Апатичен избор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Апатичен избор

Апатичен избор

Делът на служебно разпределяните служители в пенсионни фондове расте, а прехвърлянията между дружествата намаляват

Весела Николаева
5489 прочитания

© Shutterstock


Преместване в друга компания може да направи единствено осигуреният и никой няма право да му оказва натиск.

След като през миналата година таксата от 20 лв. при смяна на пенсионен фонд започна да се плаща отделно, чувствително е намалял броят на осигурените, които са потърсили ново дружество. Преди това имаше възможност парите се теглят от натрупаната осигурителна сума.

Млади и безгрижни

Публикуваните данни от Комисията за финансов надзор показват още, че младите хора, които започват първа работа на трудов договор, по-рядко се възползват от възможността сами да изберат в коя компания да отива вноската им за втора пенсия. За миналата година 52.6% от тях не са направили избор и в резултат са били служебно разпределени от НОИ. През 2011 г. делът им е бил малко над 46% (виж таблицата). Подобна тенденция има и при професионалните пенсионни фондове, които са задължителни за работещите при тежки условия на труд.

Още от създаването на допълнителното пенсионно осигуряване след 2000 г. интересът към самостоятелен избор е доста слаб. Сериозна спънка пред това е незнанието. Често от това се възползват и пенсионни компании, които в договорка с работодателя "убеждават" работниците си да се преместят. Обикновено служителят не знае правата си и се съгласява под страх от уволнение.

Интерес има, действия - не

Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОК "Доверие", обясни, че интересът към пенсионното осигуряване не е намалял, напротив – все повече хора питат какво става с парите им за пенсия. Тя си обяснява по-малкият брой прехвърляния между фондовете с промяната в наредбата за плащането на таксата за преместване.

"В крайна сметка обаче намалелият брой прехвърляния може би е признак на това, че когато трябва да си платят таксата отделно, хората се замислят повече какви са причините да се прехвърлят. Това провокира и повече интерес и те се питат защо да се преместят, разглеждат възможностите си", коментира Петкова. Според нея е нормално младите хора, които започват работа, да не се интересуват особено от пенсионното си осигуряване на този етап от живота си. От друга страна, добави Петкова, това зависи и доколко пенсионните компании са активни и успяват да стигнат до започващите първа работа. Тя смята, че като цяло дружествата трябва да имат повече разяснителни кампании, но засега без отговор остава общото им предложение до Министерството на образованието в средното училище да има няколко часа по темата.

Като цяло от прехвърлянията между задължителните фондове губещи са големите компании (в таблицата те са подредени по пазарен дял), изключение е "ДСК-Родина". При нея привлечените клиенти са повече от напусналите, но в доброволния фонд е обратното. В този вид осигуряване единствено "Доверие" и "Съгласие" са успели значително да увеличат общия брой на клиентите си. Цитираните данни са нетни разлики между напуснали и нови клиенти, като отделно всяка компания е изгубила или привлякла определен брой осигурени.

Да си знаем правата

Макар че все по-често се пише какви са правата за осигуряване в допълнителен фонд, много хора продължават да не са наясно къде отиват всеки месец 5% осигуровка. По правило до три месеца след започване на първа работа на трудов договор (или пък сте самоосигуряващ се) трябва да се избере дружество за задължително пенсионно осигуряване – това е за всеки, роден след 1959 г. За работещите при тежки условия на труд това включва и професионален фонд за ранната им пенсия. Ако не бъде избран доброволно фонд, НОИ разпределя служебно. Колкото по-голям пазарен дял има един фонд, толкова по-вероятно е да попаднете в него. Следват две години, в които не можете да се местите.

За да разберете къде сте разпределен, трябва да подадете заявление до НОИ, откъдето да ви издадат код за проверка. Би трябвало да получавате и годишно извлечение какво има в партидата ви за пенсия, което дружествата пращат до края на май – в случай че имат верния ви адрес. Когато не сте доволен от пенсионната си компания, можете да се прехвърлите в друга, като просто отидете в новата и подадете заявление. Таксата за смяна е 20 лв. Максимумът за преместване е по веднъж всяка година и това може да стане единствено с ваше съгласие. Незаконна е намеса на работодател или друго лице, което да оказва натиск.

Прехвърлянията (разлика между напуснали и привлечени клиенти)
Дружествоуниверсалнипрофесионалнидоброволни
"Доверие"-7 211-8771 603
"Съгласие"-7 212-2331 395
"ДСК-Родина"7 527564-186
"Алианц България"-4 531332-2 455
"ЦКБ-Сила"4 024192-119
"Ай Ен Джи"2 506-115-144
"Бъдеще"-1 414-147-257
"Топлина"1290111163
"Пенсионносиг. институт"5 0211730
    
Общо прехвърленив универсални фондовев професионални фондовев доброволни фондове
- лица84 6326 6854 780
Промяна спрямо 2011-51.0%-43.4%27.8%
- пари (в хил. лв.)134 39121 9416 743
Промяна спрямо 2011-26.8%-33.8%22.2%

Служебно разпределени
Годинауниверсалнипрофесионални
201064.62%87.91%
201146.22%79.05%
201252.6%82.11%
Източник: КФН

Преместване в друга компания може да направи единствено осигуреният и никой няма право да му оказва натиск.

След като през миналата година таксата от 20 лв. при смяна на пенсионен фонд започна да се плаща отделно, чувствително е намалял броят на осигурените, които са потърсили ново дружество. Преди това имаше възможност парите се теглят от натрупаната осигурителна сума.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK