Скромен растеж

2013 г. ще е по-силна за българската икономика, но външният риск остава

Българската икономика ще се развива по-бавно от средното за региона, а умерено негативният сценарий е нулев растеж за България
Българската икономика ще се развива по-бавно от средното за региона, а умерено негативният сценарий е нулев растеж за България
Българската икономика ще се развива по-бавно от средното за региона, а умерено негативният сценарий е нулев растеж за България
Българската икономика ще се развива по-бавно от средното за региона, а умерено негативният сценарий е нулев растеж за България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската икономика ще расте и през 2013 г. – това сочат прогнозите на правителството и няколко международни финансови институции, които станаха известни в последните седмици. Условието е да няма задълбочаване на дълговата криза в еврозоната и рецесия, която да засегне износа и заетостта в източноевропейските държави. По-черният развой обаче не е сред основните сценарии на нито една от институциите.

С малко, но нагоре

Ключовите прогнози засега изглеждат близки и всички чертаят скромен ръст. Министерството на финансите очаква икономически растеж от 1.9% догодина. Българска народна банка прогнозира той да е между 1.5 и 1.7%, Европейската банка за възстановяване и развитие също (ЕБВР) залага растежът да бъде 1.7%, а прогнозата на Международният валутен фонд (МВФ) е за увеличение на брутния вътрешен продукт с 1.5%.

Показателят обаче не е повод за спокойствие и гордост, защото България ще се развива по-бавно в сравнение със средния темп на източноевропейските икономики. Според МВФ икономическия растеж за региона ни ще бъде 2.6% догодина, а според ЕБВР - 3.2%.

По един също важен икономически индикатор – пазарът на труда, също не се очаква раздвижване, като българското правителство и Международния валутен фонд залагат догодина официалната безработица да остане висока – над 12%.

Добрите сигнали

В частта за България в най-новия анализ на ЕБВР, икономистите на институцията изтъкват няколко положителни факта. Първият е, че за разлика от други държави в региона банковото кредитиране в страната отбелязва известно увеличение. Това означава, че финансовият сектор вижда възможности за кредитиране на фирми с перспективи за разширяване на активността и дългосрочни инвестиции.

Другите похвали са насочени по адрес на финансовото министерство, което поддържа благоразумна финансова политика и значителен по размер фискален резерв. "България има значителни фискални и монетарни буфери, които да помогнат на държавата да издържи евентуален шок", коментира в доклада си ЕБВР.

Вносен страх

Като малка и отворена икономика обаче България ще продължи да е зависима от състоянието на основните й партньори. Затова и рецесията в еврозоната вече влияе негативно на страната ни, като свива търсенето за български износни стоки и по този начин ограничава производството на експортно ориентираните компании.

От ЕБВР посочват също, че през миналата година източноевропейските икономики са страдали от значителното изтичане на капитали под формата на плащания от местните банки към западноевропейските им централи. Това са средства, които в противен случай биха поддържали по-висока ликвидност в източноевропейските банки и да ги мотивират да отпускат кредити за реалната икономика. Според ЕБВР процесът по намаляване на задлъжнялостта се отразява положително на икономиките от региона, но се дължи на интервенциите от Европейската централна банка, която в началото на годината предложи близо един трилион евро за банките под формата на евтини рефинансиращи кредити.

"Трансграничният deleverage на банките (изтеглянето на бизнес от страна на западните банки от региона - бел. авт.) бе силен през втората половина на 2011 г. и продължи в началото на тази, макар и при много по-бавни темпове. Той се ограничи в резултат на масивните операции на ЕЦБ. След като ефектът им се изчерпа, последва ново ускоряване през второто тримесечие на тази година", се казва в доклада.

Така или иначе от няколко години местните финансови институции разчитат все повече на депозити от населението и фирмите като ресурс за ново кредитиране. Причината е, че нямат достъп до евтино рефинансиране от западноевропейските централи.

Черният сценарий

59 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nochkopenev avatar :-|
  nochkopenev
  • - 7
  • + 31

  Важно е да има растеж, макар и скромен! Вижте в Гърция какво се случва...

  Нередност?
 • 2
  45iv avatar :-P
  45iv
  • - 18
  • + 7

  Бе то в последните години все големи работи и 4удеса стават , ама хората все не могат да оценят колко са по добре сега отколкото преди 5 години.А и щом растежа ще скромен то обедняването ще е нескромно.

  Нередност?
 • 3
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 18
  • + 5

  Няма никакво значение, как се представя българската икономика сама по себе си. Много по-важно е, как сме по икономически резултати на фона на останалите държави по света и особено на фона на държавите на европейския континент. За 2011-та нещата са зле. Мнозина европейски държави буквално ни размазват по реален растеж на икономиката и то в пъти. Ще видим как ще са нещата за 2012-та, но картината пак не се очертава никак розова (тоест - най-вероятно отново доста държави ще ни размазват по растеж и то в пъти).

  Нередност?
 • 4
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 19
  • + 9

  До коментар [#1] от "nochkopenev":

  То, ако ще се сравняваме с последните дупки на кавала (с Йемен, да речем, който с неговия минус 10 % икономически "растеж" е държавата в най-лошото регистрирано икономическо състояние) - много ясно, че ще излезем направо "цвете"! Ама ето какво се получава при сравнението ни с нормалните държави:

  Европейски държави, които задминават България по реален растеж на БВП за 2011 година (данните са от Световната банка:
  1) Турция – 8.49 %;
  2) Естония – 7.64 %;
  3) Молдова – 6.4 %;
  4) Латвия – 5.47 %;
  5) Беларус – 5.3 %;
  6) Украйна – 5.2 %;
  7) Косово – 5 %;
  8) Полша – 4.35 %;
  9) Руска федерация – 4.3 %;
  10) Швеция – 3.92 %;
  11) Словакия – 3.35 %;
  12) Австрия – 3.11 %;
  13) Исландия – 3.05 %;
  14) Македония – 3.04 %;
  15) Албания – 3 %;
  16) Германия – 3 %;
  17) Финландия – 2.85 %;
  18) Черна гора – 2.54 %;
  19) Швейцария – 2.1 %;
  20) Малта – 2.1 %;
  21) Белгия – 1.92 %;
  22) Сърбия – 1.78 %;
  23) Босна и Херцеговина – 1.71 %.

  България - 1.7 % (САЩ и Франция са със същия растеж за 2011 година и се счита, че икономиките им се представят зле).

  Нередност?
 • 5
  45iv avatar :-P
  45iv
  • - 11
  • + 6

  Преди години ББ ,все вадеше от джоба си -оставката за да уплаши маймуните.Сега нещо не го прави.Може би защото на маймуните им омръзна да му разправят 4е бананите от 3 години са много пове4е , пък шебеците на края полу4ава все по ,малко.Как да си обясним такова неразбиране.

  Нередност?
 • 6
  neutralniya avatar :-|
  Ромлянин
  • - 6
  • + 6

  [quote#100:"Дневник"] Вносен страх


  Като малка и отворена икономика обаче България ще продължи да е зависима от състоянието на основните й партньори. [/quote]

  Важно е матРяла да се страхува ,

  важно е да знае , че е страшно .....
  и ще става още по-страшно -
  важно е да Му го каже зам. министър Горанов по ТВ (щом той го казва-значи е така ..)

  и да не задава въпроси от сорта:

  - защо при низходящ Нефт бензинът е скъп
  -защо ни е Втора АЕЦ - за да закрием Първата ли........
  че вие и сега си имаме Скъп ток

  - до кога се натягат "гайките"
  --------
  докато има гладен матРял със завряна в гъ*ъ глава от страх -

  ще има и стряскащи данни , графики и "авторитети" -
  облъчващи по ТВ с апокалипсиси .......
  --------------------

  има обаче и хубава новина - лишите новини си свършиха работата - сега трябва отново работа

  Нередност?
 • 7
  kihano avatar :-|
  kihano
  • - 19
  • + 16

  Му хахаха. СССР по време на застоя има растеж между 3 и 5% по западни оценки и между 4 и 7 по оценки на СССР. При това разликата не е зашото руснаците лъжат, а защото икономиките са различни и руския еквивалент на БНП е НМП.
  НРБ тогава беше по-добре от СССР, но да допуснем, че е била като СССР пак има да се потрудим докато настигнем растежа от годините на "застоя".
  Те това са им резултатите на "умните, иновативните, младите, инициативните и мотивираните" частници и техните слуги. Западната икономика не е наука! Тя е идеология, пропаганда, брейнуош и майндфък.
  Айде, цъкайте минуси цъкайте, ама от това няма да се променят нито данните за СССР нито данните за България. Прехода беше фундаментален политически, икономически и геостратегически провал.

  Нередност?
 • 8
  peipan avatar :-|
  peipan
  • - 7
  • + 7

  Ще го търси времето когато го имаше Варшавския договор и т.н. дружбата ни със СССР, защото още руснаците, полаци, чехи и др. ни търсят бялото саламурено сирене, иманбайлдъ, доматите и т.н, когато митото в тези страни беше 1-5%. Сега в момента за Русия митото е 40% и кой ще е този лудия да внася в Русия от нашите стоки просто трябва да внася на загуба и то с много. Едно птиченце ми каза, че М. Найденов когато ходи в Русия се е помолил да изнасяме чрез Сърбия който от нашите производители имат цехове и в Сърбия и това да се разреши тъй като Сърбия е на 1% мито с Русия. Ако това стане би било добре нещо като да се отвори някакава ниша за нашите производители, макар и през Сърбия.

  Нередност?
 • 9
  papad avatar :-|
  papad
  • - 1
  • + 2

  ...тазгодиЩната ... Прощавайте, но тази грешка ми извади очите просто. Коментара не е по темата, но моля да я оправите.

  Нередност?
 • 10
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch
  • - 5
  • + 16

  До коментар [#7] от "kihano":

  Ех ама си тъп. Никой не е карал СССР да се разпадне и да рухне. А Варшавският договор се срина най-вече икономически. Това се случи заради ниските цени на ресурсите, а износа на ресурси беше основния източник на пари за СССР, с които покриваше разликите между производствените разходи и измислените цени на които им продавахме стоките. 85г. СССР отказа да плаща т.е. 5г БГ произвеждаше и изнасяше за тях без те да си плащат. Затова и рухна тази измислена система. Затова и в днешно време Русия пак е на глинени крака(високите цени на петрола и газта). Русия при цени под 40$ за барел е на загуба от продажбата му. За Газта също се вижда края на високите цени - очаква се да паднат на половина до 2015г., когато логистиката за търговия втечнен газ.

  Нередност?
Нов коментар