Доставчикът на разваления фасул се оправда със сертификати и се закани да търси неустойки (обновена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Доставчикът на разваления фасул се оправда със сертификати и се закани да търси неустойки (обновена)

Георги Цанков обвини за скъпите цени на някои от храните развален ечемик от ЕС, високи транспортни разходи и банкови гаранции

Доставчикът на разваления фасул се оправда със сертификати и се закани да търси неустойки (обновена)

Според Георги Цанков негодният за консумация фасул има всички документи за качество и срок на годност

Весела Николаева
11977 прочитания

Георги Цанков обвини за скъпите цени на някои от храните развален ечемик от ЕС, високи транспортни разходи и банкови гаранции

© Юлия Лазарова


"Фантастика-95" се е отказала от доставка на картофено пюре в полза на "ЧЕХ", която е издала сертификата за качество на фасула

Два дни след скандала с негодния за консумация фасул за бедните собственикът на фирмата-доставчик Георги Цанков заяви, че е имал всички необходими сертификати за качество на продукта, а за скъпите храни по някои от поръчките са виновни странични разходи и сроковете на обществените поръчки. Цанков заяви още, че е възможно атаките срещу него да идват от негови конкуренти и дори – отделен служител на Държавен фонд "Земеделие". Фондът е организатор на поръчките за доставка на храни, които се раздават на хора в неравностойно положение. Общото финансиране от ЕС е 42 млн. лв., за 15 вида продукти, от които фирмата на Цанков ЕТ "Фантастика-95" е спечелила доставка на девет.

Редовни сме, ама по документи

Според него намереният негоден за консумация фасул има всички сертификати за качество и той самият не може да обясни информацията за намерени насекоми в него. Наличието на сертификат се изисква за всяка храна според Наредбата за разпределяне на храни на най-нуждаещите се лица.

Фирмата, която е доставила боба, е "Ес Пи Трейд", обясни самият Цанков. Вчера проверка на "Капитал Daily" показа, че действително негодният фасул в Добрич е бил доставен със сертификат за първо качество, декларация за произход от Аржентина и документ със срок на годност до 2014 г. Сертификатът е подписан от "ЧЕХ" - Велико Търново, който е доставчик по друга позиция от поръчката за храни – на картофено пюре. Още по-интересна е друга връзка на "Фантастика-95" с "ЧЕХ", показват документи, предоставени ни от столичния общински съветник от ДСБ ген. Атанас Атанасов. Преди дни Атанасов се закани да сигнализира ОЛАФ за нарушенията при поръчките за храни.

Странно свързани фирми

Първоначално доставките на захар са спечелени от "ЧЕХ-Йосиф Новосад" (фирмата е със седалище в с. Соколово и продава голяма част от продукцията си в региона на Велико Търново) с най-ниска цена. След това обаче се отказва и остава втората - "Фантастика-95", която е предложила с 0.20 лв. по-висока цена за 1 кг.

По същата схема, само че обратно, "ЧЕХ" е спечелила единствената си доставка на храни за бедни за тази година – тази на картофено пюре. Там предложението на "Фантастика-95" е било най-ниско – 3.71 лв., но след като се отказва, остава "ЧЕХ" с 6.88 лв. за килограм. "ЧЕХ" е участвала в поръчката за фасул, но е класирана на второ място, след "Фантастика-95", показват документи от фонд "Земеделие". От "Капитал" потърсихме "ЧЕХ", но оттам отказаха коментар, като се аргументираха, че информацията, за която питаме, вече е пратена до фонд "Земеделие" и тъй като е конфиденциална, само той може да я разпространява.

Международни фасулени доставки

Така и не стана ясно защо при доставката на боба като страна на произход пише ЕС, след като продуктът е бил внесен пред солунското пристанище от Аржентина. Част от боба е аржентински, внос има и на китайски. Цанков обяви, че са намерени близо 50 тона негоден фасул, докато вчера министър Мирослав Найденов обяви, че предстои унищожаване на 90 тона.

След излизането на пробите "Фантастика-95" смята да търси неустойки от доставчика, ако наистина храната е негодна. Освен от Аржентина, боб е бил внесен и от Китай.

Вносът на зрелия фасул е станал през месец май, когато е получил и сертификат, че е годен за консумация от Българската агенция по безопасност на храните. През март пък е бил обработен, за да се гарантира, че за следващата една година в него няма да се развият никакви насекоми и гризачи, по думите на Цанков.

А защо ни проверяват

Цанков се изуми защо изобщо агенцията по храните си е позволила да вземе проба от складовете на БЧК, без да присъства представител на фирмата му. "Пробата по всички закони е невалидна, не е присъствал представител на фирмата", обяви той. Според нормативната уредба контролните органи са длъжни да проверят всяка партида от храната, преди тя да бъде доставена до крайните си получатели. Проверката е същата, която се прави и за всички храни, които се продават в търговската мрежа.

Освен това собственикът на "Фантастика-95" недоволства, че складовете вече са запечатани и той не е успял да вземе проба от доставените продукти в тях. Част от партидата обаче, която все още е в завод за пакетиране, е била изпратена за анализ във варненска лаборатория. До момента няма официално излезли данни за наличие на насекоми от лабораторните изследвания нито на фирмата, нито на агенцията по храните. Кадри по телевизиите обаче показаха почернели и надупчени зърна фасул.

"Показват се дефектни зърна по някои медии, което не отговаря на цялата партида", обяви Цанков. "Не знам дали медиите и широката общественост не са подведени", каза още той. Цанков обясни още, че цените на храните са много колебливи, доставянето на толкова големи количества е трудно, но неговата фирма се старае да участва и да ангажира български подизпълнители. Според него именно трудността е отказала няколко от фирмите, спечелили поръчки по последните траншове помощи. Той обаче не можа да обясни защо въпреки трудностите продължава да участва, защо при позиции олио и конфитюр той печели след отказването на една и съща фирма - "Кестрел фууд".

Малко скъпичко

В началото на септември разследване на "Капитал Daily", а малко по-късно и на offnews.bg, показа, че общата сума от ЕС е доста голяма на фона на помощите, които първоначално получиха бедните – по 12 кг на човек. Малко след публикациите от фонд "Земеделие" обявиха, че ще раздават още по 53 кг на втория транш, като включат и допълнителни продукти като кафе и мед. Справка между платените суми за всеки продукт и цените на едро обаче показаха, че за някои стоки от помощите фондът ще плати доста над пазарната цена.

Георги Цанков обясни това с големи съпътстващи разходи – за пакетиране, транспорт, банкови гаранции и застраховки. Според него е възможно при някои фирми да има по-ниски цени, но те да са заявили отделно разходи за транспорт. По думите му поне за някои от позициите "Фантастика-95" е кандидатствала с нулеви разходи по транспорт, които обаче е трябвало да включи все пак в цената на продуктите. Освен това той обясни високите цени и с лошото качество на интервенционния ечемик, който е използван като бартерно средство по част от позициите. ЕС дава на България определена сума за помощи, но част от нея е под формата на ечемик от складове на съюза във Финландия и Великобритания, с който се плащат някои от храните.

Пресконференция на тема Истината за доставките по програма Благотворителност на БЧК. Георги Цанков - ЕТ Фантастика 95
Фотограф: Юлия Лазарова

Лош ечемик

По думите на Цанков този ечемик е бил с много лошо качество и продажната му цена е по-ниска, затова е възможно стойността на част от храните да е по-висока от пазарната им на едро, като вид компенсация. По негова информация програмата за помощи на бедни се проверява и одитира от "Делойт" и ако има нарушения, те ще бъдат хванати.

Според Георги Цанков западните компании, дори да участват в поръчките, няма да работят на толкова ниски печалби, както правят български фирми като неговата. Той не се съгласи със сравнението между неговата цена на доставка по програмата и тази в магазините на дребно. По думите му големите търговски вериги могат да си позволят да продават на загуба някои стоки, но българските фирми като него – не могат. Самият Цанков е бил собственик на верига магазини "Трокадеро фуудс" в Пловдив, но преди няколко години ги е продал на големи вериги, включително "Пикадили".

