Трудностите пред икономика на еврозоната се задълбочават

И през октомври активността в частния сектор продължава да се свива

Свиването на икономиката на еврозоната ще продължи и през четвъртото тримесечие, а за компаниите в региона октомври месец беше един от най-трудните месеци от юни 2009 г. насам, показват данните от бизнес анкетите, пише Reuters.

Окончателните данни за съставният PMI индекс на еврозоната, който се изготвя на базата на проучване сред 5000 мениджъри в сферата на услугите и производството, спада до 45.7 пункта от 46.1 през септември. Това е леко надолу от предварителните данни от преди две седмици (45.8) и маркира девети пореден месец под нивото от 50 пункта, разделящо свиването от растежа.

Слабостта на икономиката се разпростира вече и върху големите икономики в еврозоната и най-вече германската. Именно там спадът е най-видим, а при условие, че това е и най-големият европейски пазар, мениджърите стават все по-песимистично настроени и това проличава ясно от анкетите през последния месец.

Според проучването на лондонския изследователски институт Markit, изготвящ PMI, икономиката на еврозоната се свива с тримесечен темп от около 0.5%. Като противодействие мнозинството от икономистите очакват, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще намали лихвените проценти до ново рекордно ниско ниво от 0.5 на сто, въпреки че най-вероятно е това да стане в началото на следващата година, а не този четвъртък.

"Настроенията все още са силно минорни, тъй като компаниите се тревожат за двойното въздействие на слабото вътрешно търсене и забавянето на световната икономика", заяви Роб Добсън, старши икономист в Markit. "Освен това увеличаващите се признаци, че свиването на германската икономика набира скорост, е особено разочароващо, като се има предвид важната роля, която Германия може да играе в стимулирането на растежа за другите страни от валутната зона", добави той.

Ирландия е единственият светъл лъч през октомври, с покачващ се темп на растеж, "който донякъде обаче се дължи и на наваксване", каза Добсън. PMI за сектора на услугите в страната е достигнал 56.1 пункта през октомври, което е рязък скок от 53.9 за предходния месец.

PMI показва колко малък е шансът за обръщане на тенденцията и такъв обрат не се вижда на хоризонта. Освен това проучванията за страните от Азия и САЩ, публикувани в понеделник, показаха ясно, че еврозоната ще остане на опашката по ръст и през 2013 г.