Повдигни ме... с тирамису
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Повдигни ме... с тирамису

Повдигни ме... с тирамису

Най-известният кафеен десерт се ражда в Италия

Весела Николаева
8706 прочитания

© Shutterstock


Поредицата "Кафе" е част от специално издание на "Капитал". Всяка сутрин от 8 до 11 април ще можете да прочетете по няколко нови статии от нея. Всички тях ще намрите на capital.bg/kafe.

Най-прочутият десерт с кафе има две истории за раждането си. По-новата и по-официалната гласи, че в сегашния си вид се появил някъде в края на 60-те години в ресторанта на Алба и Алдо Кампеол Le Baccherie в Тревизо, Италия. Те обаче така и не се досетили да патентоват и защитят името и рецептата му подобно на прословутата торта Sacher от Виена или гръцкото узо. Но може би точно заради това за по-малко от половин век тирамису не само че станал световноизвестен, но се появили и един куп рецепти, гравитиращи около вкуса му, много от които нямат нищо общо с оригинала и са по-скоро претенция на някое недотам добро заведение, отколкото няколко лъжици нежно кафеен вкус. 

Обратно на новата му история, кулинарните легенди заплитат много по-темпераментни връзки между страст, власт, безсънни нощи и сладост. През XVII век в италианския град Сиена посрещнали тосканския херцог Козимо Медичи III с десерта, който той толкова харесал, че разпространил рецептата и из други градове, а готвачите го нарекли "Супата на херцога". Първообразът обаче дошъл от куртизанките на Венеция, които го поднасяли преди дългите нощи. 

Името му означава "повдигни ме" в по-приличен превод.

Но встрани от бурните нощи на ренесансова Венеция едно тирамису прекрасно замества кафето в жегата – едновременно ободряващо и студено. 

Няколко правила обаче – без маскарпоне, хубави бишкоти и силно кафе няма да се получи истинско тирамису. То не се реже, а се сипва с лъжица и прилича много повече на крем, отколкото на самозваните торти, които някои сладкари решават да накичат с това име. След като се направи, трябва да престои поне една нощ в хладилника. Тъй като в рецептата има сурови яйца, които почти не се обработват топлинно, те трябва да са много пресни.

Рецептата:

2 големи яйца

200 г сирене маскарпоне  80 г пудра захар
2 големи чаши силно кафе без захар (еспресо, в никакъв случай разтворимо) натурално какао на прах около 15 бишкоти тип Savoiardi (те са силно хрупкави, с покритие от захар и много въздушни)

няколко супени лъжици вино Marsala или коняк, ако не искате алкохолна нотка, можете да го пропуснете 

Жълтъците се разбиват с половината захар, белтъците - с останалата половина. За по-сигурно може да ги разбиете на водна баня - купата с яйцата се поставя в друга купа с гореща (не вряла) вода, като много внимавате в жълтъците или белтъците да не попада нито капка. Към жълтъците се прибавя маскарпонето и внимателно се смесва, след което се прибавят и белтъците - не се бърка енергично, а с леко повдигане на бъркалката всичко се смесва до блед гладък крем. Всяка бишкота се топи в кафето, разбъркано с виното, и се нарежда в съда за тирамису. След всеки ред бишкоти се слага пласт крем, поръсва се с какаото, пак ред бишкоти с кафе, накрая пак крем. Всичко се поръсва обилно с какао. За да не получи коричка от какаото, поръсва се малко веднага при приготвянето и след това се добавя още преди поднасяне. 

Ако не сте сигурни в яйцата, разбивайте крема на водна баня. В някои рецепти те са заменени от сметана. Не използвайте обаче готовата сладкарска, а такава от краве мляко, която не е подсладена предварително. Най-удобният начин за поднасяне на тирамису е в отделни чаши или купички.

Поредицата "Кафе" е част от специално издание на "Капитал". Всяка сутрин от 8 до 11 април ще можете да прочетете по няколко нови статии от нея. Всички тях ще намрите на capital.bg/kafe.

Най-прочутият десерт с кафе има две истории за раждането си. По-новата и по-официалната гласи, че в сегашния си вид се появил някъде в края на 60-те години в ресторанта на Алба и Алдо Кампеол Le Baccherie в Тревизо, Италия. Те обаче така и не се досетили да патентоват и защитят името и рецептата му подобно на прословутата торта Sacher от Виена или гръцкото узо. Но може би точно заради това за по-малко от половин век тирамису не само че станал световноизвестен, но се появили и един куп рецепти, гравитиращи около вкуса му, много от които нямат нищо общо с оригинала и са по-скоро претенция на някое недотам добро заведение, отколкото няколко лъжици нежно кафеен вкус. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
  • 1
    r0ksi avatar :-|
    Рокси

    Сипването с лъжица е някаква градска легенда. Претендиращите за авторство на модерния сладкиш тирамису са го приготвили за пръв път в кръгла форма, която се реже на парчета ( трябва кремът да е с правилната гъстота).
    Не съм намирала информация в каква точно форма се е консумирал преди това, но със сигурност кремът е zabaione и се приготвя задължително на водна баня. Най малкото преди 1-2-3 века липсата на термична обработка на яйцата би означавала биологично оръжие, а не стимулиращ десерт.
    Изобщо тирамисуто, както и чийзкейкът, са два много осакатявани сладкиша, които вместо удоволствие за сетивата стигат до състояние да трябва да се сипват с лъжица.

  • 2
    aliceofoz avatar :-|
    aliceofoz

    Благодарности за статията, но защо е в секция бизнес ?!? :-)

  • 3
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити

    Оооо, не обичам тирамису.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK