С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 27 фев 2013, 12:03, 16399 прочитания

Местен бизнес: Захарни истории от Хасково

Малките производители на сладкиши оцеляват, но работата им става все по-трудна

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


"Работи се повече, но печалбата я няма."
Янчо Янев, "Томи кейк"

"Държавата като цяло подкрепя едрия бизнес."
Зоя Колева, "Тотал-5"
Обичам да пиша за сладки неща – в този бизнес, ако е малък или среден по мащаби, има нещо много симпатично и човечно. Там колкото и технологии да внедряваш, колкото и автоматично да правиш производството, пак съществува човешки фактор, от който до голяма степен зависи качеството на сладкишите. В Хасково има доста такива малки сладкарски компании, които по мащаб са далеч от масово производство, но с много усилия успяват да оцеляват и да продължават въпреки почти постоянната криза през годините.

В изданието си "Регионални профили" от Института за пазарна икономика (ИПИ) изтъкват, че в Хасково преобладават малки предприятия, което говори за потенциал за развитие. Как обаче се случва това развитие – избрахме двама малки сладкарски производители, които да ни разкажат. Както във всички истински истории, и в сладкарските има горчиви проблеми, несмилаеми трудности, но и много захар, която в една или друга форма отпътува от цеховете, за да накара някой да се усмихне.


Когато наливахме основите

Историите на "Тотал-5" и на "Томи кейк" започват още в далечното начало на 90-те години, когато, подобно на много други предприемачи, и техните създатели решават, че трябва да започнат собствен бизнес. Началото на "Томи кейк" е "гаражно" производство – първо на тулумбички, правят и закуски и постепенно увеличават асортимента си. Постепенно се ориентират само към сладки, които са по-трайни, позволяват пренасяне на по-дълги разстояние и могат да ги отличат от масовата продукция на големите производители.

Собственикът Янчо Янев разказва, че имат наложени 8 продукта, които произвеждат постоянно. Още около десетина се правят в зависимост от търсенето. Най-голям интерес има към реването с орехи, локумката с орех и хапките с мармалад, но за сезонност при търсенето на сладки не може да се говори.
И "Томи кейк", и "Тотал-5" спират работа през лятото – едната причина е по-слабото търсене, другата са големите жеги, които намаляват срока на годност и увеличават риска продуктите да се развалят.



Постепенно през годините са спрели някои продукти – като закуските например, където освен конкуренцията на хлебозаводите и някогашната програма за безплатни закуски удря бизнеса им. По обяснение на Янев тогава са им поискали да продават за 12 стотинки кифла, която им е струвала 25 ст.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Goldman Sachs ще управлява инвестиции на граждани от само 5 хил. долара Goldman Sachs ще управлява инвестиции на граждани от само 5 хил. долара

Американската банка ще използва изкуствен интелект, за да разшири бизнеса си

10 дек 2019, 204 прочитания

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (10 ноември) Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (10 ноември)

Как ще се промени вестник "Сега"; Кой иска да управлява БНР; Изхабените думи според комуникационните експерти; Антитръстовите регулатори на ЕС срещу Facebook и Google; Започна записването за "Рекламна академия 2020"; За Huawei - "Най силната история си ти!"

10 дек 2019, 397 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "K2: Бизнесът" Затваряне
Местен бизнес Стара Загора: Храните и трудният български пазар

Компаниите от региона разчитат много и на износ, за да компенсират свитото потребление в страната

Още от Капитал
Да пазиш традицията "Под Балкана"

Животновъдната ферма на семейство Кулови край Карлово е затворила целия цикъл на производство

Четиримилиардната алтернатива

Годината е рекордна за взаимните фондове, като те са сред малкото инвестиции, които бият инфлацията, макар да има и доста на загуба

Язовир "Черна дупка"

Пресъхването на язовир "Студена" заплаши Перник с пълно безводие до края на годината и разкри огромните пропуски при управлението на водите в България

Доставянето на чиста енергия е по-лесно от съхранението й

Намаляването на емисиите зависи от узряването на технологиите за съхранение на енергия

ЕСМ на 50

Поглед към влиянителния музикален лейбъл навръх 50-годишнината му

Звуковата терапия на Стейси Кент

What a Wonderful World: певицата за нуждата да имаме споделени преживявания в кризисно време

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10