БСК: Дълговете към бизнеса ще продължат да растат

Това ще стане причина за още фалити, които ще влошат икономиката, прогнозират от стопанската организация

Най-засегнати от забавени плащания са средните фирми с персонал от 30 до 250 души, които са основните работодатели, обясни Божидар Данев (вляво)
Най-засегнати от забавени плащания са средните фирми с персонал от 30 до 250 души, които са основните работодатели, обясни Божидар Данев (вляво)    ©  Георги Кожухаров
Най-засегнати от забавени плащания са средните фирми с персонал от 30 до 250 души, които са основните работодатели, обясни Божидар Данев (вляво)
Най-засегнати от забавени плащания са средните фирми с персонал от 30 до 250 души, които са основните работодатели, обясни Божидар Данев (вляво)    ©  Георги Кожухаров
163

млрд. лв. са задълженията между фирмите в края на 2011 г., сочат данни на БСК

Задълженията на компаниите в България ще продължат да се увеличават и през тази година и това създава рискове от много фалити на малки и средни предприятия. Това прогнозираха от Българската стопанска камара (БСК), по време на представянето на данните за междуфирмената задлъжнялост за 2011 г. Те показват ръст спрямо 2010 г. с 3.3%, до над 163 млрд. лв.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Докато България разчита основно на инвестиции от фондовете по оперативните програми (по същество данъците на гражданите) на ЕС, няма как,Негово Величество Чиеновника, да не бави плащанията, за да си "връзва" другите показатели по бюджета, да си връзва тенекийки, да си урежда познати приятели, да си "заработва" потупване по рамото или просто да отмаря.....

 • 2
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  Както и да го увъртаме, най-най-най в дъното на проблемите са високите лихви по кредитите за бизнеса. Т.е. не може фирми борещи се за един и същ пазар да взимат кредити за дейността си с разлика в пъти. Примерно в Германия колко е кредита и колко е у нас? Има разлика от поне 3-4 ПЪТИ. Е как да стане номера с нови работни места, конкурентно производство и т.н. Има български фирми, взимат кредити от чужди партньори на близка до тяхната лихва, или чужди предприятия у нас взимат пак такива кредити от предприятието майка. До кога ще се правим, че не знаем къде е проблема?

 • 3
  itoskov avatar :-|
  Woland

  До коментар [#2] от "The.Teacher":

  В дъното на проблемите е ниската финансова култура на българския бизнес и неспособността да управлява риска, дори и след като се опариха от т. нар. "криза". Като добавим и изтърбушеното законодателство в частта му, касаеща търговската несъстоятелност, безнаказаността на кръгове от компании около едни и същи субекти- бизнесмени от прехода и за капак нежеланието на държавата и общините да се разплащат навреме, и ето- задлъжнялост.

  Банки има навсякъде по света, а в други икономики тежестта от лихвите е съпроводена и от изключително високи данъци, осигуровки, трудови възнаграждения и обезщетения при уволнение.

 • 4
  itoskov avatar :-|
  Woland

  В България бизнес се прави на маса, никой не си търси парите навреме, щото контрагентите са "обидчиви", а после- къде са ми парите. Арбитражната клауза е хубаво нещо, съгласен съм с БСК, само че трябва действията да се предприемат навреме.

 • 5
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Включването на арбитражни клаузи в договори с публични институции към настоящия момент означва БСК да проведе една битка с държавата, за да могат спорове, свързани с нейните институции да са подсъдни на арбитража към БТПП.

 • 6
  itoskov avatar :-|
  Woland

  До коментар [#5] от "Нефертити":

  Арбитражи- бол, не е задължително да е този на БТПП, може дори да са чуждестранни.

 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  До коментар [#6] от "itoskov":

  Хубаво де, който ще да е арбитража. То проблема не е в това кой ще е арбитража, а в това да направиш подсъден спор с една от страните държавна институция на арбитраж.
  Смятам, че никой от управляващите няма да се съгласи на подобна промяна защото рискува да извади делата от подсъдността на послушната съдебна система.

 • 8
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123

  И все пак в основата си е некадърното и дори злоумишлено законодателство! Докато не се премахне протекционизма, нелоялната конкуренция и монополите, както и картелите и картелните споразумения, оправия няма да има!
  А за лихвите и тегленето на заемите също трябва да се смени законодателството. Трябва да се махне привилегированоста на банките и те също да си носят риска при даването на кредитите и невъзможността те да се обслужват! Все пак това трябва да е договор между две равнопоставени лица и техните рискове трябва да са еднакви, а не само едната страна/кредитополучателят/ да носи последствията. Банките добре да си правят сметките на кого и какви кредити дават, защото иначе се вижда какъв е резултатът от безразборното раздаване на кредити и необслужването им!

 • 9
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Адекватни идеи.

  А клиринговата къща е още далеч от нашия манталитет,за голямо съжаление. Водещ мотив за българинът (в голямата му част) е да не се мине и да не настине.

 • 10
  mariamarinova avatar :-|
  mariamarinova

  лоша перспектива


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход