Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща
Най-прочутият десерт с кафе има две истории за раждането си. По-новата и по-официалната гласи, че в сегашния си вид се появил някъде в края на 60-те години в ресторанта на Алба и Алдо Кампеол Le Baccherie в Тревизо, Италия. Те обаче така и не се досетили да патентоват и защитят името и рецептата му подобно на прословутата торта Sacher от Виена или гръцкото узо. Но може би точно заради това за по-малко от половин век тирамису не само че станал световноизвестен, но се появили и един куп рецепти, гравитиращи около вкуса му, много от които нямат нищо общо с оригинала и са по-скоро претенция на някое недотам добро заведение, отколкото няколко лъжици нежно кафеен вкус.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
3 коментара
Сипването с лъжица е някаква градска легенда. Претендиращите за авторство на модерния сладкиш тирамису са го приготвили за пръв път в кръгла форма, която се реже на парчета ( трябва кремът да е с правилната гъстота).
Не съм намирала информация в каква точно форма се е консумирал преди това, но със сигурност кремът е zabaione и се приготвя задължително на водна баня. Най малкото преди 1-2-3 века липсата на термична обработка на яйцата би означавала биологично оръжие, а не стимулиращ десерт.
Изобщо тирамисуто, както и чийзкейкът, са два много осакатявани сладкиша, които вместо удоволствие за сетивата стигат до състояние да трябва да се сипват с лъжица.
Благодарности за статията, но защо е в секция бизнес ?!? :-)
Оооо, не обичам тирамису.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.