Активите на "Елма" - Троян, излизат на търг

Обявеното в несъстоятелност предприятие е с основен кредитор Николай Банев

Залезът. Най-големият производител на електромотори средно напрежение навремето на Балканите е във фалит
Залезът. Най-големият производител на електромотори средно напрежение навремето на Балканите е във фалит    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Залезът. Най-големият производител на електромотори средно напрежение навремето на Балканите е във фалит
Залезът. Най-големият производител на електромотори средно напрежение навремето на Балканите е във фалит    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
10.39 млн. лв. е минималната сума за сгради и поземлени имоти, без машините.

Активите на контролираната от Николай Банев компания в несъстоятелност "Елма" отиват на търг. За продажба са обявени сградите и поземлените имоти, без оборудването и машините. Те ще се продават отделно, а общата минимална сума за която са обявени, е 10.39 млн. лв.

Троянското предприятие е в несъстоятелност от края на миналата година, след като Ловешкият окръжен съд откри процедура в края на юли 2012 г. по искане на два малки кредитора. За дата на неплатежоспособност беше определена датата 1 януари 2009 г. Предявените вземания са за 10.97 млн. лв., като голямата част са от дружества на самия Банев.

Търгът за активите е обявен от плевенския синдик Мариян Нейков и ще бъде проведен на 26 април. Засега това са активите, които е установено, че са собственост на длъжника и които са обявени за продажба по решение на кредиторите, след като са били оценени. Още е рано да се каже дали ще има и други търгове за останалата част от дружеството.

Залезът

"Елма" е приемник на най-големият навремето производител на електромотори средна мощност на Балканите "Елпром". Тогава в него са работили 2400 души. След промените за дружеството идват няколко трудни години, които обаче са несравними със случилото се след масовата приватизация през 1997 г.

Тогава Николай Банев чрез своя ПФ "АКБ Форес – социален" купува срещу 850 хил. лв. в бонове предприятието, където тогава са работили 1800 души. До началото на кризата, когато падат до 400 и започват истинските проблеми за дружеството и то реално спира работа.

В средата на миналата година два от сравнително малките кредитори на компанията - "Елком" ООД и местното общинско дружество "В и К Стенето", подават заявление в Ловешкия окръжен съд за постановяването на "Елма" в производство по несъстоятелност заради отдавна просрочени и неизплатени дори след съдебно решение вземания за общо около 100 хил. лв.

<#text>

Най-големият кредитор е самият Банев

Публикувани в Търговския регистър, документите от съда показват, че освен тях вземания имат държавата в лицето на Националната агенция за приходите (1.6 млн. лв.), 393 служители на компанията (531 хил. лв.) и агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (150 хил. лв.). Най-големите кредитори на компанията обаче са все дружества, свързани с Николай Банев, като "Партнърс актив", както и самият той като физическо лице.

Първото е предявило вземания за около 7.7 млн. лв., а вземането на Банев е за 141 хил. лв. Съпругата му Евгения Банева също е предявила 69 хил. лв. В края на миналата година известният приватизатор обяви че няма никакви други взаимоотношения с "Елма" освен като кредитор на дружеството и няма никакво намерение да предлага оздравителна програма за компанията. Според него "Елма" е предприятие, проектирано за съвършено друга икономика.

Финансови проблеми от години

Публично наличната информация за "Елма" показва, че началото на залеза за компанията започва с началото на кризата. Още в края на 2008 г. стана ясно, че тя почти не работи, като от кметството на Троян коментираха, че се очаква близо 400-те работници на предприятието да бъдат освободени. Заплатите им пък са били системно забавяни или изплащани частично след 2002 г.

Друг сигнал за влошаването на състоянието на компанията беше излизането на Банев и приближените му лица от ръководството й през лятото на 2009 г. Според данните от последния публикуван на фондовата борса финансов отчет към 31 декември 2011 г. основните акционери на компанията са регистрираното в Панама "Хънтли оувърсийз трейдинг корпорейшън" с около 25% от капитала,  "АКБ  - Актив" с малко под 20% и "Бимас 1954" с 6.7%. В добрите си години след приватизацията компанията е имала годишен оборот от около 20 млн. лв., докато за последно той беше сведен до 1 млн. лв. и загуба 384 хил. лв. 

Проблеми отвсякъде

Започналият

бизнеса си в началото на 90-те години с охранителна фирма Николай

Банев, има проблеми и с другите си бизнеси. Още през 2011 г. заради

дългове активите на химическия завод "Полимери" бяха обявени на търг от

съдебен изпълнител, а от края на миналата година предприятието е обявено

в неплатежоспособност и е с открита процедура по несъстоятелност от

Варненския окръжен съд. Това се случи, след като през 2010 предприятието

спря уж временно работа. Миналата година Банев загуби и собствеността

върху къмпинг "Градина", след като той беше продаден заради неизпълнени

ангажименти по приватизационния договор. По същата схема беше на път да

загуби и къмпинг "Каваци", но си плати и засега го спаси.

 

Още от Капитал

Код "Премиера"

Код "Премиера"