Специални условия

За "кафето" от ръж и цикория "Инка" високата цена беше обяснена със специални изисквания. Например в документацията по думите му има точното процентно съотношение между ръж, леблебия и цикория, на което отговарят малко производители. Единият от тях е предложил по-ниска цена, но с условие доставката да е чак януари, но накрая от "Фантастика-95" са се спрели на полската компания, която държи и марката "Инка". Затова по думите му не е коректно да се прави сравнение, че пакет от 150 гр кафе от този вид се намира по българските магазини за по-малко от 2 лв.

Все още не е ясно и кога ще пристигнат забавените храни, заради които се бави втория транш, който първоначално трябваше да е на 24 октомври. По думите на Цанков девет предприятия работят денонощно, за да пакетират всичката захар за помощите, а за всеки ден забавяне той дължи неустойки. Предприемачът обаче не посочи каква сума се начислява за един ден.

Да нахраним и армията

"Фантастика-95" често участва в различни обществени поръчки, в някои случаи - свързани със скандали. Разследване на "24 часа" през май 2009 г. показва, че фирмата е спечелила търг на армията с нередовни документи. Той е доставчик на храни за армията от 2007 до 2010 г., но миналата година, след обжалване на други фирми, Върховният административен съд е потвърдил, че дружеството печелило с нередовни документи, припомня mediapool.bg.

Интересна обаче е армейската връзка на Цанков и "ЧЕХ", която му е издала сертификата за фасула. В края на миналата година пред dnevnik.bg собственикът на "ЧЕХ"  Йосиф Новосад обясни част от разрастването на фирмата си с доставки за армията и за затворите - "Имахме договори с Министерството на отбраната и доставяхме млечните продукти за почти всички военни поделения в Северна България", разказва Новосад. "Сега армията е вече малък пазар и се наложи да търсим друг. От няколко години със същите продукти снабдяваме затворите в страната", допъва той.

В личния си сайт Георги Цанков е обявил, че на няколко пъти е бил най-големият бенефициент на средства от фонд "Земеделие" - според обясненията му това се е получило именно след спечелването на поръчките за храните за бедни, а не по другите програми за европейско финансиране, които фондът разпределя. Първите му поръчки датират още от 2008 г., когато е избран да доставя брашно, след като не се е явил друг кандидат. През следващите години въпреки конкуренцията той отново печели голяма част от поръчките.

От сряда миналата седмица Цанков е станал председател на местната структура на движението "България на гражданите" на Меглена Кунева в община Родопи в Пловдив, където е общински съветник. Вчера от партията заявиха, че случаят се проучва и когато имат окончателна информация ще решат дали да го отстранят. Днес той самият заявил, че е помолил членството му да бъде замразено.

Доставчикът все пак ще бъде глобен

Междувременно днес министър Мирослав Найденов обяви,че забавеният втори транш на помощите ще започне в понеделник. Той потвърди за намерени малко над 90 тона негоден фасул, внос от Аржентина и Китай, който ще бъде заменен за сметка на доставчика. Според Найденов лабораторните изследвания "сочат категорично, че той е заразен с паразити". Той обаче е заявил, че "вероятно фирмата не е виновна", но все пак ще й бъдат наложени санкции.

Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов обяви, че глобата на "Фантастика-95" вероятно ще е около 120 хил. лв. Съгласно подписания договор между ДФЗ и фирмата-изпълнител санкцията за нарушение е 2%  от общата сума на договора, която е около 5.9 млн. лв., обясняват от земеделското министерство. Порожанов обяви, че заразяването не е станало в България, а още в Аржентина или при транспортирането. И той, и Найденов са потвърдили редовните документи на партидата фасул, но така и не са обяснили как така те са издадени при наличие на паразити и дали отговорните ще бъдат санкционирани.
"Фантастика-95" се е отказала от доставка на картофено пюре в полза на "ЧЕХ", която е издала сертификата за качество на фасула

Два дни след скандала с негодния за консумация фасул за бедните собственикът на фирмата-доставчик Георги Цанков заяви, че е имал всички необходими сертификати за качество на продукта, а за скъпите храни по някои от поръчките са виновни странични разходи и сроковете на обществените поръчки. Цанков заяви още, че е възможно атаките срещу него да идват от негови конкуренти и дори – отделен служител на Държавен фонд "Земеделие". Фондът е организатор на поръчките за доставка на храни, които се раздават на хора в неравностойно положение. Общото финансиране от ЕС е 42 млн. лв., за 15 вида продукти, от които фирмата на Цанков ЕТ "Фантастика-95" е спечелила доставка на девет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-(
  purple_rain

  Този тип дали не е нагъл,но като прочетох това и всичко ми се изясни: Собственикът на фирмата "Фантастика 95 - Георги Цанков" преди няколко дни е бил избран за общински ръководител на структурата на "България за гражданите" в община Родопи, разкри сайтът OFFnews.bg. От партията на Меглена Кунева съобщили, че ще изчакат проверката на компетентните органи, преди да излязат със становище, и искат казусът да бъде разрешен възможно най-бързо, "за да не останат никакви съмнения относно представителите на Движение "България на гражданите", както по места, а така също и на ръководно ниво".

 • 2
  kan avatar :-P
  Чичо

  " Общото финансиране от ЕС е 42 млн. лв., за 15 вида продукти, от които фирмата на Цанков ЕТ "Фантастика-95" е спечелила доставка на девет."

  КУНЕВА-ПРЪМОВА СЪБИРА ПАРИ ЗА - ИЗБОРИ !

 • 3
  damianrm avatar :-?
  damianrm

  Може и подизпълнителя да го е подвел, но той защо вярва само на документите, а не си е направил собствена проверка ???

  Сега той ще го отнесе - ясно е, защото договора е с него, а явно документите са фалшиви. Без да съм запознат, най-веротяно прикрива някой чиновник дето му е под изпълнител и му е пробутал фалшивия боб и документ за да получи поръчката - НЯМА ЗНАЧЕНИЕ - като го отнесе той, другите бизнесмени ще се научат ... По цял свят има далавери с обществени поръчки, но щетата е за 5-10 процента, докато в нас се опитват да е 80-90 % - е няма как да стане ... ще се научат по трудния начин !!! В случая - боба може да не е най-вкусен, но като е пълен с бубулечки - е няма начин някой да не го яде и да не се разсмърди положението ...

 • 4
  bz avatar :-|
  bz

  Кунева/Пръмова ще го оправи ... нали е ценен кадър на партията ... още малко ще каже че телевизиите са фалшифицирали боба да го злепоставят ... едва ли не.

 • 5
  brizeidas48 avatar :-|
  Nataliya

  Явлението Меглена Кунева никога нямаше да го има и да нанесе такива вреди на страната и народа, ако не я беше създала червената мафия на прехода!

 • 6
  yavor.noev avatar :-|
  yavor.noev

  До коментар [#2] от "CHOKAN":

  Да събира. На изборите народът такъв юмрук ще й покаже, че звезди ще й се появят!

 • 7
  iliope4enia avatar :-|
  iliope4enia

  елементарен популизъм. Бобът е растение, не политика. А бобът с гъгрици е факт.

 • 9
  gambler avatar :-|
  gambler

  Ех,дори един що годе нормален боб човек не може да хапне в тая европейска държава...

 • 10
  klinkerhoffen avatar :-|
  klinkerhoffen

  Смешни оправдания са това, че политическа атака стои зад проверката. Знаем, че това е и любимото оправдание на Кунева в последно време по всички неудобни въпроси. Дали политическа е била атаката, когато преди две години Цанков пак е уличен в злоупотреби, подправяне на документи и пр, а проектът Кунева още не е бил замислен?! Този да не се прави на луд, защото най-вероятно е вкарал една стока и е пакетирал залежала... А на Кунева претенциите за прозрачност, справедливост и изкореняване на порочните практики ще се окажат абсолютна бутафория, имайки предвид какви хора са част от партията й.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK