведени по 100 лв. от заплатите от август, но в петък трябва да има яснота кога и колко ще се изплати останалата част от закъснелите възнаграждения. Те заплашиха с протести, ако заплатите им продължат да се бавят.

Според министър Добрев причината да не се превеждат парите не е запор върху сметките на завода по искане на Националната агенция за приходите, както беше съобщено преди дни от няколко медии. "Проблем с НАП и запор на сметки няма", обясни Добрев. Той разказа, че вече е говорил със заместник-министъра на финансите Владислав Горанов и с приходната агенция, откъдето са се съгласили "да не притискат предприятието точно преди приватизацията".

Стратегията за приватизация на ВМЗ, която беше приета преди повече от година, предвижда и запазване на работните места в предприятието, като броят на служителите може да бъде намаляван в следващите три години, но без да се броят пенсионираните и напусналите доброволно. Тези ограничения по принцип отблъскват инвеститорите. Отсега е ясно, че 3200 души са много за завод, който от години остава без поръчки. Преди избори обаче държавата трудно съкращава. А традиционно поставя социалните клаузи, за да се тушира синдикалното недоволство. После новият собственик лесно може да "мотивира" служители да напуснат доброволно.

При всички случаи частното бъдеще на сопотския завод е за предпочитане. А ако се съди по бизнеса на най-вероятния му нов собственик "Емко" - предприятието е в същия сектор, т.е. има опит, а приходите и печалбите му растат всяка година. Обратно на държавното ВМЗ.

Приходите на "ВМЗ"
(данните са неофициални, компанията не публикува отчет)
ПериодI-III.201220112010
Оборот в млн. лв.157380
Източник: данни на "Капитал"

Финансите на кандидатите
Показател (в хил. лв.)"Емко""Дунарит"
Печалба '1113 3514 010
Промяна спрямо '10-4.7%-10.5%
Продажби '1165 25631 031
Промяна спрямо '103.2%-25.8%
Продажби за 2009-2011152 61096 089
Заб. "Сейдж консултантс" няма публикуван отчет за 2011 г. За 2010 г. продажбите му са 16.6 млн. лв., за 2010 г. са 4.8 млн. лв.

Източник: Търговски регистър

150

млн. лв. са задълженията на завода

Липсата на заплати в силно задлъжнялото ВМЗ - Сопот, не доведе до стачка, но сгъсти сроковете за продажба на държавния военен завод. По първоначален план кандидат-купувачите трябваше да внасят оферти до 27 декември, но сделката влиза в ускорител и сега целта е предложенията да се дават до 29 ноември.  Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация (АПСК) Емил Караниколов след среща с икономическия министър Делян Добрев, социалният Тотю Младенов и синдикални организации, на която са обсъдени тежките задължения на предприятието и предстоящата му продажба.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  kihano avatar :-|
  kihano

  Приватизацията е престъпление! Хора, кога ще разберете, ДЪРЖАВНОТО Е НАШЕ, а частното е на филанкишията! Всяка приватизация ни ограбва. 23-те години грабеж са причината да няма пари за нищо. Дадехме всичко на филанкишията и чакаме да ни храни. И се чудим защо сме бедни и гладни. Ами затова, щото дадохме всичко на филанкишията!

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  По-добре захващайте отсега Български пощи, Софийски градски транспорт, Топлофикация София и още 4-5 такива, за да няма накрая и за тях "ускорители" в последна степен на агония.

 • 3
  kihano avatar :-|
  kihano

  Приватизацията е престъпление! Всяка приватизация е победа на частния бизнес във войната му с човечеството! Частния бизнес е обществена и икономическа отрова които спъват развитието на 85% от човечеството.

 • 4
  2.5 avatar :-P
  2.5

  До коментар [#3] от "kihano":

  Изглежда, че си комунист по убеждение.
  Как може човек с такива убеждения да протестира срещу приватизацията а ВМЗ, а не срещу военната индустрия като цяло?
  Това се нарича лицемерие. Такива бяха и комунягите - с двоен аршин. Сакън чичо Сам да въоръжава някого! Друго си е ние да продаваке АК на туземци и всякакви други деривати.
  Има един готин виц, който може спокойно да се приложи към комунизма:
  проститутка е жена, която дава на всички, *урва, такава, която отказва само на теб. И при комунизма е гое-долу така...

 • 5
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  До коментар [#1] от "kihano":

  Държавното е наше, а частното е мое и твое. Ти за което ще се грижиш повече, за твоето, или за нашето??
  Да не говорим че когато "нашето" е на 7 милиона човека, малко става "на филанкишията" ...

 • 6
  aussie avatar :-P
  aussie

  На снимката: "Тотю истински се радва на корема на Тренчев"

  Това да си шеф на синдикати не е лесно хич. Постоянни банкети където и да идеш. Направо да го ожалиш човека как се е зашил :)

 • 7
  vassilun avatar :-P
  vassilun

  До коментар [#6] от "aussie":

  Тренчев е доктор / лекар! Той се грижи за своето здраве! Търбухът е камуфлаж - възглавница! Фитнесът на Тренчев се нарича "уиски"!

 • 8
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#4] от "2.5":

  Мисля, че познанията ти за комунизма, социализма и класовата борба са ти доста мътни. Така че в тоя пост си се поулял. Освен това не мога да разбера защо ти и много като теб не допускате, че човек може да мисли а не да зазубря и следва стари догми. Изглежда защото самите вие не мислите.

 • 9
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#5] от "ventsy":

  Пич, аз предприятие нямам та да се грижа за него, а за предприятието на частника ми дреме на оная работа.
  Частниците, особено едрите са едва 3-10% от населението. Що мислиш, че населението ще им се грижи за собствеността! Ти усещаш ли, че защитаваш интерес който не е твой и дори е против теб.

  Ако държавните, т.е. нашите предприятия не се стопанисват в обществена полза, в условията на демокрация отиваш гласуваш и сменяш управляващите. Ако частно предприятие не се управлява в обществена полза (а то по принцип се управлява за печалба а не за полза) какво правиш? Духаш супата.
  Само че, частно и държавно при продажни политически партии и плутокрация не могат да съществуват, щото всяко правителство гледа да раздава (приватизира) в полза на роднини и семейни приятели с бизнес или бизнесмени които са платили за кампанията на партията или на отделни политици.
  Затова частната собственост и демокрацията са несъвместими.

  Освен това, да не мислиш, че днес собствениците обикалят предприятията си за да ги стопанисват : ) Та те много често дори не знаят къде са им предприятията, камо ли да ги стопанисват. Живееш с някаква представа за капитализма от 18-ти век.

 • 10
  2.5 avatar :-P
  2.5

  [quote#8:"kihano"]Изглежда защото самите вие не мислите.[/quote]
  -----------------
  Започваш много да се повтаряш.
  Не казвам, че си се изчерпал...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.