Тройката се противопоставя на сливането на NBG и Eurobank

Според международните кредитори новата банка ще носи твърде голям риск за Гърция

И в България като в Гърция офисите на двете банки много често са едни до други
И в България като в Гърция офисите на двете банки много често са едни до други    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
И в България като в Гърция офисите на двете банки много често са едни до други
И в България като в Гърция офисите на двете банки много често са едни до други    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Международните кредитори на Гърция са поискали правителството в Атина да спре придобиването на Eurobank от National Bank of Greece (NBG) заради притеснения, че след сливането новата банка ще бъде твърде голяма, за да може държавата да се справи с нея, ако възникнат проблеми. Това казаха за Reuters двама банкери, участващи в преговорите.

Твърде голяма, за да бъде спасена

Тези притеснения от страна на кредиторите, които за някои изглеждат изненадващи и неочаквани, идват в момент, когато друг член на еврозоната - Кипър, е принуден да затвори втората си по големина банка. Това буди страх у европейските партньори на Гърция, че подобен сценарий е възможен и там.

Европейският съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ), или т. нар. тройка, са повдигнали въпроса за размера на обединената банка спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция и банковия сектор като цяло, казват източниците на информационната агенция. Новата NBG-Eurobank банкова група ще разполага с активи от 170 млрд. евро, което е почти колкото размера на БВП на страната (190 млрд. евро) и 36% от общите депозити.

"В общи линии това са доводите, изложени от тройката", каза единият от банкерите пред Reuters, отказвайки да бъде назован по име.

Сделката, която трябваше да спаси двете банки

Сделката по придобиването започна още през октомври миналата година, а през февруари най-голямата гръцка банка предложи 58 нови акции за всеки 100 на Eurobank. Двете финансови институции вече дори са започнали интегриране на операциите след получаване на одобрение от властите.

Така NBG пое 84.3% от Eurobank през февруари чрез размяната на акции като част от опита на банковия сектор да се консолидира, за да се справи с отрицателния ефект от кризата с дълга на страната и дълбоката рецесия. И двете гръцки банки имат бизнес в България, като Eurobank е собственик на Пощенска банка, а NBG е собственик на ОББ.

От сливането на NBG и Eurobank се очаква да се реализират икономии на разходи до 630 млн. евро годишно след края на 2015 г. Според изказвания на ръководството на NBG се очаква след сливането около 25% от обединената клонова мрежа да бъде преструктурирана. Освен това NBG съобщи, че планира съкращения на около 2000 служители, или 15% от работещите, за да се реализират икономии от сливането с Eurobank.

Европейската комисия досега не е излизала с коментар за сливането на NBG с Eurobank. Високопоставен банкер от NBG обаче заяви, че банката няма планове да променя курса си. "NBG продължава напред с правното регулиране на процеса по придобиването на Eurobank - сделка, която беше одобрена и от гръцките, и от европейските регулаторни органи. Нашата цел е да приключим процеса по сливането до юни", е казал служителят от NBG пред Reuters.

Голямата банкова група може и да не остане частна

Тази седмица длъжностните лица от тройката ще кажат кога ще възобновят посещенията си в Атина, за да започнат да инспектират напредъка на Гърция по изпълнението на условията от последния спасителен план, от който зависи дали ще избегнат фалита.

Така или иначе според тройката двете банки трябва да се рекапитализират отделно и да останат отделни юридически лица. Двете банки заедно се нуждаят от 15.6 млрд. евро свеж капитал, за да укрепят платежоспособността си до нивата, изисквани от централната банка, след понасянето на загуби от отписването на гръцки държавен дълг и обезценени заеми.

Затова служители от тройката твърдят, че за обединената банкова група ще бъде трудно да набере най-малко 10% от необходимия капитал от частния сектор, за да остане частна, каквото е изискването съгласно договорената схема за рекапитализация.

По този начин групата изцяло ще попадне под контрола на държавния фонд за подпомагане на банките, което от своя страна пък ще затрудни намирането на купувач за такава голяма банка в бъдеще.