Епизод пореден

bTV изпрати изпрати ново предложение за договор на "Булсатком"

Преговорите между bTV и "Булсатком" сериозно заприличаха на сериал. Със сигурност обаче той не е сапунен. А от онези, в които има сложни интриги и заплетени схеми. Скоро ще стане месец откакто двете компании водят търговски спор.

Нов договор, стари взаимоотношения

В сряда bTV обяви, че с цел преодоляване на негативните последици за над милион техни зрители ръководството на bTV Media Group е изпратило ново предложение за продължаване на договора с "Булсатком". Програмите на телевизията не се излъчват в мрежата на сателитния доставчик "Булсатком" от 2 януари.

От bTV твърдят, че предложението съдържа възможно най-добрите ценови условия, при които медията може да продължи да създава качествени български сериали и да заплаща за най-доброто от световното кино и спорт, което представя на зрителите си. Срокът на предложението изтича на 21 януари.

"Разчитаме, че за това време кабелният оператор ще оцени направените отстъпки и преференциални условия и от своя страна също ще намери резерви, за да организира разпространението на каналите на bTV Media Group, без да увеличи цената на услугата си за крайните абонати, заявяват още от медията и уверяват, че при постигане на споразумение зрителите "ще получат сигнал във възможно най-краткия технологичен срок".

Отговорът на "Булсатком" не закъсня. Той беше лаконичен: "Oфертата от страна на bTV наистина е различна от предишната им, но с много малко, дори може да се каже, че е почти същата. Въпреки това ние ще я обсъдим, ще проведем дискусия и след това ще вземем крайно решение дали да я приемем, при какви условия и варианти", обяснява ръководителят на отдел "Маркетинг" в "Булсатком" Младенка Джалова в изявление до медиите. Ръководството на сателитния оператор обяви, че спира публичните изявления до приключването на новия кръг от преговори, тъй като счита, че предложеният от bTV стил е в разрез с добрата бизнес етика и уронва доверието на потребителите.

Отговорът на bTV

по повод твърдението на "Булсатком", че няма финансови задължения към медиата:

"Разпространеният от оператора платежен документ по никакъв начин не внася яснота за размера на изплатената сума и не дава отговор дали това покрива пълния размер на задълженията, които той има към bTV. Това е опит за представяне на частична информация в подвеждаща форма и вид като реални факти. Към момента "Булсатком" все още имат задължения към нас, описани в двустранните договори за 2012 година". 

Обвинение и защита

По-рано през деня "Булсатком" отговори и на другите обвинение на bTV, че компанията има задължения към медията. "Така не е честно, bTV! Към днешна дата нямаме просрочени задължения към телевизията. Всички плащания винаги са извършвани съгласно падежните срокове и уговорките между нас. Последното плащане към bTV e направено на 2 януари 2013 г." Към съобщението до медиите "Булсатком" приложи и платежното, без да прави публично достояние сумата заради търговската тайна. В заключени сателитния оператор изразява изненада, че плановете му да развива бизнеса си предизвикват бури на медийния пазар.

От 11 януари заради същия търговски спор и програмите на ТВ7 не се излъчват в мрежата на "Булсатком". Изгледи за скорошен изход от ситуацията, изглежда, няма. В момента страните в спора наблягат предимно на взаимните обвинения.

Реакцията на "Дарик" (допълнено)

В разгара на спора на страната на bTV и TV7 застана Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), но ако се съди по реакцията на "Дарик радио", медията едва ли е била потърсена за съгласие да се подпише под декларацията.

"Дарик" реши да напусне организацията и подаде документи за това до ръководството й. "Ефективността на асоциацията е под въпрос и това е причина за желанието на медията да се оттегли от нея", уточни ръководството на радиото. АБРО е национална радиомрежа и обединява 64 медии, сред които ефирни, кабелни и сателитни телевизии, местни радиостанции. Целта на сдружението е "да бъдат изградени силни, политически и икономически независими медии в България, които по най-ефективен начин да обслужват своята аудитория и защитават обществения интерес".

В дописка на сайта си "Дарик" акцентира, че през тази седмица АБРО оповести позицията си по добилите публичност проблеми между телевизиите и кабелните оператори, кристализирали в проблемите между двете страни. Чрез нея бяха отправени нападки към "Булсатком", че укрива абонати. Освен това АБРО обърна внимание, че операторите задържат над 80% от приходите си, които според АБРО би следвало да се инвестират в покупки на телевизионна продукция.

Така изразена, позицията на АБРО не е потвърдена от "Дарик радио", тъй като медията не следи текущата кореспонденция в асоциацията, която се готви да напусне. Тъй като намира изнесените в позицията твърдения за манипулативни, "Булсатком" обяви вчера категорично намерение да потърси правата си в съда.

Часове след дописката на сайта DaricFinance.bg собственикът на "Дарик радио" Радосвет Радев обясни, че напускането на АБРО няма връзка с казуса между bTV и "Булсатком"