Към пълен контрол в БТК

Разходите за изкупуване на всички акции на дребни акционери ще са около 25 млн. евро.

Към пълен контрол в БТК

Комисията за финансов надзор пусна търговото предложение към дребните акционери в телекома при цена 2.8 лв. на акция

Татяна Пунчева-Василева
13525 прочитания

Разходите за изкупуване на всички акции на дребни акционери ще са около 25 млн. евро.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


След известно двоумене по подробностите Комисията за финансов надзор не издаде окончателна забрана за търговото предложение към дребните акционери в БТК. С тази стъпка регулаторът даде ход на придобиването на пълен контрол в БТК от новите й собственици - консорциума между банкера Цветан Василев и руската VTB Capital. За целта те ще платят по 2.806 лв. на акция, или общо около 25 млн. евро, става ясно от публикуваното вече предложение.

В средата на декември комисията временно забрани търговото предложение и ако бе издала и окончателна забрана, това щеше да попречи както на придобиването на пълен контрол в телекома, така и на решенията на новите инвеститори, които трябва да минат през гласуване на общо събрание.

Промените в собствеността

През ноември миналата година консорциумът придоби малко под 94% от акциите на БТК, като купувачите поеха и дълговете на дружеството. Преструктурирането включваше както изплащане на част от дълга, така и преобразуването на друга в капитал, с което част от старите кредитори също придобиха дял в телекома. Според първоначалния план Цветан Василев и VTB трябва да са с равно участие и власт в телекома, но впоследствие самият Василев обясни пред "Капитал", че ще контролира около 45% от акциите на БТК.

Според публикуваното търгово предложение непрекият му дял чрез "Бромак" ЕООД възлиза на 43.26%. Непрекият дял за VTB пък е малко над 33%. Останалите около 16% са собственост на кредиторите на групата.

Фактическото придобиване на акциите на БТК стана чрез специално създаденото за целта дружество "Вива телеком България". Чрез сделка на нерегулирания борсов пазар то придоби 93.99% от БТК, или малко под 271.5 млн. акции от капитала на телекома, срещу 520 млн. лв., или 1.916 лв. на акция. Според публикуваното търгово предложение междувременно "Вива" е увеличила участието си до 94.09% и смята да изкупи останалите книжа на телекома при цена от 2.806 лв. на акция.

<#text>

Най-големият малък акционер

Офертата на "Вива" е към останалите дребни акционери в компанията - както обикновени, така и привилегировани (познатата като "златна акция" на държавата; по устав обаче само държавата може да притежава привилегированата акция).

Най-голям сред дребните акционери с 4.6% от обикновените акции е инвестиционен фонд от групата на Artio. Той вече одобри сделката по преструктуриране на задълженията на БТК и собствениците й и сега не е изключено да се съгласи на търговото без значение, че преди години е придобивал акциите си на цени близо пет пъти над сегашната. Същият фонд не прие търговото предложение на AIG преди около пет години на цена 11.30 лв. за ценна книга, поради което БТК остана публична компания. Тогава обаче той имаше блокираща квота от над 5% и така мажоритарният собственик не можеше принудително да изкупи акциите му, както позволява законът. Сега делът му е едва 4.6%, т.е. и без него новите собственици могат да се сдобият с 95% от капитала, за да направят принудително изкупуване (squeeze out), ако желаят.

От публикуваното търгово предложение става ясно още, че новите собственици са поели ангажимент към кредиторите на групата да отпишат телекома от регистъра на публичните дружества не по-късно от 18 месеца след 9 ноември 2012 г., когато реално "Вива" придоби 94% в БТК. Новите акционери обаче не изключват тези задължения да бъдат предоговорени с кредиторите.

Разходите за придобиването на всички акции извън притежаваните засега от "Вива" възлизат на около 25 млн. евро.

Първите мениджърски рокади

В началото на януари надзорният съвет на БТК по искане на новите собственици е взел решение за промяна на управителния съвет на компанията. Решението му все още очаква вписване в Търговския регистър заради искани уточнения от регистъра.

Според него от управителния съвет се освобождават Пиер Мелингер, Росен Хаджиев, Томаш Войташек и Доналд Мюир предвид подадените от тях заявления за оставка. Четиримата бяха представители на предишните собственици на телекома. От петчленния състав на съвета за момента не е сменен единствено главният изпълнителен директор Бернар Москени.

Новите попълнения пък са Златозар Сурлеков (член на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка), Владимир Рангелов - управляващ съдружник в адвокатско дружество "Камбуров и съдружници", Стефано Дзупет - ръководител на инвестиционното звено на VTB Capital в областта на телекомуникациите, и Филип Гроуз - представител на кредиторите на групата на БТК.

По устав надзорният съвет сменя управителния в телекома. Общото събрание пък може да прави промяна в надзорния съвет, но такова все още не е свикано.

Бъдещите планове

Новите собственици не обмислят радикална промяна в стратегията за бизнес развитие на БТК -  ще продължат да развиват пакетните услуги от фиксирана и мобилна телефония с интернет и телевизия. Според обявлението за търговото телекомът смята активно да наблегне на развитието на фиброоптична мрежа в големите градове и на предлагането на платена телевизия като опция за увеличаването на приходите си. Допълнително се посочва, че за момента ръководството на компанията планира ежегодно да изплаща 70% от печалбата на БТК за предходната година като дивидент. През 2013 г. е планирано да се дадат като дивидент и 70% от разпределяемите резерви за 2012 г.

След известно двоумене по подробностите Комисията за финансов надзор не издаде окончателна забрана за търговото предложение към дребните акционери в БТК. С тази стъпка регулаторът даде ход на придобиването на пълен контрол в БТК от новите й собственици - консорциума между банкера Цветан Василев и руската VTB Capital. За целта те ще платят по 2.806 лв. на акция, или общо около 25 млн. евро, става ясно от публикуваното вече предложение.

В средата на декември комисията временно забрани търговото предложение и ако бе издала и окончателна забрана, това щеше да попречи както на придобиването на пълен контрол в телекома, така и на решенията на новите инвеститори, които трябва да минат през гласуване на общо събрание.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  bate_bojko avatar :-|
  bate_bojko

  Къде е публикувано търговото предложение? Кажете ми, моля ви?

 • 2
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Да, държавни (наши) пари се харчат лесно - за телекоми, телевизии, вестници, пристанища, банки, издръжка на медийни проститутки (ака Кольо Бареков/Бардаков), мултиплекси, и още други знайни и незнайни...

 • 3
  deftones avatar :-|
  deftones

  Последните публично известни данни за средства на държавни предприятия в банки са към края на октомври 2010 г., изнесени от вестник "Сега" в началото на февруари тази година по справка от министерството на икономиката, получена по Закона за достъп до информация. Според тези данни към края на октомври миналата година десетте най-големи държавни компании (Български енергиен холдинг, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", Национална електрическа компания, ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", Национална компания "Индустриални зони", "Кинтекс", "Булгартабак холдинг", "Благоевград – БТ") са държали в КТБ е 285 млн. лв.

 • 4
  deftones avatar :-|
  deftones

  Активите на Корпоративна търговска банка (КТБ), собственост на банкера Цветан Василев, достигнаха 4.043 млрд. лв. Това показва неконсолидираният финансов отчет на банката, оповестен чрез системата на БФБ. За три месеца активите са се увеличили с 262.5 млн. лв., а за цялата 2011 г. - с 1.34 млрд. лв.

 • 5
  todortrifonov avatar :-|
  todortrifonov

  Е. Очакваше се. Мисля, че и тук го писаха. Някаква ретроспекция ли ще да е това. Случващото си е рутинна процедура.За момент се зачудих какво се има предвид със заглавието, но то явно цели единствено читателски интерес..

 • 6
  georgi_colov74 avatar :-|
  georgi_colov74

  "Към пълен контрол в БТК" - нали идеята е все пак да се промени нещо в положителна насока в тази компания? За да се случи това е необходимо както да се смени ръкородството, което се и случи в началото на януари, така и по възможност да се придобие пълен контрол върху компанията. В такива трудни времена, в които компанията беше доведена до 1.71 милиарда дългове при предишните собсвеници, е най-добре да се управлява с твърда ръка, промените са повече от наложителни.

 • 7
  todortrifonov avatar :-|
  todortrifonov

  важното е да се подобри качеството на услугата към крайния клиент

 • 8
  economix avatar :-|
  Economix.bg

  Може би е "Бромак" ЕООД

 • 9
  pipistrella avatar :-|
  pipistrella

  Тази стъпка е част от оздравителния план на компанията, която тепърва ще прави доста сериозни финансови инвестиции, за да се подобри работата на дружеството, което години наред без изсмуквано от предишните си собственици.
  Иначе както е посочено и в статията изкупуването на акциите на дребните акционери е въпрос на време и ако не стане с това търгово предложение, ако "Вива телеком България" увеличи дела си до 95% ще има напълно законовото право да изкупи останалата част от акциите.

 • 10
  karla80 avatar :-|
  karla80

  До коментар [#2] от "karen_walker":

  Да, точно твоите 25 милиона похарчиха. Много си зле. Някой като каже харчат ми парите и направо ми иде да му се изсмея в лицето. Особено разни безработни спамери, които се изявяват по форумите. Да не говорим, че това изобщо не са държавни пари. Информирайте се малко как се теглят пари от банките и с какво са обезпечени, за да не ревете, че това са вашите пари всеки път като нещо се направи в страната.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал