Оптимизмът на бизнеса срещу песимизма на потребителите

Понижението на разходите на домакинствата преди Коледа се приемат за пореден знак, че излизането на блока от рецесията ще бъде бавно и трудно.

Оптимизмът на бизнеса срещу песимизма на потребителите

Бизнес доверието в еврозоната се подобрява, но безработицата се увеличава

Христо Съйнов
2919 прочитания

Понижението на разходите на домакинствата преди Коледа се приемат за пореден знак, че излизането на блока от рецесията ще бъде бавно и трудно.

© Max Rossi


Бизнес доверието в еврозоната се е подобрило за втори пореден месец през декември, но безработицата през ноември е ударила нов рекорд. Понижението на разходите на домакинствата преди Коледа пък се приемат от иконономистите за пореден знак, че излизането на валутния блок от рецесията ще бъде бавно и трудно, пише Reuters.

По-добро бизнес доверие

Икономическото доверие в 17-те страни, използващи еврото, се е повишило през декември с 1.3 пункта до 87. Тове е второто поредно покачване след почти година на понижение, стана ясно от резултатите от проучване на бизнеса, провеждано от Европейската комисия. Резултатите съвпадат с укрепването на бизнес доверието в Германия – най-голямата европейска икономика.

В целия Европейския съюз показателят се е покачил с 0.3 пункта до 88.4. В еврозоната индексът отчита подобрение във всички сектори с изключение на продажбите на дребно, където се наблюдава понижение с около един пункт.

"Все по-голям брой мениджъри започват да виждат светлина в края на тунела, но нагласите сред потребителите все още са много мрачни", каза Мартин Ван Влиит икономист на ING, в Амстердам. "В същото време разходите на потребителите са от решаващо значение, за да се подсигури устойчиво възстановяване", добави той, прогнозирайки, че европейската икономика ще продължи да стагнира и през 2013 г.

Индексът, измерващ доверието в икономиката сред ръководителите на компании в сектора на услугите, се е покачил с 2.1 пункта, а за пореден месец има повишение и в промишлеността (1.4 пункта), което обаче е благодарение на по-оптимистичните очаквания за производството, а не заради броя на поръчките.

По-умерен е оптимизмът в строителството, където подиндексът се покачва с около един пункт, провокиран от очакванията за възстановяването на цените при недвижимите имоти.

Потреблението стагнира

Стагнацията в потреблението е видна от данните за търговията на дребно, които бяха публикувани от Евростат във вторник. Те показаха минимален ръст от 0.1% в обема на продажбите през ноември спрямо предходния месец, което въобще не може да компенсира отчетения рязък спад през август, септември и октомври.

Спад през ноември не е имало само заради увеличените разходи за гориво, докато продажбите на храни и напитки са се понижили дори и в навечерието на най-активният търговски сезон на годината.

Потребителските разходи генерират около половината от икономическите резултати на еврозоната, разчитайки на търсеното в Азия и САЩ.

Рекордна безработица в еврозоната

Оптимизмът, че еврозоната започва да се възстановява от дълбоката финансова кризата, обаче беше помрачен от данните за безработицата, които показват, че нивото й през през ноември е било най-високо от въвеждането на еврото през 1999 г.

Без работа са били 11.8% от трудоспособното население или 18.82 млн. души, което означава, че само през ноември 113 хил. души са останали без работа. През октомври показателят беше 11.7 на сто, а от начолото на годината броят на безработните в еврозоната се е увеличил с 2 млн. Като съкращения правят широк спектър компании - от производители на автомобили до търговци на дребно.

Безработицата трайно нараства от средата на 2011 г. , като ноемврийските данни отговарят на очакванията на анализаторите. Повечето от тях дори прогнозират, че тя ще продължи да нараства, тъй като не виждат изгледи за скорошно излизане от дълговата криза, а правителствата продължават да свиват разходите си.

В 27-те държави членки на ЕС общата безработица е останала без промяна на равнище 10.7% през ноември, въпреки че броят на безработните се е увеличил със 154 хил. до 26 млн. души.

Безработицата в България без промяна

В България безработицата през ноември остава 12.4%, колкото беше и предходния месец, докато на годишна база се увеличава от 11.7 на сто. Повече мъже продължават да са без работа у нас - 13.8 процента срещу 10.8 на сто при жените, като нивото им остава без промяна в сравнение с октомври.

Младежката безработица в България продължава да е да е над средната за ЕС, като се през ноември достига 27.4% спрямо 26.8 на сто месец по-рано. Средното ниво за евросъюза е 23.7%, а за еврозоната – 24.4 процента.

Бизнес доверието в еврозоната се е подобрило за втори пореден месец през декември, но безработицата през ноември е ударила нов рекорд. Понижението на разходите на домакинствата преди Коледа пък се приемат от иконономистите за пореден знак, че излизането на валутния блок от рецесията ще бъде бавно и трудно, пише Reuters.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал