Агроминистерството няма да спре създаването на портал за земите

Асоциацията на зърнопроизводителите възрази срещу проекта с прогнозна стойност 3 млн. лв.

   ©  Цветелина Ангелова
   ©  Цветелина Ангелова
От агроведомството твърдят, че порталът ще е нужен от 2014 г., когато директните субсидии вече няма да се изплащат на площ, а по друга система.

Земеделското министерство няма намерение да прекрати работата си по създаването на земеделски портал, който да обедини информацията за земеделските земи в страната, каквото искане имаше Националната асоциация на зърнопроизводителите. Това стана ясно в четвъртък след среща между зам.-министъра на аграрното ведомство Светлана Боянова и сдружението. Проектът е с прогнозна стойност от 3 млн. лв. и се финансира с пари за техническа помощ от Програмата за развитие на селските райони.

Какво представлява проектът

Поръчката за проекта бе обявена в края на януари. Според заданието й изпълнителят трябва да създаде интернет страница - геоинформационен портал с карти на земеделските земи в страната. Поръчката включва още информационна система, необходимия софтуер и обучение на държавни служители за работа с него. Идеята на сайта е да събере на едно място данните за ползването на земеделските земи в страната.

В четвъртък от ведомството на Мирослав Найденов съобщиха, че в момента има различни регистри, поддържани от отдели и агенции, но с новия проект те ще бъдат обединени. Така в бъдещия портал ще може да се проверява информация за отделни парцели като например категории на имота, собственик, съседи, дали е отдаден под аренда и др. Предвижда се и връзка с регистъра на земеделските производители, кадастралните карти, ортофотокартата, по която се очертават земите за получаване на субсидии, и други бази данни.

От земеделското министерство твърдят, че ще бъде въведена и информация за пътищата около терените, както и местата, където има защитени територии. Отделно от ведомството смятат, че обобщената информация е належаща от 2014 г., когато директните субсидии вече няма да се изплащат на площ, а чрез права за плащане.

3 млн. лв. прогнозна стойност

Новият портал ще се финансира с пари от техническата помощ в програмата за развитие на селските райони. Критериите към изпълнителя са сравнително високи - оборот от 6 млн. лв. и изпълнение на минимум три такива поръчки през последните години. Прогнозната стойност на поръчката е 3 млн. лв. Според асоциацията на зърнопроизводителите обаче тази сума е прекалено висока и подобен сайт може да бъде създаден за много по-малко средства - около 30-40 хил. лв., тъй като цялата налична информация вече съществува в земеделското министерство. От сдружението дори се заканиха да сигнализират Брюксел заради поръчката.

Според зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова обаче зад искането на зърнопроизводителите може да има и други мотиви. Пред в. "Труд" тя съобщи, че "този софтуер ще е равен на електронно правителство в земеделието", "ще обединява всички бази данни за земята, субсидиите и фермерите" и че ще има връзка с Националната агенция за приходите и фонд "Земеделие". "Регистърът веднага ще покаже и заграбената земя, а това не се харесва", казва още пред вестника Боянова. Тези твърдения бяха отхвърлени от асоциацията на зърнопроизводителите.