С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 27 фев 2013, 12:03, 16115 прочитания

Местен бизнес: Захарни истории от Хасково

Малките производители на сладкиши оцеляват, но работата им става все по-трудна

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


"Работи се повече, но печалбата я няма."
Янчо Янев, "Томи кейк"

"Държавата като цяло подкрепя едрия бизнес."
Зоя Колева, "Тотал-5"
Обичам да пиша за сладки неща – в този бизнес, ако е малък или среден по мащаби, има нещо много симпатично и човечно. Там колкото и технологии да внедряваш, колкото и автоматично да правиш производството, пак съществува човешки фактор, от който до голяма степен зависи качеството на сладкишите. В Хасково има доста такива малки сладкарски компании, които по мащаб са далеч от масово производство, но с много усилия успяват да оцеляват и да продължават въпреки почти постоянната криза през годините.

В изданието си "Регионални профили" от Института за пазарна икономика (ИПИ) изтъкват, че в Хасково преобладават малки предприятия, което говори за потенциал за развитие. Как обаче се случва това развитие – избрахме двама малки сладкарски производители, които да ни разкажат. Както във всички истински истории, и в сладкарските има горчиви проблеми, несмилаеми трудности, но и много захар, която в една или друга форма отпътува от цеховете, за да накара някой да се усмихне.


Когато наливахме основите

Историите на "Тотал-5" и на "Томи кейк" започват още в далечното начало на 90-те години, когато, подобно на много други предприемачи, и техните създатели решават, че трябва да започнат собствен бизнес. Началото на "Томи кейк" е "гаражно" производство – първо на тулумбички, правят и закуски и постепенно увеличават асортимента си. Постепенно се ориентират само към сладки, които са по-трайни, позволяват пренасяне на по-дълги разстояние и могат да ги отличат от масовата продукция на големите производители.

Собственикът Янчо Янев разказва, че имат наложени 8 продукта, които произвеждат постоянно. Още около десетина се правят в зависимост от търсенето. Най-голям интерес има към реването с орехи, локумката с орех и хапките с мармалад, но за сезонност при търсенето на сладки не може да се говори.
И "Томи кейк", и "Тотал-5" спират работа през лятото – едната причина е по-слабото търсене, другата са големите жеги, които намаляват срока на годност и увеличават риска продуктите да се развалят.



Постепенно през годините са спрели някои продукти – като закуските например, където освен конкуренцията на хлебозаводите и някогашната програма за безплатни закуски удря бизнеса им. По обяснение на Янев тогава са им поискали да продават за 12 стотинки кифла, която им е струвала 25 ст.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

3 октомври 2019
Хотел Империал Пловдив

Годишен бизнес форум Industry 4.0


Къде е мястото на България в Индустрия 4.0 и европейската карта на автомобилните производители?
Запазете своето място на форума Industry 4.0, организиран от Капитал, за да почерпите от първа ръка от опита и знанието на глобалните и местни лидери: Daimler, Volvo Group, McKinsey & Company, Schneider Electric, Aurubis и други.

Основни теми на събитието:


  • Перспективите за развитие на индустриалния и автомобилния сектори в страната и региона
  • Бизнес стратегиите за прилагане на нови технологии като AI и 5G на водещи европейски производители
  • Умните решения за по-добро използване на ресурсите и кръгова икономика
  • Конкретните ангажименти на държавата и общините за развитие на индустриалния сектор

Годишен бизнес форум Industry 4.0 Запазете билет

Прочетете и това

Фед подготвя нова кешова инжекция във финансовата система Фед подготвя нова кешова инжекция във финансовата система

Пазарите изпитват недостиг на пари в брой, програмата изглежда като предвестник на криза

18 сеп 2019, 44 прочитания

Държавата подписа със саудитската Arkad за строежа на "Български поток" Държавата подписа със саудитската Arkad за строежа на "Български поток"

Проектът за близо 3 млрд. лв. трябва след 250 дни да направи възможен транзит на руски газ от Турция през България към Сърбия

18 сеп 2019, 704 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Бизнес" Затваряне
Местен бизнес Стара Загора: Храните и трудният български пазар

Компаниите от региона разчитат много и на износ, за да компенсират свитото потребление в страната

ПИК-ът на отровената среда

Очернянето на годеницата на кандидат-кмет на София от кафявия сайт "ПИК" за първи път породи консенсус сред политици, журналисти и PR-и за това какво НЕ е журналистиката

"Шпионският" скандал: 17 мига от есента

Разследването срещу лидера на Движение "Русофили" Николай Малинов изглежда повече като за предизборна вътрешнополитическа употреба, отколкото като реален шпионски скандал с Москва

Експериментът Бобов дол

В замрялото сърце на въгледобива е разрешено най-мащабното изгаряне на отпадъци на Ковачки

Как започва вносът на боклуци в България

Отпадъци за горене започват да се внасят в периода 2014 - 2016 г., като зад начинанието е бившият директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Изкуството, майна

Нощта на музеите и галериите се завръща в Пловдив (13-15 септември) със силно международно участие

Кино: "То: Част втора"

Сумата от всичките ни страхове по Стивън Кинг