Корпоративен сезон: Спад на местния пазар и раздвижване на износа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Корпоративен сезон: Спад на местния пазар и раздвижване на износа

Продажбите на лекарства са се увеличили, показват отчетите на "Софарма" и "Медика", но най-вече тези зад граница

Корпоративен сезон: Спад на местния пазар и раздвижване на износа

Дори и при ръст на продажбите увеличените разходи влошават финансовите резултати

Весела Николаева
3668 прочитания

Продажбите на лекарства са се увеличили, показват отчетите на "Софарма" и "Медика", но най-вече тези зад граница

© Георги Кожухаров


Дълговата криза в еврозоната оказва негативно влияние върху представянето на повечето компании

Христо Владимиров, "Ти Би Ай инвест"

Влошаване на търсенето на българския пазар, леко раздвижване на износа за някои компании и повишени разходи - това показаха голяма част от публикуваните консолидирани отчети за деветмесечието. Като цяло холдингите не показват нито значително забавяне, нито сериозно подобрение на финансовите си резултати. Макар и с повишени продажби за някои компании деветмесечието отново е донесло загуба, тъй като разходите продължават да се покачват.

"Дълговата криза в еврозоната определено оказва негативно влияние върху представянето на повечето компании. Износителите, които разчитат основно на западноевропейските пазари, отчитат задържане или спад на продажбите и маржовете на печалбата", коментира Христо Владимиров, финансов анализатор в "Ти Би Ай асет мениджмънт". Той посочи, че някои дружества успешно са насочили усилията си към пазарите в Русия, Украйна и Близкия изток, което им помага да балансират по-слабото представяне в Западна Европа. За сметка на това продажбите на вътрешния пазар също започнаха да стагнират след кратко възстановяване, отбеляза анализаторът. "При повечето компании видимостта за бъдещото им представяне се понижи значително, като развитието на дълговата криза в Европа ще остане основен фактор за резултатите им в обозримо бъдеще", добави още Владимиров.

Ръст, недостатъчен за печалба

С увеличение на продажбите си "Синергон холдинг" е успял да намали загубата си за деветмесечието. В края на септември продажбите на холдинга са 237 млн. лв. - с над 20% ръст на годишна база. Финансовите приходи също са нараснали, но техният дял в общите постъпления на "Синергон" продължава да бъде малък. С почти толкова е увеличението и на разходите, но след като те са изостанали от продажбите, компанията е намалила отрицателния си резултат. Увеличение има при разходите за външни услуги, докато тези за материали са намалели. Похарчените за заплати и осигуровки пари също са отбелязали лек ръст, както и финансовите разходи – за лихви и от отрицателна промяна на валутни курсове. В края на септември те са 4.8 млн. лв.

Заемите от банки, които "Синергон" използва, са нараснали в сравнение със септември миналата година. Тези с падеж до 12 месеца са се увеличили с 4 на сто до 58.6 млн. лв. Дългосрочните бележат по-голям ръст (с 31%) до 29.3 млн. лв.

Дъщерното дружество на "Синергон холдинг" - доставчикът на горива и строителни материали "Топливо", също е намалило силно загубата си към септември отново заради по-високи продажби. За една година ръстът само на приходите от реализирани стоки се е качил с 25% до 175 млн. лв. Освен това дружеството има 715 хил. приход от лихви при едва 17 хил. лв. за деветмесечието на миналата година. Също като собственика си "Синергон" и "Топливо" е намалило разходите за материали, но при него се наблюдава и спад на парите за външни услуги.

Леко са се увеличили разходите за заплати и осигуровки, но по-чувствителен е ръстът при похарчените пари за лихви - общо 2.1 млн. лв. за деветте месеца. Това е 18% повишение за година, но пък банковите кредити на дружеството, които имат падеж до 12 месеца, са се увеличили с 2.2 млн. лв. до 42.5 млн. лв. Освен това в края на септември миналата година "Топливо" не е имал никакви банкови дългове с по-дълъг срок, но през тази те вече надминават 3 млн. лв.

След смяната на курса

Силен скок на разходите за материали и външни услуги е извел производителят на фотоволтаично оборудване "Соларпро холдинг" до по-ниска печалба. В същото време има повишение в приходите на компанията, която се занимава и с проектиране на паркове от възобновяеми енергийни източници. "Соларпро" е част от "Алфа финанс холдинг", в което основен акционер е Иво Прокопиев, съиздател на "Капитал".

Според отчета продажбите на "Соларпро" са нараснали с почти 180% за година до 100 млн. лв. Увеличение има и на приходите от лихви, но в края на периода стойността на разходите е много близо до тази на приходите. Така холдингът е на печалба от 109 хил. лв. при 6.6 млн. лв. година по-рано. Силен ръст има в похарчените пари за материали, външни услуги, покачват се и разходите за заплати. Преди няколко месеца "Соларпро" смени част от дейността си – вместо производство на фотоволтаични панели компанията вече се занимава основно с изграждане на слънчеви паркове. Причината е държавната регулация, с която беше силно намалена цената за покупка на ток от ВЕИ източници, с което се охладиха сериозно и инвестиционните намерения в сектора. Така изграждането на по-големи фотоволтаични централи беше ограничено, но от компанията обясниха, че при поява на нови проекти могат да възстановят производството си.

Стагниращ български пазар

Свиване на дейността показва отчетът на "Неохим" за деветмесечието. Торовият завод е намалил и продажбите, и разходите си в сравнение със същия период на миналата година. Спадът на продадената продукция е само с 2.3%, но заради намаление на приходите от услуги и от графа "Други" общите постъпления на компанията са спаднали. Те не са компенсирани и от по-високите положителни разлики от промяна на валутни курсове. Според доклада почти без никаква промяна са продажбите зад граница на основния продукт на завода – амониев нитрат, от който има 101.15 млн. лв. приходи. Общите продажби в чужбина леко са нараснали, докато тези в България са намалели.

Финансовите резултати на "Неохим" силно се влияят от цената на природния газ, който е основна суровина за производството на торове. Като цяло разходите за него са намалели на годишна база, но тъй като през това време цената му се е качвала, това означава, че потребеното от завода количество е доста по-ниско. Общо разходите за синьото гориво са намалели с близо 3%. Увеличили са се похарчените пари за транспорт, но тези за пристанищни услуги са спаднали. Лек ръст има при разходите за заплати за сметка на тези за храна на служителите.

Фармацията продължава да се развива добре, показват резултатите на публичните дружества. "Софарма" има ръст на печалбата с над 20% до 36 млн. лв., като причината са по-високите продажби на компанията. През октомври обаче компанията имаше спад на продажбите с 2%, което се дължеше на по-слабия вътрешен пазар. 

Свързаното със "Софарма" фармацевтично предприятие "Медика" отчита още по-голямо увеличение на продажбите си - със 17% за година. През деветмесечието компанията е отбелязала и ръст на печалбата.

Финансови резултати
КомпанияПриходи IX.2012 (в хил. лв.)Промяна за годинаПечалба/загуба IX.2012 (в хил. лв.)Печалба/загуба IX.2011 (в хил. лв.)
"Бианор холдинг"2 90554.8%400-235
"Доверие обединен холдинг"123 4594.2%-7 049-3 501
"Медика"15 28716.7%1 6201 129
"Неохим"217 021-3.8%5 91517 955
"Оргахим"*67 764-23.1%3681 973
"Петрол"1 180 5296.3%-34 082357
"Св. Св. Константин и Елена холдинг"16 856-8.6%8311 849
"Синергон холдинг"237 12321.4%-1 832-3 420
"Соларпро холдинг"101 451171.5%1096 622
"Софарма"513 2028.0%35 98929 435
"ТК Холд"16 684-12.6%2379
"Топливо"178 85724.6%-853-3 687
*"Оргахим" вече не е публична компания

Източник: Консолидирани отчети от X3news.com

Дълговата криза в еврозоната оказва негативно влияние върху представянето на повечето компании

Христо Владимиров, "Ти Би Ай инвест"

Влошаване на търсенето на българския пазар, леко раздвижване на износа за някои компании и повишени разходи - това показаха голяма част от публикуваните консолидирани отчети за деветмесечието. Като цяло холдингите не показват нито значително забавяне, нито сериозно подобрение на финансовите си резултати. Макар и с повишени продажби за някои компании деветмесечието отново е донесло загуба, тъй като разходите продължават да се покачват.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  leon12 avatar :-(
  leon12

  "Дълговата криза в еврозоната определено оказва негативно влияние върху представянето на повечето компании. Износителите, които разчитат основно на западноевропейските пазари, отчитат задържане или спад на продажбите и маржовете на печалбата", коментира Христо Владимиров, финансов анализатор в "Ти Би Ай асет мениджмънт"...
  --
  Айдеее - пак някой им виновен нашите:) Няма ли вариант да обвиним дедо Ваньо, а? Май той, само той, мискининът има пръст спада на продажбите..няма начин да не е той, я да питаме бат павианБойко? Няма начин да не го обвини директно..

 • 2
  awsed avatar :-|
  awsed

  До коментар [#1] от "leon12":

  а бе мрънкач , кой те храни тебе бе жювотно...като конска муха си нахален..Няма тема в която да не се изсереш... а и какво ти разбира босата главичка от икономиа и финанси....баи паразита си.

 • 3
  leon12 avatar :-P
  leon12

  До коментар [#2] от "awsed":
  Не пиши, когато си на три ракии, пич:)

 • 4
  deftones avatar :-?
  deftones

  Много са интересни данните за Соларпро,които още повече доказват,че ограбването с тока от ВЕИ-тата е било огромно.Приходите на Соларпро са се увеличили с 171,5% до 101 милиона,а печалбата пада от 6,6 милиона до 109 хиляди след като се въведоха таксите за достъп,всеки сам може да си направи сметката за какво става дума.Чак сега разбирам защо са тези ежедневни статии в Капитал и Дневник против новите такси и протестите срещу ДКЕВР,защото на Прокопиев му спряха огромната далавера и той прави всичко възможно да върне старото положение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK