Изненадващ интерес към субсидиите за агроекология

Лек ръст на земите, регистрирани за плащания на площ, спад в животновъдството

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Леко увеличение на кандидатите и регистрираните земи по най-популярната схема за директни плащания на площ, спад в животновъдството и изключителен интерес към непопулярните доскоро мерки за агроекология, който според неофициални източници се дължи на активизиране в сектор "Зърнопроизводство". Това сочат първите данни от тазгодишната кампания по кандидатстване за директни субсидии от ЕС и от националния бюджет. Земеделците можеха да подават заявления до 15 май в регионалните офиси на фонд "Земеделие". За тези, които са изпуснали този срок, е предвидено да кандидатстват до 9 юни, но със санкция за всеки ден закъснение.

През настоящата година селското стопанство бе подпомогнато с над 1.2 млрд. лв от ЕС и националния бюджет.

Леко увеличение при плащанията на площ

Моментната картина при най-популярната схема за директни плащания на площ и тази година показва, че има леко увеличение на регистрираните земи за субсидии, както и на техните ползватели. До 15 май за субсидии са представени с близо 19 хил. дка повече земи от миналата година и съответно достигат над 36.04 млн. дка. Данните показват, че през тази година има с около 600 повече заявления за подпомагане, което показва, че макар и с малък ръст, нараства и броят на фермерите, искащи финансиране.

През последните няколко години увеличените земи за субсидии са тенденция, която се дължи на стартиралата обработка на повече запустели ниви предимно от фирмите в сектор "Зърнопроизводство".

Животните намаляват

Въпреки плавното увеличение на субсидиите за животновъдство тазгодишните кампания по кандидатстването за субсидии показва, че все още този сектор продължава с преструктурирането си, като броят на регистрираните животни намалява. По схемата, предвидена за кравефермите, е отчетен спад от над 8 хил. животни, а по тази за овце и кози - над 53 хил. От бранша периодично се оплакват от трудности, включително ниски изкупни цени и по-евтин внос на продукция.

<#text>

Интерес към екоплащанията

Голямата изненада в данните за кампанията до момента е изключително засиленият интерес към финансирането за агроекологични мерки, което в последните години се усвояваше с много бавен темп. До 15 май са подадени заявления за над 8 млн. дка при 1.47 млн. дка година по-рано. Броят на заявленията за тези субсидии пък се е увеличил двойно - от малко над 2 хил. на над 4 хил.

Според неофициална информация на "Капитал Daily" данните показват, че рязко засиленият интерес се дължи на активизирането на зърнопроизводителите при този тип субсидии. През тази година се отпускат средства за дка за въвеждане на сеитбообръщение за опазване на почвите и водите, по която възможност да кандидатстват имат фирмите от този отрасъл. За целта те трябва да се ангажират да спазват определени условия, като изготвят план за ротация на културите в обработвания от тях парцел.

Въвеждането на тази нова подмярка може да се разгледа и като опит да се предпазят от евентуална загуба на европейски средства, след като през последните години бяха отчетени проблеми в усвояването на парите за агроекология. Кандидатите за субсидии сега трябва да получат плащанията в началото на следващата година. Дотогава фонд "Земеделие" трябва да извърши проверки на заявленията.

Още от Капитал

Аномалии в маркетинга

Аномалии в маркетинга