Поредна порция имоти на търг заради дългове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Поредна порция имоти на търг заради дългове

Презастрояването в Банско и другите курорти доведе до изобилие от предлагани апартаменти и хотели, чиито собственици не смогват да плащат заемите си

Поредна порция имоти на търг заради дългове

Само за последните дни частни съдебни изпълнители са обявили за продажба множество хотели и ваканционни апартаменти на затруднени длъжници

Весела Николаева
17939 прочитания

Презастрояването в Банско и другите курорти доведе до изобилие от предлагани апартаменти и хотели, чиито собственици не смогват да плащат заемите си

© ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА


Един от най-скъпите имоти е бивша почивна база на военното министерство до Самоков

 

Кризата в строителството, намалени приходи от туризъм и презастрояването в курортите продължават да водят до разпродажби на ваканционни имоти заради непокрити дългове. Само за последните няколко дни в регистъра на частните съдебни изпълнители са публикувани няколко обяви, като най-скъпият имот е бивша почивна база на Министерството на отбраната край Самоков. За продажба се предлагат още хотел "Панорама" в Сандански, комплекс "Нарцис" в Банско и част от друг апартаментен комплекс в курорта, както и няколко хотела по Черноморието, един в Русе и друг до Петрич (виж таблицата).

Продажбата на имоти от частни съдебни изпълнители означава, че собствениците на имотите са забавяли дълго време изплащането на дългове, а в повечето случаи терените и сградите са били обезпечение по заемите. Част от хотелите вече са били предлагани за продажба, но не е имало кандидати за тях, затова и цената им сега е намалена. Съдебни изпълнители заявиха пред "Кaпитал Daily", че продажбите са около обичайното ниво. Намирането на купувачи обаче е доста трудно предвид кризата, освен това броят на желаещите да купят имот в презастроените зимни и летни курорти е много малък. В повечето случаи продажбите са по искане на банки, които често финансираха строежи на хотели, като приемаха имота за обезпечение по кредита. Логично след кризата при имотите собствениците им все по-трудно погасяват заемите и се стига до продажбите им от съдебен изпълнител.

Намалени цени

Един от най-интересните имоти е бивша военна почивна база в местността Надарица, до самоковското с. Говедарци, която се предлага с минимална цена 10.9 млн. лв. Искането за продажбата е направено от Уникредит Булбанк, при която е заложен целият капитал на "Консорциум Рила инвестмънт". Причината е кредит за 6.45 млн. евро, а договорът за него е бил подписан през 2007 г.

Предлаганият за продажба терен е общо 130 дка, граничи с иглолистна гора, и върху него има няколко сгради – стол за хранене, вили, бунгала, както и още няколко масивни постройки. Видно от снимките обаче, повечето са в много лошо състояние и не стават за обитаване. Същата почивна база е била продадена на търг през 2007 г. от военната агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната" за над 17 млн. лв. Купувачът е бил сегашният собственик – "Консорциум Рила инвестмънт", който е платил и още 1 млн. лв. за инвестиционен проект за имота.

Собственика на имота не беше открит за коментар – от офиса на "Рила инвестмънт" обясниха, че не може да говорим с управител на фирмата. Според Търговския регистър тя е собственост на "Терес холдинг" (88%), Николай Николов (8%) и Милен Христев (4%). Собствеността в холдинга е разделена между италианското дружество "Вальора инвестименти" и "Фиделити инвестмънт", регистрирано в България. Според публикация на в. "Дневник" от 2007 г. Христев е участвал в управлението на фирмата "Старият Пловдив 98", в чието ръководство е била бившата спортистка Стефка Костадинова. Освен това той е бил в управлението на фондация "Пловдив за Петър Стоянов", създадена за набиране на средства за кампанията на Петър Стоянов за президент.

По пистата на Банско

Продължават и продажбите на хотели и апартаментни комплекси в курортите – само в Банско има обявени на търг два комплекса - "Брилянс" и "Нарцис". Те се продават при минимални цени от съответно 1.26 млн. лв. и 1.6 млн. лв., и двете без ДДС. Собствениците им също не бяха открити за коментар. От кантората на съдебния изпълнител Шукри Дервиш обясниха, че от "Брилянс" се продава само част от комплекса – подземен гараж, ресторант, офиси и всички апартаменти на единия етаж. Останалата част от хотелския комплекс е притежание на други собственици. Кредиторът, по чието искане е продажбата, е Прокредит банк, казаха от кантората на съдебния изпълнител. Оттам добавиха, че "Брилянс" не работи в момента, а част от обзавеждането вече е изнесено, за да се покрие дългът към друг кредитор.

От апартаментен комплекс "Нарцис" също се продават само части, става ясно от обявлението на съдебния изпълнител. На търг са пуснати ресторантите "Вихрен" и "Тодорка" с помещенията към тях, зали за СПА процедури, басейн, магазини, сауна, салон за фитнес, солариум.

Близкият курортен град Сандански също не е останал пощаден от проблемни дългове в туризма – съдебен изпълнител се опитва да продаде хотел "Панорама". В момента той работи, но собственикът не беше открит за коментар. От "Панорама" обясниха, че хората, които сега държат комплекса, са само наематели.

Морето не било до колене

След кризата с презастрояването и в морските курорти търговете за недовършени хотели отдавна не са рядкост. В момента най-скъпият подобен имот за продажба е в Китен и според обявата има почти 2000 кв.м разгърната застроена площ. Минималната му цена е 1.8 млн. лв. Взискателят, поискал продажбата, е Банка ДСК, а причината са дългове на няколко дружества и на едно физическо лице – Младен Мартинов, по които обезпечение е бил имотът до морето. Длъжници са фирмите "Зърнени храни - Велико Търново", "Интер агро", "Евро престиж", "Горски кът-1221" и "Интер престиж", като последното е собственик на имота. От обявата става ясно, че 4-етажният хотел е на първа линия до морето, изграден е до груб строеж.

