Храните за бедни: Рядко сито за примерни изпълнители
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Храните за бедни: Рядко сито за примерни изпълнители

Основният доставчик от предишни години - "Фантастика 95 — Георги Цанков", вероятно няма да участва в новия търг.

Храните за бедни: Рядко сито за примерни изпълнители

Над 6.4 млн. лв. глоби са наложени досега от фонд "Земеделие" заради забавени доставки и проблеми с отчитането от предишните поръчки

Весела Николаева
5983 прочитания

Основният доставчик от предишни години - "Фантастика 95 — Георги Цанков", вероятно няма да участва в новия търг.

© Капитал


Фирмите, които забавиха голяма част от доставките на храните за бедни, пак ще могат да участват в новия търг по програмата. Това става ясно от отговори на Държавен фонд "Земеделие", изпратени до "Капитал Daily". Според условията на новата обществена поръчка, публикувана на 28 февруари, кандидатите трябва да представят препоръка за добро изпълнение на изпълнени подобни договори от последните три години. Общата стойност на наложените досега глоби надминава 6.4 млн. лв.

Само един примерен

За миналата година забавяне в доставките или неотчетени разходи имаше от почти всички фирми, включително и от тази, спечелила 9 от общо 15 позиции в поръчката за храни — ЕТ "Фантастика 95 — Георги Цанков". Неустойки са платили всички дистрибутори, с изключение на "Панда И. П.", която спечели поръчката за пчелен мед. Информация за платените от тях неустойки бяха публикувани в понеделник в регистъра на обществените поръчки (виж таблицата). Собственикът на "Фантастика 95" Георги Цанков каза пред "Капитал Daily", че най-вероятно няма да участва в новия търг, защото заради огромните глоби и неизпълнени ангажименти от ДФ "Земеделие" фирмата му е сериозно пострадала. "Размерът им многократно надхвърля това, което можем да спечелим", каза Цанков. Само за две от позициите наложените неустойки надминават 5 млн. лв. Цанков обясни, че фондът е забавил с месеци плащането на ДДС, което поставя в затруднение и тях, и техни подизпълнители и не е изключено дори да се стигне до затваряне на фирми.

Той коментира, че са подписали някои от договорите в края на септември и са имали уверения на ДФ "Земеделие", че няма да им се налагат санкции за забавяне, тъй като кратките срокове са били очевидни. Глоби обаче има, а разпределянето на храните между нуждаещите се приключи чак на 18 януари при начало на кампанията през октомври.

"Начупен" или с гъгрици

Освен със закъснение "Фантастика 95" стана по-известна и с доставката на фасул, в който служители на Българския червен кръст и Българската агенция за безопасност за храните (БАБХ) намериха гъгрици. Цанков каза, че от фонд "Земеделие" са му издали протокол, според който в боба няма насекоми, а просто част от тях са били "начупени". За "начупения" боб "Фантастика 95" е била глобена 133 хил. лв. по информация на собственика й Георги Цанков и на фонд "Земеделие". В регистъра на обществените поръчки все още няма данни за наложените неустойки заради боба.

Миналата седмица от фонда обясниха, че не могат да издадат препоръка на фирма, която е забавяла поръчката и е доставяла стока с лошо качество. В понеделник обаче от ведомството уточниха, че според изискванията на поръчката е достатъчно "участникът да представи доказателства за два успешно приключили договора за обществена поръчка". Това означава, че ако компаниите докажат приключени в срок други поръчки за последните три години, те пак ще могат да участват. Възложителят на поръчката — фонд "Земеделие", обаче ще може да отстраняват участник, ако не е изпълнил "каквито и да било предходни договори" с него. Т.е. дали нередовните изпълнители от предишни поръчки ще бъдат отстранени си остава решение на фонда. "Фантастика" най-вероятно ще успее да докаже, че е изпълнявала подобни договори, като се има предвид, че тя печели основната част от доставките на храните за бедни в последните две години.

От фонд "Земеделие" отказаха да ни изпратят и протокола, с който се документира качеството на боба от миналогодишните доставки, като обясниха, че е "конфиденциален". От ведомството казаха, че на фирмата вече са наложени неустойки, след като БАБХ и фондът са установили лошото му качество.

Сертификатът за 1-во качество му беше издаден от ЧЕХ, който се е отказал от доставката на фасул и на захар в полза на "Фантастика 95", след като първоначално печели с най-ниската оферта. По същата схема ЧЕХ печели доставката на картофено пюре след оттеглянето на "Фантастика". И двете фирми са сред нередовните изпълнители на миналогодишните поръчки със забавени доставки. Общо 12 от 15 вида храни не са били изпратени навреме в складовете на БЧК. Част от неустойките са наложени и заради неплатени разходи за съхранение на интервенционно зърно. Става въпрос за помощта от ЕС, която е под формата на ечемик от запасите на съюза, предоставен за бартер по някои от сделките с храни за бедни. Други изпълнители не са представили навреме отчета си за транспорт, което е станало причина тези разходи да не им се възстановяват.

Премахни подозрителния

Освен с проблемни доставки и качество част от продуктите бяха и със завишени цени. Една от причините беше оттеглянето на първия избран, предлагащ нереално ниска цена, след което печелеше вторият с по-висока оферта. Цената и сега е единственият критерий за избор, стига да се доставят храни с добро качество. На въпрос как ще се избегне това експертите от фонд "Земеделие" обясниха, че Законът за обществени поръчки им дава право да отстранят участник, ако предлаганата от него цена е с над 20% по-ниска от средната на всички останали оферти. При такъв случай той трябва да обясни защо предлага толкова ниска цена и ако не успее, фондът може да го отстрани от търга. Неясно обаче остава как ще се гарантира, че няма да се доставят храни на по-високи от пазарните цени — за това възложителят ще разчита само на желанието за конкуренция между всички участници.

За тази година всички храни са обявени в една обща поръчка, по която желаещите могат да кандидатстват за която позиция искат. Миналата година поръчките бяха разделени на няколко търга, последният от които е обявен през юли. През тази година обявлението беше публикувано на 28 февруари, документите се купуват до 15 март, а на 25 изтича срокът за подаване на оферти. Те ще бъдат отворени на следващия ден.

Нарушители и неустойки
Дружествопродуктглоба       нарушения
"Фантастика 95 – Георги Цанков"олио2 579 219забавени доставки
"Фантастика 95 – Георги Цанков"леща2 519 559забавени доставки
"Ви Ем Пи"ориз480 191забавени доставки; неплатени разходи за съхранение на интервенционно зърно; не са отчети в срок транспортните разходи
"Фантастика 95 – Георги Цанков"кафе тип "Инка"246 23220 дни закъснение
"Фантастика 95 – Георги Цанков"конфитюр184 98114 дни закъснение
"Фантастика 95 – Георги Цанков"фасул*133 000*лошо качество и закъснели доставки*
"Фантастика 95 – Георги Цанков"захар131 96621 дни закъснение
"ЧЕХ – Йосиф Новосад"картофено пюре109 42112 дни закъснение
"Валпарего"брашно108 202забавени доставки; неплатени разходи за съхранение на интервенционно зърно; не са отчети в срок транспортните разходи
"Фантастика 95 – Георги Цанков"вафли53 492забавени доставки; неплатени разходи за съхранение на интервенционно зърно; не са отчети в срок транспортните разходи
"Валпарего"макарони15 126неплатени разходи за съхранение на интервенционно зърно; не са отчетени в срок транспортните разходи
"Фантастика 95 – Георги Цанков"бисквити9 155забавени доставки; транспортните разходи не са отчетени в срок
"Спанос"спагети56715 дни закъснение
"Фантастика 95 – Георги Цанков"нишесте2 000не са отчетени в срок транспортните разходи
общо до момента 6 445 215 
Източник: Агенция по обществени поръчки; ДФ "Земеделие"

Фирмите, които забавиха голяма част от доставките на храните за бедни, пак ще могат да участват в новия търг по програмата. Това става ясно от отговори на Държавен фонд "Земеделие", изпратени до "Капитал Daily". Според условията на новата обществена поръчка, публикувана на 28 февруари, кандидатите трябва да представят препоръка за добро изпълнение на изпълнени подобни договори от последните три години. Общата стойност на наложените досега глоби надминава 6.4 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  georgitzankov avatar :-|
  georgitzankov

  Уважаеми читатели, моля да не се подвеждате по мащабната медийна кампания. Официалната позиция на Георги Цанков може да прочетете на личния уебсайт: georgitzankov.com, като за всяка буква от написаното отговарям напълно и заставам с името си - Георги Цанков. След като се запознаете с фактите, направете изводите за себе си, не позволявайте друг да Ви казва кое е черно и кое бяло.

  С уважение и пожелания за здраве,
  Георги Цанков!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK