Wizz Air ще лети три пъти седмично между София и Киев

Нискотарифната авиокомпания ще увеличи честотата и на полетите си до Париж и Кипър

Унгарската авиокомпания е на второ място по превозени пътници на софийското летище
Унгарската авиокомпания е на второ място по превозени пътници на софийското летище    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Унгарската авиокомпания е на второ място по превозени пътници на софийското летище
Унгарската авиокомпания е на второ място по превозени пътници на софийското летище    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air започва да лети между София и Киев от 6 юли, съобщиха от авиопревозвача. Полетите до столицата на Украйна ще се осъществяват три пъти седмично, във вторник, четвъртък и петък, а билетът ще струва минимум 64 лева с включени летищни такси. Това според ръководството на компанията би трябвало да даде и тласък на двустранния туризъм.

Унгарската Wizz Air е от така наречените low-cost авиокомпании и като такава се нарежда на трето място в Европа и първа в Централна и Източна Европа по пазарен дял. Компанията е превозила общо 12 млн. пътници през 2012 г. и очаква броят им да достигне 13.5 млн. през настоящата.

Новата линия София - Киев ще се оперира от Wizz Air Ukraine, а билети могат да бъдат резервирани вече на wizzair.com.

Мениджърът корпоративни комуникации в Wizz Air Даниел де Карвало, който представи новата линия, заяви, че това е добра новина за туризма в София и за българските клиенти. "Украинските туристи сега ще имат лесен достъп до една от основните точки на Балканите, докато хората от София ще са освободени от високите цени и трансферни полети до Киев", добави той.

Допълнителни полети и до Кипър и Париж

Също така Wizz Air обяви и допълнителни полети от София до Ларнака (Кипър) и Париж Бове. Вместо веднъж седмично от 19 юни полетите вече ще са два пъти, а до Париж от два пъти седмично компания ги увеличава на три. В България компанията оперира от три летища, като София е една от 16-те бази на Wizz Air, които са разположени в 9 държави.

Към края на 2012 г. авиокомпанията е разполагала с 39 самолета и се надява през тази година да ги увеличи на 45. От компанията твърдят, че тяхната флота е най-младата в Европа и съответно най-малко замърсяващата. Общо за Wizz Air работят 1500 души, които са обслужвали през 2012 г. 260 линии между 91 дестинации в 30 държави. През тази година ръководството предвижда да наеме още 200 човека и да увеличи линиите на 300.

Бърз растеж

Компанията стъпва в България 2005 г., като постепенно разширяваше бизнеса си, и през 2008 г. нискотарифната авиокомпания вече превозваше 9% от пътниците. Две години по-късно през самолетите на превозвача вече преминаваха 20% от пътниците на софийското летище, или 735 хил., а дестинациите, до които лети от България, станаха 13.

Компанията успя да се нареди не само на първо място в нискотарифния сегмент, но и на второ място сред всички след националния авиопревозвач "България ер", който държи 28% пазарен дял по превозени пътници според статистиката на летище София. Wizz Air дори направи двегодишен опит да развива вътрешни полети София - Варна в пряка конкуренция с "България ер".

През 2012 г. унгарската компания е имала 21% пазарен дял по превозени пътници на летище София, следвана от Lufthansa с 11%, Austrian Airlines 9.4% и EasyJet с 4.8%. Даниел де Карвало каза че очакват компанията да превози 750 000 пътници през летище София през 2013, което ще помогне за поддържането на 750 местни работни места.