Пореден опит за продажба се прави и на хотел "Кристал" в Равда – сега предложението на частния съдебен изпълнител е 1.2 млн. лв. През септември миналата година е направен опит за продажбата му при цена от близо 2 млн. лв. Интересен е взискателят, поискал продажбата – това е Държавен фонд "Земеделие", към когото собственикът ЕТ "Ремо-55-Румен Маджуров" дължи 537 хил. лв. Според изданието "Черноморски фар" семейният хотел е бил построен с пари по направление "Селски туризъм" на програма САПАРД.

Най-големите продажби в момента

(Източник: Регистър на частните съдебни изпълнители)

Вид имотМястоМинимална цена (в лв., без ДДС)Собственик Кредитор-взискателКраен срок за офертиСъдебен изпълнител
Почивна база местност Надарица, с. Говедарци, общ. Самоков10 906 331"Консорциум Рила инвестмънт"Уникредит Булбанк14.1.2013Наталия Дангова
"Гранд Хотел Приморско"гр. Приморско10 548 000"Грандхотел Приморско"Не е посочен, ипотекиран в СИБанк21.12.2012Ивелина Божилова
Хотел "Панорама"гр. Сандански3 940 057"Синанинца-ВВ"Не е посочен7.1.2013Александър Цанковски
Ваканционен комплекс "Буена Виста"гр. Свети Влас2 304 512"МК-Пропъртис"Райфайзенбанк10.1.2013Ивелина Божилова
Незавършен хотелгр. Китен, общ. Приморско1 801 575"Интер престиж"Банка ДСК14.1.2013Делян Николов
Част от комплекс "Нарцис"гр. Банско1 592 106"Пирин турс"Не е посочен10.1.2013Александър Цанковски
Хотелгр. Русе1 414 502"Принцес груп", "Кери", "Васи", "Стройком"Не е посочен, ипотекиран в БАКБ17.2.2013Иван Хаджииванов
Част от комплекс "Брилянс"гр. Банско1256505"Ловмийт"Прокредит Банк10.1.2013Шукри Дервиш
Хотел "Кристал"с. Равда, общ. Несебър1 216 090ЕТ "Ремо-55-Румен Миджуров"ДФ "Земеделие"11.01.13Илко Бакалов
Хотелски комплекс "Тумбите"с. Драганово, общ. Петрич980 250"Омега-Комерс"ОББ10.1.2013Георги Цеклеов
Хотелгр. Разград810 440 (с ДДС)"Дъга С"Не е посочен, има възбрана в полза на общ. Разград7.1.2013Деян Драганов


10 коментара
 • 1
  tsyrvulan avatar :-P
  tsyrvulan

  Ихааа...ще почнат едни препродажби, вземания, надвземания и куп други интересни неща.

 • 2
  wildbalkan avatar :-|
  wildbalkan

  малко закъсняват тези процеси в бг,което не е изненада за мен имайки предвид огромното количество мръсни пари които се перат в бг,но явно това забавя,но не може да избегне нормалните пазарни процеси!

 • 3
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Въпрос на време е банките да излезнат на пазара. Ако нивото на безработица продължава да е толкова високо, това ще доведе до ново намаляване на заплатите/или липса на бонуси, което е същото/ и тогава просто и сегашните нива на продажба ще изглеждат абсурдни. Може би София и един два града да задържат, но за останалите ще е мъка.

 • 4
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Време беше да станат "купи един, 'земи два".

  Предвид липсата на правосъдие в Територията, радостното в тази ситуация е, че това е един вид възмездие за мръсните пари, вложени в тези имоти. Едно е да крадеш и мамиш, друго е да инвестираш и печелиш легално.

 • 5
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  Нищо особено - преразпределение .Като се замислим 90% от България е за съдия изпълнител . Имоти за по 10 милиона - как , кой ще ги купува ?.

 • 6
  greenman avatar :-|
  TED (moderator är en faggot)

  Намирането на купувачи обаче е доста трудно предвид кризата, освен това броят на желаещите да купят имот в презастроените зимни и летни курорти е много малък.

  Предлаганият за продажба терен е общо 130 дка, граничи с иглолистна гора, и върху него има няколко сгради – стол за хранене, вили, бунгала, както и още няколко масивни постройки. Видно от снимките обаче, повечето са в много лошо състояние и не стават за обитаване.

  Сами са се бетонирали. Ако има нещо хубаво от кризата, че че спряха строителството и повдигнаха малко финансовият манталитет на хората.

 • 7
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  Национализацията на банките се предшества от приватизация на приватизираното . Кръговратът , разбира се , е на наш гръб ...Това не е Исландия .

 • 8
  gospodinkanchov avatar :-|
  gospodinkanchov

  Аман от тия еко-сектантски глупости, стига с това презастрояване. Сигурно и за глобалното затопляне е виновно "презастрояването" на Банско..

 • 9
  paxah avatar :-|
  paxah

  После чакай да паднат лихвите.
  Болен здрав носи. На разни кухи офшорки раздадени милиони и сега избиват от лихви и такси.

 • 10
  lrh17356948 avatar :-|
  Quo Vadis

  Щом няма продажби и купувачи то значи доста е бил надут балон на имотите и сега вече има накъде да падат още тези надути имоти . Но падането на имотите не е в интерес на банките и на правителството , та затова са все още на високи нива тези имоти . но ще падат още и то през 2013 и през 2014 и през 2015 , защото кризата няма да си отиде просто тъй както информира народа К Георгиева снощи в Панорама . България я очаква тежка петелитка в икономически план .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK