Плюс-енергийни сгради

Проект на плюс-енергийна къща в с. Кладница, автор "Студио АРХЕ", арх. Георги Николов
Проект на плюс-енергийна къща в с. Кладница, автор "Студио АРХЕ", арх. Георги Николов    ©  Капитал
Проект на плюс-енергийна къща в с. Кладница, автор "Студио АРХЕ", арх. Георги Николов
Проект на плюс-енергийна къща в с. Кладница, автор "Студио АРХЕ", арх. Георги Николов    ©  Капитал
Поредицата "Имоти и инвестиции" е част от специално издание на "Капитал". Статиите от нея ще намeрите в следващите дни на capital.bg/imoti.

Строителството на пасивни къщи в България набира скорост и вече не може да се счита за инвестиция само за ексцентрични пионери. Около София към момента се довършват два такива обекта, а в цялата страна има няколко построени, като първите бяха изградени преди няколко години в районите на Благоевград и Варна. Осезаемата енергийна криза е стимул за все повече потребители да си дадат сметка за експлоатационните разходи на сградите и нуждата от радикални мерки за енергийна ефективност.

В селището "Делта хил" в близост до витошкото село Кладница "Студио АРХЕ" завършва строителството на плюс-енергийна сграда, като надгражда стандарта пасивна къща чрез прилагането на слънчева електроцентрала на покрива. За една година консумираната енергия от този обект ще е по-малко от тази, която ще се генерира от слънцето. Тази къща е с чиста жилищна площ 415 кв.м. Ако тя беше построена по действащите в момента минимални изисквания, отоплението й щеше да струва не по-малко от 1500 лв. на месец. Сега през зимата комфортът на тази пасивна къща е постижим за по-малко от 100 лв. месечно. През лятото пък собственикът, вместо да плаща за енергия, ще получава средства за произведения излишък. Всичко това е с цената на не повече от 13% допълнителна инвестиция на строителството. Такъв резултат е възможен с внимание към бюджета и целенасочено проектиране, без влагането на ненужни и сложни компоненти. Достатъчни са дебела суперизолация на външната обвивка, никакви термомостове, качествени прозорци със специален троен стъклопакет и пълна херметизация на обвивката, проверена с т.нар. Blowerdoor тест. Сградната техника е опростена до вентилационна система с рекуператор, слънчеви колектори за топла вода и малък пелетен котел. Вместо отоплителна система има големи красиви витрини с южно изложение. В строителството на този обект е вложен малко бетон и много дървесина, което допълнително оптимизира разходите и внася много уют.

В с. Лозен до София същото архитектурно бюро е на финала на градежа на друга пасивна къща, построена основно с камък и дърво. Тя се доближава до нулево-енергийния стандарт чрез генерирането на електричество и топлина от слънцето. Къщата постигна рекорден за Европа успех в теста за въздухоплътност, задължителен за всяка пасивна къща. В резултат на това постижение, вентилационната система ще работи още по-ефективно от очакваното и ще бъдат реализирани допълнителни икономии на енергия.

Пасивната къща е работещ, проверен и доказан модел. В много близко бъдеще този стандарт ще остане единственият икономически модел на строителство, при който комфортът на обитаване ще бъде поносим от гледна точка на първоначалните инвестиции и последващите месечни разходи за енергия.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  yotata avatar :-|
  йотата

  Тоест в бъдеще сичкото енергиен кърлеж ще трябва да си търси други кранчета за смучене на народна пара.

 • 2
  superbg avatar :-|
  superbg

  Те дотогава ще изсмучат толкова много пари че ще прилапат друг бизнес и пак ще смучат от народа.

 • 3
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  Това е

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  historama avatar :-|
  historama

  Това е бъдещето, но тези къщи-уникати се появяват въпреки сегашните управляващи. Сегашният политически елит, най-вече този, който е в парламента е за хората да бъдат бедни, и те да се грижат за насъщния му, т.е. колкото да не умре от глад. Подобна категория хора се натискат в панелките, мръзнат, и през ум не им минава за подобни екстри като индивидуални къщи с минимална консумация на енергия. А и как ще се появят масово подобни индивидуални къщи, като държавата не намира сили да ограничи многоетажното строителство дори по плажовете!

 • 6
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  това е бъдещето

 • 7
  iev51650761 avatar :-|
  koger.bg

  Строителството на нискоенергийни или пасивни къщи обикновено се изпълнява като сглобяеми конструкции. Сглобяемите нискоенергийни къщи са плод на високотехнологичен дизайн и строителство с повишено внимание към детайла. За повече информация относно строителство на нискоенергийна сглобяема, енергийно ефективна монолитна или пасивна къща: https://koger.bg/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход